Niezapomniane kulinarne show na Foksal 16

Newsy

Niezapomniane kulinarne show na Foksal 16

11 grudnia 2013

Szukając kulinarnych inspiracji, warto zajrzeć do warszawskiej restauracji Papaya. Słynąca z orientalnej kuchni, zapewnia gościom nie tylko rozkosze podniebienia, ale także wizualne efekty, które na długo pozostają w pamięci. Miłośników widowiskowego gotowania zapraszamy na teppanyaki – to japoński styl przyrządzania potraw, w którym główną rolę odgrywa grill teppan oraz spektakularne kulinarne sztuczki.

Nazwa japońskiego stylu gotowania teppanyaki pochodzi z połączenia dwóch słów teppan czyli patelnia i yaki oznaczającego potrawę grillowaną lub smażoną. Głównym bohaterem spotkania jest duża, metalowa płyta, która w niektórych miejscach osiąga temperaturę nawet 400 stopni Celsjusza. Goście, którzy decydują się na jedzenie przygotowane na ich oczach na wielkiej płycie, siadają dookoła niej, w bardzo bliskiej odległości. Sukces przygotowywania potraw teppanyaki leży w rękach jednej osoby – szefa kuchni. Na czas kulinarnego show staje się on kucharzem, żonglerem, wodzirejem i magikiem. Za pomocą metalowych łopatek i imponujących noży oraz całego przekroju owoców morza, mięs, przypraw i egzotycznych roślin oswaja on ziejące płomienie rozkładając przed Gośćmi pełen wachlarz kolorów i zapachów i smaków, które prosto z płyty w błyskawicznym tempie wędrują na talerze. Konstrukcja metalowej płyty pozwala  na bardzo szybkie przygotowanie potrawy zapewniając jednocześnie soczystość i pozostawiając naturalne walory smakowe i zapachowe produktów.

Meny teppanyaki zajmuje osobną pozycję w karcie dań restauracji Papaya. Znaleźć w nim można takie smakołyki jak homara podawanego w całości, krewetki, małże św. Jakuba, kalmary oraz szeroki wybór ryb. Dla tych którzy cenią dobrze przyrządzone mięsa przygotowano specjały z kaczki, kurczaka ale także polędwicę i rostbef Kobe. Nie brakuje także przygotowywanych na grillu teppan warzyw, ryżu, przypraw i dodatków, które są nieodłącznym elementem orientalnej kuchni. Mistrzem ceremonii w lokalu w centrum Warszawy jest tajski szef kuchni Preecha Wongsomboon, który nie tylko przygotowuje potrawy na oczach Gości, ale także aktywnie angażuje ich w kulinarne show.