Restauracja Noma z Kopenhagi po raz czwarty została uznana za najlepszą w świecie, co ogłosili w poniedziałek w Londynie najwięksi znawcy kuchni i dziennikarze zajmujący się gastronomią
Specjalnością Nomy jest nowoczesna kuchnia skandynawska. Podaje się tam na przykład grzanki z jeżowca, tatara wołowego, czy mrówki z gruszką i jarmużem. Właściciel restauracji, 36-letni Rene Redzepi, tytuł zdobył już trzykrotnie, ale w ubiegłym roku stracił go na rzecz hiszpańskiej restauracji El Celler De Can Roca. W tym roku znów powrócił na podium.
– Misterne przywiązanie do szczegółów, innowacyjne podejście do szukania smaków i eksperymentowanie z fermentacją, to wszystko pobudzone przez pasję i ciekawość, po raz kolejny wzniosły jego restaurację na wyżyny – oświadczyli organizatorzy konkursu.
Prowadzona przez trzech braci z Girony restauracja El Celler De Can Roca spadła na drugą pozycję. Trzecie miejsce zajęła awangardowa kuchnia włoska z Modeny, Osteria Francescana.
W pierwszej 50. znalazło się aż siedem lokali z Hiszpanii i siedem z USA. Wysokie noty zdobyły też restauracje z Azji. Na liście nie ma żadnej restauracji z Polski.
Poza najlepszymi restauracjami rozdano również szereg nagród indywidualnych. Najlepsza szefową kuchni została Helena Rizzo. Nagrodę za największy sukces 2014 roku otrzymał Fergus Henderson. Najlepszy w kategorii Chefs’ Choice był Alex Atala.
Ranking 50 najlepszych restauracji świata został stworzony po raz 11. Co roku opracowuje go Restaurant Magazine. Lokale są oceniane przez 800 ekspertów z całego świata – krytyków żywnościowych, kucharzy i znawców branży restauracyjnej.
We wcześniejszych edycjach wygrywały: hiszpańska El Bulli (pięciokrotnie, w tym cztery razy z rzędu), amerykańska The French Laundry (dwukrotnie) i brytyjska The Fut Duck.
Jury konkursu The World’s 50 Best Restaurants składa się z 800 przedstawicieli branży restauracyjnej. To krytycy i dziennikarze kulinarni, szefowie kuchni, restauratorzy, a także znani pisarze. Restauracje muszą spełnić tylko jeden warunek: oferować coś więcej niż tylko dobre jedzenie.
Lista 50 restauracji:
1. Noma – Kopenhaga, Dania
2. El Celler de Can Roca – Girona, Hiszpania
3. Osteria Francescana – Modena, Włochy
4. Eleven Madison Park – Nowy Jork, USA
5. Dinner by Heston Blumenthal – Londyn, Wielka Brytania
6. Mugaritz – San Sebastián, Hiszpania
7. D.O.M – São Paulo, Brazylia
8. Arzak – San Sebastián, Hiszpania
9. Alinea – Chicago, USA
10. The Ledbury – Londyn, Wielka Brytania
11. Mirazur – Menton, Francja
12. Vendôme – Bergisch Gladbach, Niemcy
13. Nahm – Bangkok, Tajlandia
14. Narisawa – Tokio, Japonia
15. Central – Lima, Peru
16. Steirereck – Wiedeń, Austria
17. Gaggan – Bangkok, Tajlandia
18. Astrid y Gastón – Lima, Peru
19. Fäviken – Järpen, Szwecja
20. Pujol – Mexico City, Mexico
21. Le Bernardin – Nowy Jork, USA
22. Vila Joya – Albufeira, Portugalia
23. Restaurant Frantzén – Sztokholm, Szwecja
24. amber – Hong Kong, Chiny
25. L’arpége – Paryż, Francja
26. Azurmendi – Larrabetzu, Hiszpania
27. Le Chateaubriand – Paryż, Francja
28. Aqua – Wolfsburg, Niemcy
29. De Librije – Zwolle, Holandia
30. Per Se – Nowy Jork, USA
31. L’atelier Saint-Germain De Joël Robuchon – Paryż, Francja
32. Attica – Melbourne, Australia
33. Nihonryori Ryugin – Tokio, Japonia
34. Asador Etxebarri – Atxondo, Hiszpania
35. Martín Berasategui – San Sebastián, Hiszpania
36. Mani -São Paulo, Brazylia
37. Restaurant Andre – Singapur
38. L’astrance – Paryż, Francja
39. Piazza Duomo – Alba, Włochy
40. Daniel – Nowy Jork, USA
41. Quique Dacosta – Dénia, Hiszpania
42. Geranium – Kopenhaga, Dania
43. Schloss Schauenstein – Fürstenau, Szwajcaria
44. The French Laundry – Yountville, USA
45. Hof Van Cleve – Kruishoutem, Belgia
46. Le Calandre – Rubano, Włochy
47. The Fat Duck – Bray, Wielka Brytania
48. The Test Kitchen – Cape Town, Republika Południowej Afryki
49. Coi – San Francisco, USA
50. Waku Ghin – Singapur
Źródło: PAP
źródło: http://www.theworlds50best.com/list/1-50-winners#t1-50