Niektóre restauracje w Amsterdamie wprowadziły specjalną dopłatę energetyczną — informuje De Telegraaf. Jak tłumaczy Oskar Heijdelberg współwłaściciel sieci restauracji Spaghetteria, klient powinien wiedzieć, ile restauratorów kosztuje energia.
Ze względu na rosnące ceny gazu i prądu część właścicieli restauracji w stolicy Holandii zdecydowała się podnieść ceny, natomiast niektórzy z nich dodają do rachunku specjalną opłatę — wynika z ustaleń gazety.
“To nie była łatwa decyzja, ale jest ona niezbędna” – tłumaczył “De Telegraaf” Heijdelberg, który wprowadził “dopłatę energetyczną” w wysokości 1,5 euro w 14 restauracjach, których jest współwłaścicielem.
“Holendrzy bardziej akceptują wzrost cen w supermarkecie niż w gastronomii” – twierdzi Dirk Beljaarts, dyrektor Koninklijke Horeca Nederland (KHN), organizacji holenderskiej branży gastronomicznej, cytowany w dzienniku. W jego ocenie taki dodatek pomaga więc uświadomić gościom, że droga energia ma również wpływ na ceny w restauracjach.
Źródło: PAP