W najbliższym czasie we wrocławskiej restauracji Food Art Gallery szykują się różne atrakcje dla wszystkich miłośników wina. Podczas Riesling Week, w dniach od 9 do 29 maja, będzie można skosztować win niemieckich. Winnych inspiracji nie brakuje również na organizowanych co miesiąc w Food Art Gallery degustacjach komentowanych, które prowadzone są nierzadko przez wybitnych znawców.
Polacy coraz bardziej doceniają walory wina. Co więcej, już nie tylko podczas świętowania z bliskimi, ale również na co dzień. Na wzrost popularności wina ma wpływ wiele ciekawych inicjatyw, które bardzo często podejmowane są przez restauracje, jak na przykład ogólnopolska akcja pod hasłem Riesling Week. Popularnością cieszy się tzw. food and wine pairing, czyli odpowiedni dobór wina do potrawy. W lokalach często można skorzystać na miejscu z porady sommeliera, który potrafi profesjonalnie doradzić gościom, jaki trunek będzie najlepiej współgrał ze smakiem zamówionego przez nich dania. Restauracje często organizują również degustacje, podczas których można spróbować win z różnych regionów świata.
– Starannie dobrane wino stanowi idealne uzupełnienie doskonałej kuchni i pozwala w pełni cieszyć się smakiem spożywanych potraw. Dlatego nasza restauracja posiada bogatą kolekcję win, którą sukcesywnie powiększamy – mówi Anna Gendaj, właścicielka wrocławskiej restauracji Food Art Gallery. – Ponadto w naszej restauracji regularnie organizujemy spotkania z cyklu „Wieczór z Sommelierem”, które poświęcone są winom z najlepszych i najciekawszych regionów winiarskich świata. Każde spotkanie ma inny motyw przewodni, co pozwala naszym gościom odkrywać nowe, nieraz zaskakujące pozycje.
Degustacje komentowane cieszą się dużym zainteresowaniem, zarówno ze strony miłośników najlepszych trunków, jak i osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę w świecie win. Spotkania prowadzone są we współpracy z wiodącymi importerami win oraz wybitnymi znawcami w branży sommelierskiej. Spotkania pod hasłem „Wieczór z Sommelierem” odbywają się w Food Art Gallery co miesiąc. Najbliższa degustacja komentowana odbędzie się 20 maja i poświęcona będzie rieslingom.
Jednak to niejedyne atrakcje, które czekają na miłośników wina w Food Art Gallery w najbliższym czasie. Restauracja zaangażowała się bowiem również w akcję pod hasłem Riesling Week, organizowaną przez Niemiecki Instytut Wina. Wydarzenie poświęcone zostało rieslingom – winom produkowanym z białej odmiany winorośli pochodzącej z doliny Renu w Niemczech. W ramach Riesling Week w dniach od 9 do 29 maja będą odbywać się m.in. degustacje i specjalne oferty na wina tego szczepu.