Już po raz piąty restauracje z Gdańska otworzą swe podwoje dla uczestników najsmaczniejszego kulinarnego wydarzenia roku – Nocy Restauracji! Tegoroczna edycja odbędzie się 6 lipca i będzie prezentowała Smaki Gdańska.
Noc Restauracji 2017 zaskoczy nas zmianą formuły. Udział w niej wezmą wyłącznie lokale certyfikowane w projekcie „Smaki Gdańska”, realizowanym przez Miasto Gdańsk. Restauracje pokażą w tę noc swoje najsmaczniejsze oblicze. Każda z nich przygotuje specjalne menu degustacyjne składające się z pięciu dań, które wspólnie stanowić będą interpretację gdańskich smaków. W tę jedyną noc restauracje zaoferują specjalne ceny, od 75 zł za set.
Nocni smakosze spróbują między innymi wyjątkowych, doskonałych jakościowo dań, objętych certyfikatem Smaki Gdańska.
– Noc Restauracji to akcja, która w tym roku wypromować ma Smaki Gdańska, będące odpowiedzią na oczekiwania mieszkańców i turystów. Nasze działanie ma na celu wzmocnienie oryginalnej oferty kulinarnej miasta. Chcemy, żeby Gdańsk kojarzył się nie tylko z miastem atrakcyjnym turystycznie i dobrym do mieszkania, staramy się, aby stał się synonimem kuchni najwyższych lotów, czerpiącej z kultury i tradycji. Zależy nam na tym, by Gdańsk jako pierwsze miasto w Polsce, zaproponował jakościową ofertę kulinarną, opartą o lokalną tradycję i składniki, stanowiącą magnes dla turystów i urozmaicenie dla mieszkańców – mówi Anna Zbierska zastępca dyrektora Wydziału Promocji i Komunikacji Społecznej Miasta Gdańsk.
Menu przygotowane przez restauracje będą autorską wizją Smaków Gdańska opracowaną przez najlepszych szefów kuchni, którzy podczas tej wyjątkowej nocy opowiedzą gościom o swoich kulinarnych inspiracjach.
Swoje propozycje menu przygotowały już:
RESTAURACJA MERCATO w Hotelu Hilton w Gdańsku
Amuse Bouche
Przystawka / zupa
Chłodnik z buraka/ marynowany jesiotr/ sorbet ze szczawiu
Przystawka
„Pijana Koza”/ tatar z pomidora/ rzodkiewka/ pszenica
Danie główne
Pierogi/ twaróg/ ziemniak/ koperek
Danie główne
Turbot/ puree ze szpinaku/ cukinia/ szparagi
Pre-dessert
Jagoda/ fasola tonka/ biała czekolada
Cena menu degustacyjnego: 119 pln
RESTAURACJA PAPIEROOVKA
Amous Bouch
( niespodzianka Szefa Kuchni)
Przystawka zimna
Śledź marynowany w soku z buraka z jabłkiem w żubrówce
Zupa
Krem z szyjek rakowych z pudrem z kindziuka
Danie główne
Filet z kaczki z demi glass jabłkowym z kaszą pęczak i puree z kapusty czerwonej
Deser
Lody rabarbarowe z anyżem i wanilią
Cena menu degustacyjnego: 75 pln
Hubert Gonera, organizator przedsięwzięcia mówi: Wyjście do restauracji podczas Nocy Restauracji – Smaki Gdańska to przeżycie, które porównać można do wyjścia na dobry koncert, do opery czy do teatru. W każdym lokalu na gości czekać będzie niebanalne przeżycie kulinarne, skomponowane wokół Smaków Gdańska. Warto na taką wizytę zarezerwować co najmniej dwie godziny i zadbać o pusty żołądek.
W tegorocznej imprezie wezmą udział tylko te restauracje, które zakończyły proces certyfikacji z oceną pozytywną i dały się poznać jako prawdziwi ambasadorzy gdańskiej kuchni: Eliksir, Magiel, Mercato, Papieroovka, Winne Grono, Zafishowani, Kubicki, Otwarta, Niepokorni, Szafarnia 10. Wszystkie informacje o restauracjach oraz menu degustacyjnych i cenach znaleźć można na stronie internetowej www.nocrestauracji.pl.
Przypomnijmy, że Smaki Gdańska to selekcja dań i restauracji, które pozwalają poznać tradycję i bogactwo kulinarne Gdańska. Inicjatywa zapoczątkowana w 2016 roku skupia lokale, które w swoim menu wykorzystują lokalne i dobre jakościowo, regionalne składniki oraz interpretują gdańską tradycję kulinarną. Restauracje i kawiarnie biorące udział w tegorocznej akcji przeszły w maju br. szczegółowy proces certyfikacyjny. Lokale skupione wokół Smaków Gdańska posiadają w swoim menu unikalne potrawy sygnowane logo projektu: od przystawek poprzez zupy, dania główne, aż po desery.
Szczegóły projektu Smaków Gdańska znaleźć można na stronie internetowej www.gdansk.pl/smakigdanska oraz fanpage’u www.facebook.com/smakigdanska.