30 maja br. odbędzie się trzecia edycja Nocy Restauracji – wydarzenia, podczas którego kilka miast, w tym głównie Białystok, Gdańsk i Poznań, bawią się kulinariami, dostarczając mieszkańcom i turystom niezapomnianych wrażeń. Temat tegorocznej imprezy to: „Odkrywamy smak miasta, regionu i świata”. Nowością tegorocznej edycji jest udział autorskich lokali z całej polskich.
Noc Restauracji – jedyna taka noc w roku, kiedy:
- Restauracje będą otwarte do późnych godzin nocnych (do godz. 2:00 lub do ostatniego gościa)
- Każda restauracja przygotuje porywający pokaz kulinarny prowadzony przez Szefa kuchni.
- Każda restauracja przygotuje specjalne Nocne Danie – dostępne wyłącznie podczas Nocy Restauracji.
- Każda restauracja przygotuje Nocne Menu, składające się z 9 wybranych pozycji
Spośród Nocnych Dań internauci wybiorą Grand Prix Nocy
Noc Restauracji odbywać się będzie przede wszystkim w Białymstoku, Gdańsku i Poznaniu. Podobnie jak w poprzednich latach w większości to lokale działające w ramach szlaków kulinarnych: Białostockiego Szlaku Kulinarnego, Gdańsk – Pomorskie Culinary Prestige czy w Kulinarnym Poznaniu. W wydarzeniu weźmie udział około 70 restauracji.
Akcja skierowana jest do lokali gwarantujących przeżycia kulinarne na najwyższym poziomie. – Chcemy, żeby poprzez nasze działanie oferta autorskich restauracji, jak i tych dobrych regionalnych miała szansę przebić się u wszystkich poszukiwaczy dobrego smaku w kraju. Naszym pomysłem jest zwrócenie uwagi na najwyższej jakości produkt i kunszt kulinarny – mówi Hubert Gonera z landbrand.
Specjalnie na tę noc każda z restauracji przygotuje Nocne Menu składające się maksymalnie z 9 dań. I tutaj szefowie kuchni mają dużo swobody. W zależności od specyfiki lokalu może to być menu oparte o produkty regionalne lub związane z kuchnią reprezentowaną przez daną restaurację. Restauracje sięgać będą po produkty charakterystyczne dla kuchni danego regionu polski, w którym się znajdują. Jednak te tematyczne np. włoskie, japońskie czy węgierskie tego dnia przybliżą kulturę kulinarną i produkty najwyższej jakości charakterystyczne dla kuchni innych narodów. Dzięki takiej formule coś interesującego znajdą zarówno poszukiwacze unikalnych polskich smaków, jak i ci, którzy pragną wyruszyć w kulinarną podróż dookoła świata.
To nie koniec atrakcji. Podczas Nocy Restauracji w każdym lokalu odbędzie pokaz kulinarny poprowadzony przez szefa kuchni. – Z doświadczenia poprzednich edycji wiemy, że pokazy kulinarne to istotny powód, by ruszyć na kulinarny podbój miasta – mówi Hubert Gonera.
Organizatorem wydarzenia jest poznańska firma landbrand.
Partnerami Nocy Restauracji jest Urząd Miejski w Białymstoku, Urząd Miejski w Gdańsku, Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna oraz Agencja Rynku Rolnego. Szefów kuchni wspierać będzie wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego M. Ferber.
Lista lokali i szczegóły dotyczące imprezy znajdują się pod adresem www.nocrestauracji.pl oraz na www.Facebook.com/NocRestauracji.