Nie marnuj jedzenia – warsztaty kulinarne

Newsy

Nie marnuj jedzenia – warsztaty kulinarne

30 października 2012

25 października br. odbyły się w Warszawskiej Akademii Kulinarnej warsztaty gotowania w stylu „nie marnuj jedzenia”. Temat warsztatów nawiązuje do kampanii Federacji Polskich Banków Żywności, a spotkanie jest zakończeniem tegorocznych obchodów Światowego Dnia Żywności.
Warsztaty zorganizowała Federacja Polskich Banków Żywności oraz kucharz Robert Harna, właściciel Warszawskiej Akademii Kulinarnej. Wspólnie starali się oni zachęcać do gotowania z produktów, które zwykle często się marnują tj.: warzywa, ziemniaki i mięso. W gotowanie zaangażowały się blogerki kulinarne, finalistki konkursu „Nie rzucaj mięsem…do kosza!” oraz wolontariusze i sympatycy Banków Żywności.

Do marnowania jedzenia przyznaje się 30% Polaków. Jedną z wielu przyczyn marnowania żywności jest brak pomysłów na dania z produktów, które pozostają niewykorzystywane podczas przygotowywania posiłków.

„Resztki produktów, które pozostają w czasie przygotowywania potraw i dań to zwykle produkty, z których można przygotować pełnowartościowe i smaczne potrawy. Poprzez tworzenie własnych pomysłów na dania z produktów, które znajdujemy w naszych kuchniach, chcieliśmy udowodnić, jak w praktyce nie marnować jedzenia” przekonuje Maria Gosiewska z Federacji Polskich Banków Żywności.

W czasie warsztatów powstało 5 autorskich  przepisów „nie marnuj jedzenia”. Kucharz  Robert Harna podpowiadał, w jaki sposób umiejętnie wykorzystywać składniki, które posiadamy. „Szczególnie zwracam uwagę, aby uwzględniać w przepisach wykorzystanie produktów sezonowych. Jesień jest doskonałym czasem na dania z warzyw np. z dyni, dlatego nie zabrakło jej w czasie warsztatów kulinarnych.”

Blogerki kulinarne wymieniały się swoimi patentami na niemarnowanie jedzenia w domu: gotują dokładnie tyle, ile są w stanie zjeść, zamrażają przygotowane dania lub dzielą się z innymi. „Ograniczanie marnowania to ważna sprawa, a wyrzucanie jedzenia zwyczajnie kosztuje. Potrzebne jest budowanie wśród nas świadomości, w jaki sposób zmniejszać ilość wyrzucanej żywności. Zanim wybierzemy się na urlop to zamroźmy dania, które są w lodówce. Dzieci uczmy jeść warzywa świeże i gotowane .” podpowiadała Izabella Kulińska, autorka blogu smacznapyza.blogspot.com

Na koniec niezjedzone dania zostały zapakowane w opakowania na wynos i zabrane do domu.