Już w najbliższy piątek Noc Restauracji – prawdziwe kulinarne święto. Najlepsi szefowie kuchni z Poznania zapraszają na pokazy swojego kunsztu oraz specjalne autorskie menu oparte na regionalnych produktach. Organizatorzy zachęcają do odwiedzenia kilku restauracji i delektowania się różnorodnymi smakami. Podczas Nocy obowiązują niższe ceny, przygotowano także dodatkowe atrakcje oraz konkurs na najlepsze Nocne Danie. Szczegóły dotyczące imprezy znajdują się na www.nocrestauracji.pl oraz profilu facebook imprezy.
Czy warto jeść nocą? Oczywiście, że tak. Każdy szanujący się Włoch, Hiszpan czy Francuz jada późnym wieczorem, często w towarzystwie przyjaciół, rodziny, dzieci. Ulice śródziemnomorskich miast i miasteczek są pełne gwaru i zapachów regionalnej kuchni nawet po północy. Nie musimy już zazdrościć mieszkańcom południowej Europy. Noc Restauracji z 24 na 25 maja jest doskonałym pretekstem do wspólnego biesiadowania i delektowania się regionalnymi smakami. Tej nocy najlepsze lokale otwierają się dla gości do późnych godzin, a w każdym przygotowany będzie pokaz gotowania regionalnych specjałów na żywo.
W Poznaniu, Białymstoku i Gdańsku plejada najlepszych kucharzy w mieście przygotowała widowiskowe pokazy kulinarne. Kuchnia molekularna, wprowadzenie w tajniki gotowania metodą sous vide, czyli gotowania w niskich temperaturach w atmosferze próżniowej, grillowanie na kamieniu wulkanicznym, czy całonocne gotowanie nad jeziorem to tylko niektóre atrakcje dla mieszkańców i turystów w Poznaniu.
Obserwując pokazy można nabrać ochoty na skosztowanie regionalnych przysmaków. Szczególnie, że ceny specjalnie skomponowanych na tę okazję nocnych dań są tej Nocy znacznie obniżone. W Poznaniu w imprezie bierze udział 17 restauracji, które są zrzeszone w ramach szlaku „Kulinarny Poznań”. Będzie można tutaj delektować się m.in. daniami przyrządzonymi na bazie wielkopolskiej dziczyzny czy polędwicy z wołowiny wielkopolskiej.
To nie koniec atrakcji. Wszystkie nocne dania walczą o tytuł Grand Prix Nocy Restauracji. To uczestnicy imprezy wybiorą swojego faworyta. Zdjęcia wszystkich nocnych potraw są opublikowane na stronie www.nacrestauracji.pl. Warto oddać głos na ulubioną potrawę ponieważ dla głosujących także przygotowano atrakcyjne nagrody np. weekend pełen dobrego smaku w Hotelu Hanza w Gdańsku wraz z kolację w restauracji Kokieteria oraz kremy na bazie oliwy z oliwek od patrona imprezy Monini. W Poznaniu można skorzystać ze specjalnie przygotowanej aplikacji, która będzie służyć pomocą w kulinarnych przechadzkach po stolicy Wielkopolski.
Organizatorem Nocy Restauracji jest firma landbrand, a partnerami: Miasto Poznań oraz Agencja Rynku Rolnego OT w Poznaniu.
Listę restauracji oraz wszelkie szczegóły dotyczące imprezy można znaleźć na stronie wydarzenia www.nocrestauracji.pl oraz na www.facebook.com/nocrestauracji.
W Poznaniu plejada najlepszych kucharzy w mieście przygotowała widowiskowe pokazy kulinarne.
Ci, którzy chcą poznać bliżej ciekawe i nowe techniki przygotowania mięs i ryb koniecznie muszą odwiedzić restauracje: Hugo, Mosaica i Ratuszova. Dominik Narloch, szef kuchni Hugo Restaurant wprowadzi w tajniki gotowania metodą sous vide, czyli gotowania w niskich temperaturach w atmosferze próżniowej. Na przykładzie pstrąga tęczowego zademonstruje wyjątkowe walory smakowe, jakie pozwala uzyskać ta metoda. W restauracji Mosaica szef Jakub Ignyś zademonstruje autorskie sposoby wędzenia ryb. Skomponuje on na oczach widzów nocne danie składające się z wędzonego dorsza z kaszą pęczak. W Ratuszovej na Starym Rynku Szef Paweł Grygier uchyli rąbka kuchni molekularnej. Jego pokaz połączy najnowsze osiągnięcia zaawansowanych sposobów i substancji pozwalających na uzyskanie niespotykanych tekstur i smaków w daniach.
Miłośnicy świeżości w kuchni powinni zapamiętać tej nocy Restaurację City Kitchen. Szef Łukasz Grzesik przygotuje tam autorską prezentację zastosowania w kuchni jadalnych kwiatów. Po pokazie będzie można zamówić indywidualne menu degustacyjne np. z udziałem kwiatów.
Tej Nocy będzie także można przyjrzeć się z bliska, jak najlepiej przyrządzić homary, czy raki. Te pierwsze przygotuje Szef Platinum Place Restaurant Dominik Brodziak. Pokaże on, jaki sposób przygotowania homara pozwala wydobyć z niego najwyższe wartości smakowe. Wielkopolskie raki znajdą się jako element pokazu kulinarnego Jacka Feded, który nie tylko opowie o ich właściwościach i sposobach przyrządzania, ale także skomponuje z nich danie w towarzystwie młodego groszku.
Niesłychanym magnesem, aby odwiedzić restaurację Kaskada położoną nad Kiekrzem będzie całonocny live cooking przyrządzania ryb jeziornych z udziałem Szefa tej restauracji Jarosława Wołyńskiego. Jeśli dodamy, że pokazy te będą odbywały się na pomostach i plaży z jeziorem Kierskim w tle trudno wyobrazić sobie lepszy plener dla takiego widowiska.
Pozostając w klimacie ryb i owoców morza na Nocnej trasie należy uwzględnić GOKO Restaurację Japońską. Tam Patryk Jerzykowski – szef i sushi master zdradzi tajniki kompleksowego przegotowania sashimi. Są to najwyższej jakości płaty surowej ryby podawane z różnorodnymi dodatkami.
W restauracji włoskiej Milano szef kuchni Marcin Matelski zaprezentuje pokaz przyrządzania Nocnego Dania – tatara z łososia szkockiego z jajkiem przepiórczym. Zwróci on uwagę na możliwości połączenia ryb z produktami wielkopolskimi.
Mistrzem w kwestii przyrządzania dziczyzny jest bez wątpienia Szef restauracji Le Palais du Jardin Tomasz Fiedorowicz. Opowie on o właściwościach mięs wielkopolskiej dziczyzny oraz zaprezentuje techniki ich obróbki, na przykładzie wątroby z jelenia.
W Zagrodzie Bamberskiej można będzie spróbować swoich sił w przygotowywaniu dań z wielkopolskich składników regionalnych. Pokaz niespodzianka, który zaangażuje przybyłą publiczność poprowadzi Szef Roman Kosmalski.
Nowością w świecie kulinarnym jest grillowanie na kamieniu wulkanicznym. W Restauracji 3 Kolory Szef Adam Zastróżny zaprezentuje techniki grillowania różnorodnych produktów spożywczych od mięs przez ryby, krewetki na warzywach kończąc.
W Restauracji Cucina Szef Ernest Jagodziński od godziny 20:00 do końca imprezy będzie przygotowywał pierożki z wszystkich stron świata. Rozpoczynając od Italii, a na Chinach skończywszy.
W Cactus Factoria odbędą się aż dwa pokazy. O 19:30: Pollo Con Arándanos, I o 22:30: Fajitas De Res. Szefowa kuchni odczaruje składniki i techniki przyrządzania dań latynoskich.
W BlowUp Hall 5050 odbędzie się pokaz parowania win z potrawami prowadzony przez uznanego znawcę win i sommeliera Bartosza Mikołajczaka.
W Pasteli szef Marcin Michalski pokaże jak wydobyć pełnię smaków i aromatów z wielkopolskiego królika. Przygotuje on Nocne Danie – Królik na leśnej polanie. Jego podstawowym składnikiem jest comber królika, a kompozycja smakowa opiera się na lekkich dodatkach owocowych.
W restauracji Przedwiośnie w Gościńcu Sucholeskim szef kuchni Marcin Mirzyński zaprezentuje podczas pokazu jak wykonać popisowe danie, którego podstawę stanowi polędwica z wielkopolskiej wołowiny. Pokaz ukaże sposób łączenia składników oraz przede wszystkich triki szefa – jak sprawić, aby grillowana wołowina pozostawała chrupiąca i soczysta zarazem.