20 maja w kilku miastach Polski odbędzie się jedno z najbardziej wyczekiwanych wydarzeń kulinarnych roku! Noc Restauracji po raz piąty sprawi, że Gdańsk, Białystok i Poznań na tę jedną noc staną się stolicami dobrego smaku.
Najlepsze autorskie restauracje, wyszukane aranżacje dań i przede wszystkim dobra zabawa do białego rana to znaki rozpoznawcze Nocy Restauracji. Tak będzie i tym razem. Jak co roku wszyscy goście będą mogli zasmakować w specjalnie przygotowanych na tę okazję Nocnych Daniach oraz Nocnych Menu. Dodatkową atrakcją będą pokazy gotowania na żywo, które stały się już znakiem rozpoznawczym imprezy. Tej nocy pojawią się też rzadka możliwość spotkania i porozmawiania z wieloma renomowanymi szefami kuchni. Do wzięcia udziału w imprezie zachęcają również atrakcyjne ceny oferowanych dań. Nocna oferta będzie dostępna od godziny 19:00 do 02:00 lub do ostatniego gościa.
Tegoroczna edycja Nocy Restauracji zapowiada się wyjątkowo aromatycznie. Wszystko to za sprawą tematu przewodniego, jakim są „Zioła i przyprawy świata”. Z roku na rok popularność świeżych ziół i przypraw rośnie. Gotowe mieszanki czy przyprawy sprowadzane z najdalszych zakątków świata są w tej chwili towarem ogólnodostępnym, a co za tym idzie pospolity majeranek i ziele angielskie przestają zachwycać przeciętnego smakosza. Na rynku stale pojawiają się nowe możliwości i egzotycznie brzmiące przyprawy, takie jak – Ras el hanout, pimenton dulce czy garam masala stają się coraz częstszymi aromatami spotykanymi w polskich restauracjach. Tegorocznej Nocy Restauracji nie zabraknie także ziół nieco zapomnianych, takich jak macierzanka czy kozieradka, które wieki temu gościły na polskich stołach, a teraz zyskują na świeżości w nowoczesnych odsłonach. Dzięki nadzwyczajnemu bogactwu świata ziół i przypraw inspiracji jest nieskończenie wiele, a jedynym ograniczeniem w tworzeniu Nocnych Dań jest wyobraźnia szefów kuchni. W pojedynku na najsmakowitsze potrawy z przyprawami w roli głównej zmierzą się, jak co roku, mistrzowie gotowania z całej Polski.
Poprzednie edycje świadczą o tym, dlaczego warto wziąć udział w tym niezwykłym wydarzeniu i stać się kolejną z osób oczarowanych smakiem i zabawą tej nocy. W latach ubiegłych zaangażowanych w wydarzenie było prawie 60 restauracji, a w rekordowych lokalach pojawiło się ponad 350 gości. Od paru lat Noc Restauracji to nie tylko Poznań, Białystok i Gdańsk, ale również inne jakościowe restauracje z całego kraju. „Nasza impreza to kulinarny ewenement na skalę europejską, dlatego chcemy, żeby obejmowała swoim zasięgiem coraz więcej miejsc. Dzięki temu miłośnicy dobrej kuchni również spoza głównych miast patronackich mają możliwość świętowania tego dnia razem z nami” – zapewnia Hubert Gonera, pomysłodawca i organizator wydarzenia.
Jakościowe produkty, pokazy live cooking, możliwość porozmawiania z autorami najlepszych dań i w wielu miejscach towarzysząca kolacji muzyka na żywo sprawiają, że Noc Restauracji to wydarzenie bezprecedensowe, niemające swojego odpowiednika w kraju i zagranicą. Jedno jest pewne – będzie smacznie i niezwykle aromatycznie, a wspólnie spędzony czas i nowe kulinarne doświadczenia nie dadzą o sobie zapomnieć jeszcze przez długi czas.
Listę restauracji uczestniczących w tegorocznej edycji, propozycje Nocnych Dań, Nocnych Menu oraz godziny i tematy pokazów kulinarnych dostępne są na stronie www.nocrestauracji.pl oraz www.facebook.com/NocRestauracji.