Noc Restauracji zmienia formułę i staje się formatem ogólnopolskim. 6-8 lipca w autorskich restauracjach w całym kraju szefowie kuchni podawać będą własne interpretacje polskich smaków. Pięciodaniowe menu degustacyjne skomponowane będą wyłącznie z polskich produktów najwyższej jakości. Każdy szef jako bazę wykorzysta sprawdzonych lokalnych dostawców wskazując na pochodzenie produktów sięgnie także po produkty partnerów imprezy.
– Chcemy tym działaniem udowodnić Polakom i Europejczykom, że polska kuchnia to najwyższej jakości składniki i szefowie gotujący na światowym poziomie – mówi Hubert Gonera, pomysłodawca wydarzenia. Kolejne edycja mamy nadzieję obejmie także restauracje poza granicami Polski. W tym roku naszą aspiracją jest wyselekcjonowanie 100 restauracji w związku ze 100-leciem niepodległości. W niektórych miastach impreza będzie promowała lokalną tożsamość kulinarną. W Gdańsku np. motywem do kulinarnych kreacji będą smaki Gdańszczan, a sama impreza będzie elementem Światowego Zlotu Gdańszczan. Na chwilę obecną mamy około 20 restauracji, które zgłosiły się do akcji. Przeszło 10 pochodzi z Gdańska. Pozostałe to renomowane lokale m.in.: Pałac Mierzęcin i restauracja Destylarnia (szef Dawid Łagowski), Hotel Park w Szczecinie (szef Mariusz Szczec), Hotel Mikołajki (szef Tomek Milewski), Bistro Fedde z Gdyni (szef Jacek Fedde), Dworzysko z Szczawna Zdroju (szef Wojtek Harapkiewicz), restauracja Cucina z Poznania (szef Dominik Narloch), Folwark Wąsowo restauracja Źrebięciarnia (szef Piotr Markowski) – dodaje.
Do imprezy można zgłaszać się poprzez formularz na stronie www.nocrestauracji.pl. Kwalifikacja odbędzie się poprzez ocenę jakości menu przedstawionego przez lokal i wniesienie opłaty wpisowej. Liczba miejsc jest ograniczona.
W 2018 r. partnerami imprezy są wytwórcy jakościowych wyrobów kulinarnych między innymi: producent sera Bursztyn i Kolekcji Serowara Spółdzielnia Mleczarska Spomlek, Łagowski Manufaktura wytwarzająca oleje smakowe oraz Dreszler – Masarnia z Tradycją wytwórca najlepszych w kraju półgęsków i wędlin najwyższej jakości. Start imprezy w piątek 6 lipca o godzinie 18:00, konieczne rezerwacje. Wtedy też odbędzie się kolacja degustacyjna. Tradycyjnie, w trakcie wieczoru będzie można porozmawiać z szefem kuchni. W skład menu wejdą specjalnie przygotowane na tę okoliczność dania. W sobotę i niedzielę będzie można jeszcze spróbować wybranych dań. Lista lokali dostępna na stronie imprezy. Jesteśmy przekonani, że impreza pokaże wyskoki poziom zarówno produktów jak i kompetencje szefów i stanie się stałym punktem polskiego i europejskiego kalendarza wydarzeń kulinarnych.