Trunki ze słynnej na cały świat piwniczki paryskiej restauracji „La Tour d’Argent”, która istnieje już od 1582 r., trafiły na aukcję – podaje Rzeczpospolita. Pod młotek pójdzie ponad 18 tys. butelek wina m.in. z prowincji Cognac, Champagne, Burgundy i Bordeaux oraz 3 butelki koniaku rocznik 1788. Wina z „La Tour d’Argent” są najlepszej jakości, przechowuje się je bowiem w idealnych warunkach. Właściciele restauracji spodziewają się zebrać w ciągu 7 i 8 grudnia br. ok. 1 mln euro. Szacują, że niektóre butelki mogą osiągnąć cenę nawet 5 tys. euro. Pieniądze ze sprzedaży jednej z butelek koniaku zasilą konto fundacji Petits Princes, która pomaga spełniać marzenia ciężko chorych dzieci. André Terrail, który przejął interes po śmierci ojca w 2006 r., postanowił za zarobione pieniądze odnowić zasoby win oraz odmłodzić kuchnię. Wszystko, aby przywrócić restaurację do czasów jej świetności i odzyskać trzy gwiazdki Michelina. Katalog win z „La Tour d’argent” jest imponujący – liczy 400 stron, a opisanych jest w nim ponad 450 tys. butelek. A tym, którym uda się kupić wymarzone wina, powinna przyświecać maksyma restauracji: „Nie ma nic bardziej serio od rozkoszy”.
(Źródło: Rzeczpospolita)