Już 10 maja podczas XX Wiosennego Ogólnopolskiego Spotkania Czołowych Postaci Świata HoReCa i FMCG wręczać będziemy prestiżowe statuetki Hermesa „Poradnika Restauratora”. W ciągu minionych czternastu lat Hermesami uhonorowaliśmy tak znane postaci branży gastronomicznej, jak Jerzy Pasikowski, Karol Okrasa, Robert Sowa, Kurt Scheller, Paweł Oszczyk, Wojciech Modest Amaro i wiele innych.
Kiedy w 2005 r. po raz pierwszy kapituła plebiscytu przyznała statuetki Hermesa „Poradnika Restauratora” najlepszym szefom kuchni i właścicielom najbardziej prestiżowych lokali, nikt nie spodziewał się, że wkrótce wyróżnienie to osią gnie wysoki prestiż. Za jego silną pozycją stał, wtedy już sześcioletni, „Poradnik Restauratora”, branżowy miesięcznik ukazujący się regularnie w nakładzie 10 100 egzemplarzy, będąc niepodważalnym liderem prasy branżowej skierowanej do osób pracujących w gastronomii. Towarzyszymy im już od 1999 roku, niosąc wiedzę i wsparcie. Z nieukrywaną dumą obserwujemy ich wysiłek i wkład w rozwój branży.
Przypominamy, iż nasza nominacja nigdy nie wiązała się z wniesieniem jakiejkolwiek opłaty. To wyróżnienie, w którym głosy oddają laureaci Hermesa „Poradnika Restauratora” z poprzednich lat. Na tym polega prestiż nagrody.
Nominacje zaś są wynikiem pracy Kapituły, w składzie której zasiadają: Tadeusz Olszański – publicysta, krytyk kulinarny, dziennikarz, autor licznych książek, Laureat Honorowego Hermesa „Poradnika Restauratora” 2015; Joanna Ochniak – ekspertka w dziedzinie marketingu w gastronomii, jurorka kulinarna, ambasadorka KPP, przewodnicząca obchodów Światowego Dnia Szefa Kuchni w World Chefs Association, oraz moja skromna osoba.
Heidi Handkowska
Nominacje do statuetki Poradnika Restauratora 2018
RESTAURACJA Z RENOMĄ:
• Restauracja Amber Room, Warszawa, szef kuchni Robert Skubisz
• Restauracja N31, Warszawa, szef kuchni Robert Sowa
• Restauracja Biały Królik, Gdynia, szef kuchni Marcin Popielarz
• Restauracja Bez Gwiazdek, Warszawa, szef kuchni Robert Trzópek
• Restauracja Zakładka Food&Wine, Kraków, szef kuchni Rafał Targosz
• Restauracja Autentyk – Kuchnia i ludzie, Poznań, szef kuchni Ernest Jagodziński
RESTAURACJA Z TRADYCJĄ:
• Restauracja Bulaj, Sopot, szef kuchni Artur Moroz
• Restauracja Stary Dom, Warszawa, szef kuchni Rafał Kowalczyk
• Restauracja Folwark Folińscy, Wysoka, szef kuchni Dawid Szkudlarek
• Restauracja Kraina Smaku, Zakopane, szef kuchni Grzegorz Lelek
• Restauracja JaDka, Wrocław, szef kuchni Justyna Słupska-Kartaczowska
• Restauracja Wodna Wieża, Pszczyna, szef kuchni Szymon Bracik
RESTAURACJA HOTELOWA:
• Hotel Mikołajki Ptasia Wyspa, Mikołajki, restauracja New Island, szef kuchni Tomasz Milewski
• Heron Live Hotel, Sienna, restauracja Marina, szef kuchni Krzysztof Małocha
• Hotel Leda SPA, Kołobrzeg, restauracja La Maison, szef kuchni Andrzej Jakomulski
• Hotel SPA Dr Irena Eris, Polanica Zdrój, restauracja Art Déco, szef kuchni Przemysław Gryz
• Hotel Puro, Poznań, restauracja Nifty No 20, szef kuchni Jakub Ignyś
SIEĆ KAWIARNI/LODZIARNI/CUKIERNI:
• Janusz Profus i Joanna Klimas-Profus, Pijalnie czekolady E. Wedel
• Krzysztof Ilnicki, Umam, Gdańsk
• Michał Doroszkiewicz, Pastry Lab, Poznań
• Iga Sarzyńska, Pracownia Artystyczna Sarzyński, Kazimierz Dolny
• Zbigniew Szczeblewski, Ciastkarnia Marcepanek, Ostrów Wlkp.
SIEĆ HoReCa:
• Starbucks
• Stop Café PKN Orlen
• Tel Aviv Urban Food – Malka Kafka
• Green Caffè Nero
• Evil Steak House.