Z okazji Międzynarodowego Dnia Szefów Kuchni w dniu 20 października, Nestlé wspólnie z Międzynarodowym Stowarzyszeniem Szefów Kuchni promuje prawidłowe odżywianie wśród najmłodszych. Z tej okazji w Polsce, w ramach Nestlé Healthy Kids Global Programme, zorganizowane zostały warsztaty kulinarne dla uczniów Zespołu Szkół Publicznych im. Jana Pawła II w Łazach, prowadzone przez kucharzy stowarzyszonych w Ogólnopolskim Stowarzyszeniu Szefów Kuchni i Cukierni.
Motywem tegorocznych obchodów Międzynarodowego Dnia Szefów Kuchni jest „sztuka na talerzu”. Temat przewodni wydarzenia ma pomóc w podnoszeniu świadomości w zakresie zdrowego odżywiania dzieci, pozwalając najmłodszym na bycie kreatywnym podczas przygotowywania posiłków. W trakcie warsztatów uczniowie szkoły w Łazach z pomocą kucharzy ze Stowarzyszenia zamienili przepisy na zdrowe potrawy w prawdziwe kulinarne arcydzieła. Na zakończenie warsztatów młodzi adepci sztuki kulinarnej otrzymali zbiór przepisów na dania, przygotowane przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, które będą mogli razem z rodzicami przyrządzać w domu.
Zgodnie z raportem Nestlé Research Centre wspólne przygotowywanie i gotowanie posiłków z dziećmi pomaga wyrobić u nich właściwe nawyki żywieniowe już od najmłodszych lat. Jednym ze sposobów na kształtowanie zdrowego stylu odżywiania może być kreatywna zabawa z użyciem warzyw i owoców.
– Międzynarodowy Dzień Szefów Kuchni jest niewątpliwie świetną okazją do promowania prawidłowych nawyków żywieniowych wśród najmłodszych w ramach Nestlé Healthy Kids Global Programme. Poprzez zachęcanie dzieci do kulinarnych zabaw i zaangażowanie ich w przyrządzanie wspólnych posiłków, możemy wpływać na jakość ich życia teraz i w przyszłości – mówi Mariola Raudo, Kierownik ds. Korporacyjnych i PR, Nestlé Polska.