Noc Restauracji w Poznaniu

Wydarzenia

Noc Restauracji w Poznaniu

29 maja 2015

Dzisiaj w Poznaniu odbędzie się po raz czwarty najbardziej ekscytujące święto na kulinarnej mapie Polski – Noc Restauracji. Motywem przewodnim tegorocznej edycji będzie połączenie tradycji z nowoczesnością. W wydarzeniu, jak co roku, udział biorą wyselekcjonowane, autorskie restauracje, z rozpoznawalną postacią szefa kuchni. Piątkowa impreza potrwa od 19:00 do 2:00 lub ostatniego gościa.

Podczas Nocy Restauracji nie będzie miejsca na nudę, rutynę czy sztampę, a poznańscy mistrzowie sztuki kulinarnej zadbają o ciekawe i niebanalne kreacje. Każdy lokal, oprócz specjalnego Nocnego Menu i pokazu kulinarnego, przygotował także specjalne danie konkursowe, zwane Nocnym Daniem, które konkuruje z innymi o tytuł Grand Prix Nocy Restauracji oraz profesjonalny sprzęt gastronomiczny ufundowany przez poznański oddział terenowy Agencji Rynku Rolnego. Głosować będą na specjalnie przygotowanych kartach klienci restauracji, a także fani na Facebooku. Dla tych drugich przygotowano również atrakcyjny konkurs fotograficzny, w którym do wygrania są garnki i noże ufundowane przez ARR.

Czwarta edycja wydarzenia zapowiada się niezwykle interesująco i smakowicie! Szefowie kuchni stwarzają na tą okazję zupełnie nowe i inspirujące potrawy będące swoistym mariażem kuchni tradycyjnej i współczesnej.  Szef kuchni restauracji Bazar 1838 Jacek Fedde przygotuje dla nocnych gości okonia morskiego pieczonego w cieście solnym z pomidorowym sosem maślanym. Amatorzy ryb nie mogą ominąć także restauracji Gusto Food & Wine, gdzie szef Roman Kosmalski raczyć będzie sandaczem, podawanym z puree z kalafiora, zielonym groszkiem, topinamburem i pesto z suszonych pomidorów. Adam Lelewer i Łukasz Osiecki, wspólnie przewodzący w kuchni restauracji Hugo, zaserwują piątkowej nocy ciekawą kompozycją złożoną ze śledzia buraka, dashi, ziemniaka truflowego i czerwonej kapusty.

Jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni w Poznaniu, Tomasz Purol z restauracji BlowUp Hall 5050 w Starym Browarze postawił z kolei na polędwicę wołową z foiegras, truflą, warzywami sezonowymi i ziemniakami. Fani wołowiny powinni odwiedzić również restaurację Cucina, której szef kuchni Ernest Jagodziński przygotuje specjalnie na to wydarzenie, danie o nazwie ,,Modern Kebab”, które na talerzu prezentuje się, jak dzieło Picassa. Jest to kreatywne połączenie plastrów wołowiny, jagnięciny, wędzonej śmietany, jalapeno, selera naciowego, chapati, czarnuszki, dymki i oliwy miętowej.

Szefujący kuchni restauracji Figa Lech Pluciński poda uczestnikom imprezy danie na bazie regionalnego mięsa wieprzowego – grillowany schab złotnicki wraz z kaszanką, puree ziemniaczanym, czarną marchwią, boczniakiem, szparagiem i sosem musztardowym. Także na wieprzowinę postawił w tym roku Tomasz Różański prowadzący kuchnię restauracji Flavoria w Hotelu Andersia. Nocnym okrętem flagowym lokalu będzie ozór wieprzowy z chrzanem, rabarbarem, zielonymi szparagami i maderą.

Cielęcina jest dominującym składnikiem w nocnym menu restauracji Fusion, mieszczącej się w Hotelu Sheraton. Wśród wielu wariacji na jej temat przygotowanych przez Krystiana Szopkę, na pewno warto skosztować nocnego dania, jakim jest stek cielęcy, pieczony pasternak, kurki i zielone szparagi. Miłośnicy kuchni wegańskiej, powinni wybrać się do restauracji Jadalnia, gdzie daniem nocnym będą młode warzywa z musem kalafiorowym i pokrzywą, skropione sokiem chrzanowym to jedyna w zestawieniu w pełni wegańska propozycja Piotra Markowskiego.

Ci, którzy chcieliby spróbować mięsa z kaczki, powinni w czasie Nocy Restauracji udać się pod dwa adresy. Kacze udko confit podane z szagówkami, kapustą modrą i śliwką marynowaną to propozycja Darii Gozik szefującej kulinarnemu zapleczu restauracji Monidło. Drugą propozycją opartą na mięsie kaczym jest kreacja szefa restauracji Niku-Adama Zastrożnego, który gości uraczy filetem z kaczki sous vide, strudlem z modrą kapustą, duetem szparagów, pianką żurawinowa i pudrem pomarańczowym.

Szef z restauracji Nifty No.20 Jakub Ignyś jako nocne danie przedstawi podwędzaną karkówkę z grilla z pieczonymi ziemniakami, colesławem i zimnymi sosami. Dawid Łagowski, szef kuchni restauracji w Pałacu Mierzęcin (w województwie lubuskim) przyrządzi specjał oparty na dziczyźnie – carpaccio z jelenia wraz z chipsami z borowika, kiszonymi szparagami, puree z młodej cebuli i pianką pietruszkową. Marcin Michalski stojący na czele kuchni restauracji Pastela zaserwuje comber z jagnięciny nizinnej z sosem na bazie miodu gryczanego i piwa otoczony zieloną soczewicą, chutneyem rabarbarowym i młodym burakiem. „Kwaśno-słodko i szafranowo, czyli koźlina sprzed wieków” to tajemniczo brzmiąca propozycja szefowej kuchni z Restauracji Toga, Ewy Michalskiej. Natomiast Łukasz Wawrzyniak dowodzący w kuchni Voyager Wine Club przedstawi kulinarnym koneserom danie oparte na wieprzowinie w zupełnie nowej, zaskakującej odsłonie. Będą to polędwiczki wieprzowe marynowane w białym winie i szałwii z puree z pietruszki i brzoskwini oraz sosie z zielonego groszku. Niecodziennego mięsa spróbować będzie też można w Zagrodzie Bamberskiej, gdzie Sergiusz Hieronimczak zaproponuje nocnej publiczności baraninę z wędzonymi pyrami i szparagami.

W Nocy Restauracji w Poznaniu udział weźmie 17 doskonałych lokali. A wśród nich: Bazar 1838, BlowUp Hall 5050, Cucina, Figa, Flavoria, Fusion, Gusto, Hugo, Jadalnia, Monidło, Nifty No.20, Niku, Pastela, Toga, Voyager Wine Club, Whisky Bar 88 oraz Zagroda Bamberska, a także położony 2 godziny drogi od Poznania Pałac Mierzęcin.

Aktualne informacje na temat nocnych dań, restauracji oraz wielu innych atrakcji towarzyszących wydarzeniu znajdują się na stronie imprezy www.nocrestauracji.pl oraz facebookowym profilu www.facebook.com/NocRestauracji