Restauracja “Noma” w Kopenhadze po raz drugi została uznana za najlepszy lokal na świecie według brytyjskiego magazynu “Restaurant”.
Kopenhaska “Noma”, którą prowadzi Rene Redzepi, wygrała w głosowaniu, w którym uczestniczyło ponad 800 osób, w tym szefowie kuchni, restauratorzy, eksperci i dziennikarze kulinarni. 33-letni szef “Nomy” Rene Redzepi zbudował reputację swego lokalu na – jak to określono – “neonordyckiej” kuchni, w której można spróbować wędzonego szpiku, a także ślimaków, morskich wodorostów i dzikich ziół.
Na drugim miejscu publikowanej od dziesięciu lat listy uplasowały się hiszpańskie restauracje “El Celler de Can Roca” w Geronie i “Mugaritz” w San Sebastian. “Osteria Frncescana” we włoskiej Modenie zajęła miejsce czwarte. Piąte przypadło brytyjskiemu “The Fat Duck”.
Wśród 10 najlepszych dominują lokale europejskie. Tegoroczna lista objęła szerszy region niż w latach ubiegłych, w tym kuchnie w Peru, Rosji, Chinach i Meksyku.
(Źródło: onet.pl)