Noc Restauracji – Smaki Polski 2018

Wydarzenia

Noc Restauracji – Smaki Polski 2018

27 czerwca 2018

Wielkimi krokami zbliża się „Noc Restauracji – Smaki Polski 2018”.  Jest to impreza, która ukazać ma moc polskiej kuchni, korzystającej z najlepszych regionalnych składników i tworzonej przez doświadczonych i ambitnych chefów. – Założeniem, które nam przyświeca jest trafienie do opinii publicznej z informacją, że najlepszy smak bierze się lokalnego wyrobu kulinarnego a szefowie kuchni są ambasadorami lokalności, świeżości i smaku poszczególnych regionów – mówi Hubert Gonera, pomysłodawca i organizator imprezy.

– Noc Restauracji zmieniała formułę. Podnieśliśmy poprzeczkę. Nasze wydarzenie ma charakter menu degustacyjnego opartego na lokalnych specjałach i polskich produktach najwyższej jakości – rozwija Gonera. Format realizujemy przy wsparciu wytwórców jakościowych kulinariów, chcąc podkreślić rolę najwyższej jakości składnika w kuchni restauracyjnej. W tym roku są to producent sera dojrzewającego przez sześć miesięcy Bursztyn – Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego, Masarnia Dreszler wytwarzająca rzemieślnicze wędliny klasy premium (w tym między innymi półgęski) i Manufaktura Łagowski dostarczająca wysokiej jakości oleje smakowe  na bazie oleju rzepakowego (między innymi o smaku wędzonych warzyw i porowy).

W wydarzeniu zdecydowały się wziąć udział restauracje z całego kraju. Bardzo silną reprezentację wystawiło miasto Gdańsk, gdzie Noc Restauracji ma swoją specjalną edycję – Smaki Gdańska – Smaki Gdańszczan.- Dla nas Noc Restauracji to forma zwrócenia uwagi na gdańską tradycję kulinarną, smaki zakorzenione w kupieckim i mieszczańskim rodowodzie Gdańska. Podkreślenie kosmopolityzmu i polskości Gdańska – komentuje Irena Stępień- Pierożyńska, koordynator projektu Smaki Gdańska z ramienia Miasta Gdańsk. W tym roku wydarzenie jest jednym z elementów V Światowego Zjazdu Gdańszczan, a szefowie kuchni szukali inspiracji w życiorysach sławnych Gdańszczan.

Mocny skład pokazało także podkarpackie, gdzie imprezę popiera regionalny szlak kulinarny Podkarpackie Smaki. Krzysztof Zieliński ze Stowarzyszenia Procarpathia mówi: „Idea wydarzenia jest nam niezmiernie bliska. Od kilku lat staramy się budować tożsamość kulinarną regionu. Wzmacniamy kooperacje wytwórców oraz restauratorów tworząc krótkie łańcuchy dostaw. W ten sposób udało nam się wprowadzić do menu takie pozycje jak proziaki – tradycyjne placki na sodzie, oraz przetwory z derenia, który obecny jest w kuchni naszego regionu od XVII wieku. Zakładamy, że dzięki Noc Restauracji 2018 – Smaki Polski smakosze z całego kraju zawitają do Krosna czy Przemyśla”.

– Jako organizatora, zarówno mnie jak i cały zespół pracujący nad wydarzeniem cieszy serdeczne i entuzjastyczne przyjęcie projektu przez szefów kuchni. W wydarzeniu potwierdzili swój udział niezwykli szefowie promujący najlepszą polską kuchnię na co dzień – dodaje Gonera. Specjalne menu Smaki Polski opracował Karol Okrasa, znany promotor lokalnych, polskich smaków i szef kuchni restauracji Plater by Karol Okrasa w Warszawie.

Do imprezy dołączyli doskonali szefowie, którzy prowadzą najwyżej oceniane restauracje budujące kulinarny wizerunek regionów. Swoje interpretacje Smaków Polski będą miały między innymi Mazury – tam menu stworzy Tomasz Milewski z Hotelu Mikołajki. Powita on swoich gości musem z wędzonego suma na bazie oleju porowego oraz przygotuje zupę szczawiową na maślance z wyraźnym udziałem sera dojrzewającego Bursztyn, jajka i śmietany.

W Lubuskim Smaki Polski będą serwowane w Pałacu Mierzęcin gdzie szefuje Dawid Łagowski, członek Klubu Szefów Kuchni i Slow Food.  Miesząca się w Pałacu Mierzęcin restauracja Destylarnia przedstawi swoją interpretację jesiotra wędzonego z udziałem regionalnej śmietany, kawioru oraz oleju porowego.

W Zachodniopomorskim prezentację smaku regionu przedstawi Mariusz Siwak szefujący w slowfoodowej restauracji Park Hotelu  w Szczecinie, Grzegorz Nowicki z Hotelu Aquarius w Kołobrzegu oraz Karol Studziński z Bistro&Cafe KA la FIOR na Wolinie. Ten pierwszy poda, swoją interpretację kremu z kalafiora prosto z gospodarstwa Biovege z udziałem wysokiej jakości oliwy porowej oraz ikry pstrągowej z Zielenicy.  W Kołobrzegu nadmorskie tradycje kulinarne w postaci polskiej zupy rakowej z wykorzystaniem sera Bursztyn, makaronu groszkowego, wiejskiej śmietany oraz oleju pieprzowego zaserwuje szef Nowicki. Na Wolin zaś warto podjechać na bałtycką flądrę czy wątrobę cielęcą dymioną w jałowcu.

Na Śląsku swoją interpretację Smaków Polski zaprezentuje Zbigniew Jaworski z restauracji Dwór Bismarcka w Mysłowicach. W menu degustacyjnym będzie okazja zarówno do skosztowania karpia po Benedyktyńsku w sosie koperkowo-piwnym czy rolady wołowej z gumiklejzami faszerowaną boczkiem z lokalnej wędzarni. W galerii i restauracji Pracownia smaku ORSO znajdującej się w Knurowie, szefujący tam Wojciech Konikowski zaserwuje nocnym smakoszom raki w delikatnym kremie z ziołowym chrustem, orzechami laskowymi oraz wędlinami prosto z Masarni Dreszler.

Na Dolnym Śląsku szef Wojciech Harapkiewicz w restauracji Babinicz  z Kompleksu Dworzysko w Szczawno-Zdrój przedstawi swoje rozumienie smaków regionu – jedno z dań głównych  stanowić będą  młode warzywa  z Dworzyskowego ogrodu podpiekane z serem Bursztyn oraz polskim pesto z olejem porowym od Manufaktura Łagowski.

Czekamy na propozycję z Podlaskiego, która pojawi się lada dzień a układa ją już szef slowfoodowej restauracji w stolicy regionu – Białymstoku.

W Wielkopolsce trudno będzie zdecydować się na jedno miejsce. Z pewnością ambasadorem wielkopolskich smaków nawiązujących do kultury dworskiej i staropolskiej jest Maciej Barton z Pałacu Ostoja Chobienice. Tutejszy szef przyrządzi pierogi z szyjkami rakowymi z sosem na bazie sera Bursztyn z dodatkiem wędzonego boczku. Będzie to doskonała kompozycja wielkopolskiej tradycji ze współczesnymi składnikami na wysokim poziomie.

Jeśli chodzi o mistrzowską reprezentację kuchni polskiej w elementami eko i wege to godnym polecenia jest menu Piotra Markowskiego z Folwarku Wąsowo.

Nowoczesny sposób na  ukazanie tradycji kulinarnej Wielkopolski odnalazł Artur Szwacki szef poznańskiej Flavorii w Hotelu Andersia.  Szef Szwacki przywita gości duetem  z wędzonego półgęska podanego z serem Bursztyn. Wykorzystując także wysokiej jakości produkty lokalne oraz własnej produkcji, szef kuchni zaoferuje Rillette z boczku jabłkowego podane z ciastkiem owsianym, dojrzewającą szynką złotnicką od Nowicki Naturalnie, piklowaną rzepą orz musztardą jabłkową. Miłym akcentem kulinarnym okazać się może również sernik na bazie kultowego serka poznańskiego.

W podpoznańskiej Fidze szef Dawid Klimaniec, który wcześniej gotował w gwiazdkowej restauracji Michelin w Belfaście  wkomponował w menu między innymi wielkopolskie sery i kaczkę jak również swoje popisowe danie – rybę gotowaną w brązowym maśle. Ponadto szef Dawid stworzy okazję do spróbowania wykwintnej przystawki w postaci custardu z sera Bursztyn i porzeczki.

Oferta restauracji Lumiere, w której szefem kuchni  jest Jakub Kasprzak opierać się będzie na jakościowym drobiu. Kasprzak przygotuje filet z wędzonego indyka od Masarni Dreszler z dodatkiem świeżych warzyw. Ponadto główną „gwiazdą wieczoru” będzie dojrzewająca 2 tygodnie kaczka pieczona z syropem z czarnego bzu, pyzą z mięsem kaczym oraz kapustą. To hołd dla najważniejszej potrawy odświętnej w Poznaniu.

Prawdziwą ucztą dla poszukiwaczy smaków wielkopolski będzie wizyta w Autentyku u Ernesta Jagodzińskiego.

Dania na bazie warzyw z ogrodu, który specjalnie uprawiany jest dla restauracji Cucina 88 przygotuje Dominik Narloch.

Podkarpackie potrafi oczarować regionalnym smakiem. W restauracji Bosko w Przemyślu szefujący tam Maciej Łabuński zaserwuje gościom powrót do tradycji regionu począwszy od Proziaka z wędzoną słoniną oraz solą morską podanego z olejem pomidorowym, aż po wykwintną pierś z kurczaka z polentą przygotowaną z sera Bursztyn, czosnku niedźwiedziego i derenia. Naftaya z Krosna, w której szefuje Łukasz Karnasiewicz zaserwuje gościom ravioli z kozim serem pochodzącym z gospodarstwa Ekoagroturystycznego w osobistej interpretacji szefa kuchni.

Małopolskę w Noc Restauracji 2018 – Smaki Polski będzie reprezentować restauracja Gęś w Dymie z Laskowej. Szef kuchni Maciej Pławecki pracuje już nad wyjątkowym menu na ten wieczór.

W Nocy Restauracji niesłychaną liczbą będą reprezentowane Smaki Gdańska i Gdańszczan. Tutaj szefowie od miesięcy przygotowywali się aby błysnąć daniami, które wiązać się będą z historycznymi postaciami i lokalną tożsamością kulinarną. Prawdziwą historyczną podróżą przez biografie słynnych Gdańszczan jest menu restauracji Magiel w Hotelu Almond. Szef kuchni Przemysław Langowski przygotował: Carpaccio Bonifacio – carpaccio z półgęska od Dreszlera z sałatką z nowalijkami podawane z oliwą porową. Danie jest hołdem dla Jana Bernarda Bonifacio, fundatora księgozbiorów gdańskich. Zaserwuje także złotą zupę serowa Speymanna z sera Bursztyn i oliwy z wędzonych warzyw. Johann Speymann – to burmistrz Gdańska i kupiec , który był jednym z projektodawców budowy fontanny Neptuna. W restauracji Winne Grono w menu odnajdziemy dania inspirowane życiorysem Daniela Chodowieckiego. Pozostałe 10 restauracji biorących udział w Nocy Restauracji 2018 – Samki Gdańska / Smaki Gdańszczan przygotowało wyjątkowe nocne menu, które składnikami i recepturami stawiają na związek z Gdańskiem. Wszystkie zasługują na wspomnienie i spróbowanie i tylko w tym jest problem. Daniel Chrzanowski szefujący w rybnej restauracji Zafishowani zrobił głęboki ukłon w stronę kuchni starogdańskiej, w której najpopularniejszą rybą najczęściej goszczącą na stołach był szczupak. Będzie to szczupak smażony z rakami, bobem i twardzioszkiem czosnkowym.  Sos rakowy do ryb to była zdecydowanie gdańska specjalność. Gdańszczanie zawsze chętnie sięgali po produkty kulinarne z Kaszub. Szef kuchni Restauracji & Browar PG 4 Przemysław Formela daje temu wyraz w swoim nocnym menu. Grzegorz Labuda odpowiada za kuchnię w restauracji Szafarnia 10. Przygotuje menu niezwykle, świeże i zaskakujące. Jako przystawkę poda on płatki solonego dorsza z pomidorowym majonezem i kwiatami rukoli. W Mercato restauracji Hotelu Hilton na smakoszy czekać będzie pięciodaniowe menu. W jego skład wejdą między innymi raki i dorsz. Na Gdańskiej Żabusi od kilku lat szefuje Mariusz Wolski – przywita on gości  podpłomykiem z kwiatem cukinii, ziołami oraz serem  Bursztyn, a wszystko to z dodatkiem oleju pieprzowego z Manufaktura Łagowski. Później będzie tylko ciekawiej: kacza wątroba na tarcie z czarnej porzeczki, troć wędrowna… OtwARTa po raz pierwszy pod ręką nowej szefowej kuchni Karoliny Lindstädt zaproponuje na start pieczywo domowego wypieku z olejem z wędzonych warzyw. Później specjalność lokalu – ozory wołowe, kaczka, gęś, a na koniec kaszubski kuch. W Niepokornych chef Mateusz Sikora pokaże mięsne smaki Gdańszczan. Pojawi się tam słynnych już siekany tatar z ongleta. Michał Przewoźnik, szefujący w kuchni restauracji Amber Side, zaserwuje pieczonego łososia ze szparagami i wędzonym ziemniakiem czy tatara z tuńczyka. Restauracja Motlava zaserwuje krokiety z dorsza bałtyckiego z ketchupem z rabarbaru zjawiskową w smaku pyzę z kaczką oraz golonkę z młodą kapustą. Restauracja Eliksir jak zawsze oczaruje kulinarie i koktajlowo. Szefowie Eliksiru przedstawią swoją interpretację ryby znakomitej w smaku, na którą właśnie rozpocznie się sezon połowowy – belony.

W zamkowej kuchni Zamku Gniew na pomorskiej ziemi władzę nad przyrządzanymi daniami sprawuje szef kuchni Mariusz Gachewicz, który zaproponuje swoim gościom żołądki gęsie duszone podane na puree z Pasternaka z białą czekoladą i marynowaną dynią. Zarządzający kuchnią w swojej restauracji Jacek Fedde zaoferuje okrasę kaszubską z marmoladą z cebuli i czarnego bzu, piklowanych buraków podaną z oliwą z palonego pora. Dużą niespodzianką i bogactwem smakowym może okazać się dla gości spróbowanie zupy rakowej z quenelles ze szczupaka wzbogaconej o młode ziemniaki i dodatkiem oliwy koprowej.

W większości lokali na powitanie zaserwowany będzie Amouse-bouche wykonane z sera Burszyn, oleju smakowego od Łagowski Manufaktura oraz wędlin Masarni Dreszler.

– Tegoroczna edycja ma być ukłonem w stronę 100. rocznicy odzyskania niepodległości. Chcemy zrobić prezent sami sobie i pokazać jakie bogactwo niosą za sobą smaki polski. Marzy nam się, żeby w tym roku wzięło udział w akcji aż 100 lokali.  Póki co swój udział potwierdziło już ponad 35 restauracji. Ich lista zmienia się  z godziny na godzinę i dostępna jest pod adresem www.nocrestauracji.pl”. Zapraszamy nadal ambitnych szefów kuchni popierających ideą gotowania na bazie lokalnych składników  – dodają organizatorzy.

Ceny za menu degustacyjne wahają się w większości od 69 zł do 120 zł. Podczas tych niezwykłych 3 dni kulinarnej przygody pośród dań bogatych w produkty wysokiej jakości i znakomitych aromatów, w niektórych lokalach będą czekać na gości dodatkowe atrakcje jak choćby muzyka na żywo. W każdej restauracji szef kuchni będzie mógł porozmawiać z gośćmi o swoich inspiracjach.

Aby w tą wyjątkową noc zapewnić wszystkim gościom niezapomniane wrażenia smakowe, serdecznie prosimy o rezerwowanie stolików bezpośrednio w restauracjach. 

Wszystkie informacje o lokalach biorących udział w Nocy Restauracji oraz menu degustacyjnych i ich cenach znaleźć można na stronie internetowej www.nocretauracji.pl

 Lista restauracji biorących udział w Nocy Restauracji 2018 – Smaki Polski

l.p

Nazwa restauracji

Imię i Nazwisko szefa kuchni

Miasto

 

Restauracja Hotelu Cristal

Łukasz Rakowicz

Białystok

 

Restauracja Mercato

Paweł Stawicki

Gdańsk

 

Restauracja Szafarnia 10

Grzegorz Labuda

Gdańsk

 

Restauracja Eliksir

Paweł Wątor

Gdańsk

 

Restauracja Motlava

Piotr Soliński

Gdańsk

 

Restauracja Browar PG4

Przemysław Formela

Gdańsk

 

Restauracja OtwARTa

Karolina Lindstadt

Gdańsk

 

Restauracja Winne Grono

Arkadiusz Onasch

Gdańsk

 

Restauracja Niepokorni

Mateusz Sikora

Gdańsk

 

Restauracja Magiel

Przemysław Langowski

Gdańsk

 

Restauracja Żabusia

Mariusz Wolski

Gdańsk

 

Restauracja Zafishowani

Daniel Chrzanowski

Gdańsk

 

Restauracja Amber Side

Michał Przewoźnik

Gdańsk

 

Fedde Bistro

Jacek Fedde

Gdynia

 

Restauracja Zamku Gniew

Mariusz Gachewicz

Gniew

 

Restauracja Pasja

Tomasz Sowiński

Gorzów Wielkopolski

 

Pracownia Smaku Orso

Wojciech Konikowski

Knurów

 

Restauracja Horyzont

Grzegorz Nowicki

Kołobrzeg

 

Restauracja Naftaya

Łukasz Karnasiewicz

Krosno

 

Restauracja Gęś w Dymie

Marcin Pławecki 

Limanowa

 

Restauracja Destylarnia

Dawid Łagowski

Mierzęcin

 

Restauracja Hotelu Mikołajki *****

Tomasz Milewski

Mikołajki

 

Restauracja Dwór Bismarcka

Zbigniew Jaworski

Mysłowice

 

Restauracja Zamku Poraj

Leszek Kaźmierczak

Poraj

 

Restauracja Cucina 88

Dominik Narloch

Poznań

 

Restauracja Lumiere

Jakub Kasprzak

Poznań

 

Resturacja Autentyk

Ernest Jagodziński

Poznań

 

Restauracja Flavoria

Artur Szwacki

Poznań

 

Restauracja Figa

Dawid Klimaniec

Poznań

 

Restauracja Bosko

Maciej Łabuński

Przemyśl

 

Restauracja Ostoja Chobienice

Maciej Barton

Siedlec

 

Restauracja Babinicz

Wojciech Harapkiewicz

Szczawno – Zdrój

 

Restauracja Park Hotelu Szczecin

Mariusz Siwak

Szczecin

 

Restauracja Platter by Karol Okrasa

Karol Okrasa

Warszawa

 

Restauracja Źrebięciarnia

Piotr Markowski

Wąsowo

 

Bistro KA la FIOR

Karol Studziński

Wolin