Już tylko 6 dni pozostało do 19. Gali „Poradnika Restauratora” i „Poradnika Handlowca”, która odbędzie się 11 maja w Poznaniu.
W minionych latach Hermesami uhonorowaliśmy wiele osobowości branży gastronomicznej, które obecnie są ambasadorami polskiej kuchni na świecie, jak Karol Okrasa, Robert Sowa, Kurt Scheller, Paweł Oszczyk, Wojciech Modest Amaro i wiele innych.
Kto w tym roku wyjdzie z naszej Gali ze statuetką Hermesa Poradnika Restauratora 2017? Jeszcze tego nie wiemy, bowiem o tym, kto je otrzyma nie decydują ani inspektorzy, ani anonimowe ankiety, ale ci, którzy najlepiej wiedzą, jak wygląda praca w gastronomii, jak smakować powinny dania, które trendy kulinarne są w danym sezonie najbardziej wartościowe – laureaci Hermesa Poradnika Restauratora z lat poprzednich, oddając swoje głosy na nominowanych do nagrody.
Nominacje do statuetki Poradnika Restauratora 2017
Restauracja z renomą:
1. Restauracja Memo w Bydgoszczy – Szef Kuchni Rafał Godziemski
2. Restauracja Manana Bistro&Wine Bar w Chorzowie – Szef Kuchni Przemysław Błaszczyk
3. Restauracja Krew & Woda w Gdyni – Szef Kuchni Mariusz Pieterwas
4. Restauracja L’Enfant Terrible w Warszawie – Szef Kuchni Michał Bryś
5. Restauracja Wodna Wieża Steampunk Restaurant w Pszczynie – Szef Kuchni Szymon Bracik
Restauracja z tradycją :
1. Restauracja Tatarska Jurta w Kruszynianach – Szef Kuchni Dżenneta Bogdanowicz
2. Karczma Stara Kuźnia w Miłkach – Szef Kuchni Patrycja Wąsiakowska
3. Restauracja Starka w Opolu – Szef Kuchni Iwona Cebula
4. Karczma Gazdówka w Żołędowie – Szef Kuchni Tomasz Knajdek
5. Restauracja Zielony Piec w Leśnej – Szef Kuchni Gracjan Groberski
Restauracja hotelowa:
1. Restauracja Werbena w Herbarium Hotel&Spa w Chomiąży Szlacheckiej – Szef Kuchni Dominik Narloch
2. Restauracja Morskie Oko w Hotelu Bukovina w Bukowinie Tatrzańskiej – Szef Kuchni Sylwester Lis
3. Restauracja Flavoria w Hotelu IBB Andersia w Poznaniu – Szef Kuchni Tomasz Różański
4. Restauracja Wzorcownia by Wiesław Bober w Hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach – Szef Kuchni Wiesław Bober
5. Restauracja Kolumnowa w Hotelu Zamek Gniew w Gniewie – Szef Kuchni Mariusz Gachewicz
Kawiarnie / lodziarnie / cukiernie:
1. Mariaż Patisserie w Słupsku – Aleksandra Gostomska i Paweł Ignaciuk
2. Pawlova w Luboniu – Paweł Mieszała
3. Umam w Gdańsku – Krzysztof Ilnicki
4. La Bomboniera w Warszawie – Pasquale Melillo
5. El Papa Cafe Hemingway w Świnoujściu – Elżbieta Łapińska
Sieci gastronomiczne:
1. Costa Coffee Polska
2. Biesiadowo
3. Subway
4. GastroMall
5. North Fish