Noc Restauracji  2013

Newsy

Noc Restauracji 2013

21 maja 2013

Już dziś Noc Restauracji – prawdziwe kulinarne święto. Najlepsi szefowie kuchni z Poznania, Białegostoku oraz Gdańska zapraszają na pokazy swojego kunsztu oraz specjalne autorskie menu oparte na regionalnych produktach. Organizatorzy zachęcają do odwiedzenia kilku restauracji i delektowania się różnorodnymi smakami. Podczas Nocy obowiązują niższe ceny, przygotowano także dodatkowe atrakcje oraz konkurs na najlepsze Nocne Danie. Szczegóły dotyczące imprezy znajdują się na www.nocrestauracji.pl oraz profilu facebook imprezy.

 Czy warto jeść nocą? Oczywiście, że tak. Każdy szanujący się Włoch, Hiszpan czy Francuz jada późnym wieczorem, często w towarzystwie przyjaciół, rodziny, dzieci. Ulice śródziemnomorskich miast i miasteczek są pełne gwaru i zapachów regionalnej kuchni nawet po północy. Nie musimy już zazdrościć mieszkańcom południowej Europy. Noc Restauracji z 24 na 25 maja jest doskonałym pretekstem do wspólnego biesiadowania i delektowania się regionalnymi smakami. Tej nocy najlepsze lokale otwierają się dla gości do późnych godzin, a w każdym przygotowany będzie pokaz gotowania regionalnych specjałów na żywo.

 W Poznaniu, Białymstoku i Gdańsku plejada najlepszych kucharzy w mieście przygotowała widowiskowe pokazy kulinarne. Kuchnia molekularna, wprowadzenie w tajniki gotowania metodą sous vide, czyli gotowania w niskich temperaturach w atmosferze próżniowej, grillowanie na kamieniu wulkanicznym, czy całonocne gotowanie nad jeziorem to tylko niektóre atrakcje dla mieszkańców i turystów w Poznaniu. W Białymstoku szefowie zapraszają między innymi na pokaz i degustację walorów dziczyzny z podlaskich puszczy połączony z odgrywaniem sygnałów myśliwskich przez trębacza. Jak powstają dania kuchni fusion, a może nowa kulinarna tradycja, będzie można zobaczyć w restauracji sushi gdzie typowo podlaskie i polskie składniki,  takie jak śledź czy kasza pęczak, będą stanowiły podstawę do sushi. Gdańscy mistrzowie kuchni zaprezentują bogactwo przypomną o często zapomnianych składnikach, bałtyckich rybach oraz starogdańskich przepisach. Podczas pokazów w otwartej kuchni będzie można zobaczyć, jak przygotować sorbet z pokrzywy czy kaszubskie winniczki. Ciekawe dania z żuławskich kurcząt i gęsi powstaną także na oczach gości. Interesująco zapowiada się także pokaz przygotowania dania według XVI wiecznej gdańskiej receptury. Nie zabraknie emocjonujących pokazów falmbirowania – czy to bałtyckiego łososia, czy warzyw towarzyszących jagnięcinie.

 Obserwując pokazy można nabrać ochoty na spróbowanie regionalnych przysmaków. Szczególnie, że ceny specjalnie skomponowanych na tę okazję nocnych dań są tej Nocy znacznie obniżone.  W Poznaniu w imprezie bierze udział 17 restauracji, które są zrzeszone w ramach szlaku „Kulinarny Poznań”. Będzie można tutaj delektować się m.in. daniami przyrządzonymi na bazie wielkopolskiej dziczyzny czy polędwicy z wołowiny wielkopolskiej. W Gdańsku udział w imprezie weźmie 18 autorskich restauracji, w których szefowie kuchni skomponowali menu w oparciu o bogactwo smaków i produktów regionalnych Pomorza. Bałtyckie ryby, żuławski drób oraz dziczyzna z pomorskich lasów to tylko niektóre propozycje utalentowanych szefów. Gdańska edycja Nocy Restauracji jest częścią akcji promocyjnej „Rozsmakuj się w Gdańsku”. W Białymstoku w II edycji Nocy Restauracji potwierdziła swój udział rekordowa liczba 26 restauracji, współpracujących w ramach Białostockiego Szlaku Kulinarnego. Będzie można tam rozsmakować się w różnorodnych produktach Podlasia. Nie zabraknie w nich odwołań do bogactwa podlaskich puszczy – dziczyzny i grzybów, śledzia, który jest nieformalnym symbolem kulinarnym miasta, doskonałych serów korycińskich oraz tradycyjnej babki ziemniaczanej.

 Pokaz iluzjonisty, taniec brzucha, impreza latino i gotowanie nad jeziorem, pokazy niespodzianki to tylko niektóre dodatkowe atrakcje. Po Białymstoku nocnych smakoszy będzie obwoził zabytkowy autobus-ogórek. W Poznaniu można skorzystać z bezpłatnej aplikacji, która będzie służyć pomocą w kulinarnych przechadzkach po stolicy Wielkopolski.

Wszystkie nocne dania walczą o tytuł Grand Prix Nocy Restauracji. To uczestnicy imprezy z Gdańska, Białegostoku i Poznania wybiorą swoich faworytów. Zdjęcia nocnych potraw są opublikowane na stronie www.nacrestauracji.pl. Warto oddać głos na ulubioną potrawę ponieważ dla głosujących także przygotowano atrakcyjne nagrody np. weekend pełen dobrego smaku w Hotelu Hanza w Gdańsku wraz z kolację w restauracji Kokieteria oraz kremy na bazie oliwy z oliwek od patrona imprezy Monini.

Organizatorem Nocy Restauracji jest firma landbrand, a partnerami: Agencja Rynku Rolnego OT w Poznaniu, Biuro Prezydenta ds. Promocji Miasta Gdańsk oraz Miasto Białystok.

Listę restauracji oraz wszelkie szczegóły dotyczące imprezy można znaleźć na stronie wydarzenia www.nocrestauracji.pl oraz na www.facebook.com/nocrestauracji.