Jesteś miłośnikiem życia w stylu EKO? Prowadzisz restaurację lub zastanawiasz się jak rozpocząć przygodę z gastronomią? Na początku października powinieneś odwiedzić Halę Expo-Łódź, gdzie odbędą się największe i najważniejsze w Polsce i Europie Środkowowschodniej Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD i Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO.
Już między 2 a 4 października Międzynarodowe Targi Łódzkie zapraszają na ósmą edycję Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD oraz czwartą edycji Targów Ekologicznego Stylu życia beECO, podczas których zaprezentują się wiodący producenci i dystrybutorzy branży bioproduków. Targi NATURA FOOD & beECO są najważniejszą i największą imprezą branży produktów żywności wysokiej jakości. Na przestrzeni ponad 6 tys. m2 swoją ofertę zaprezentuje ponad 300 firm z branży bioprodutów, w tym producentów, przetwórców i dystrybutorów żywność ekologiczną, naturalną i tradycyjną, a także naturalne i ekologiczne kosmetyki, środki czystości czy sprzęt gospodarstwa domowego wytwarzany z przyjaznych dla środowiska materiałów.
Specjalne wydarzenia dla branży
NATURA FOOD i beECO to również wiele wydarzeń specjalnych dla branży, takich jak BIObiznes Forum, Akademia Biokuriera, II Forum EKObranży, Forum Bioróżnorodności, na które zapraszamy przedstawicieli bio biznesu. Cykl branżowych sesji warsztatowo-seminaryjnych, których wiodącym tematem będzie ekobiznes, będzie atrakcyjnym punktem dla przedsiębiorców i koproducentów, a w tym roku po raz pierwszy dla restauratorów i pracowników gastronomii. Tematyka spotkań dla branży oscylować będzie woków kwestii rozwoju branży produktów ekologicznych i żywności funkcjonalnej w Polsce oraz znaczenia wiedzy, treści i obrazu w marketingu ekofirmy, czyli content marketingu w praktyce. Do udziału w tych wydarzeniach zapraszamy kadrę menedżerską ekobiznesu, osoby odpowiedzialne za zakupy w dużych sieciach handlowych i sklepach wielkopowierzchniowych, właścicieli sklepów z żywnością i produktami wysokiej jakości, ich pracowników oraz tych którzy swoja przyszłość wiążą z branża Eko.
Pokazy, degustacje, szkolenia dla miłośników gotowania
Program tegorocznego BIOświęta obfitować będzie w sympozja i prelekcje dotyczące branży naturalnej żywności, zdrowego stylu życia oraz degustacji lokalnych specjałów niemal ze wszystkich zakątków Polski i nie tylko. Wśród atrakcji zaplanowano warsztaty i pokazy kulinarne, prowadzone przez wybitnych kucharzy i miłośników gotowania – Krystiana Skwierza, Macieja Walnika, Lilianę Filipiak. Entuzjaści dobrej kuchni będą mieli okazję wziąć udział w prezentacji dotyczącej bezglutenowej kuchni wegańskiej, które już po raz drugi przeprowadzi duet z Atelier Smaku, czyli Jola Słoma i Mirek Trymbulak. Na smakoszy czarnego, orzeźwiającego napoju czeka Strefa Miłośników Kawy, a w niej prezentacje nt. sztuki jej parzenia i domowych sposobów przygotowywania napoju, ozdabiania kawy mlekiem oraz o pochodzeniu i uprawie tej rośliny.
Konkursy, wyróżnienia – czyli najlepsi z najlepszych
Już po praz ósmy poznamy laureatów prestiżowej nagrody czyli Złotego Medalu NATURA FOOD 2015. Już po raz drugi spośród zgłoszonych do Konkursu o Złoty Medal NATURA FOOD odwiedzający wybiorą swojego zwycięzcę. Będzie można również zapoznać z produktami, które zostały zgłoszone do konkursu organizowanego przez Urząd Marszałkowski w Łodzi – Tygiel Smaków. W ty roku po raz pierwszy gościć będziemy laureatów konkursu mającego na celu wyłonić najlepszy sklep z żywności ekologiczną w Polsce. W specjalnej Strefie Pokazów Kulinarnych będzie można również kibicować blogerom kulinarnym, którzy staną do rywalizacji w konkursie na najsmaczniejszy i najzdrowszy zestaw śniadaniowy dla uczniów pn. „Eko śniadanie = lepsze wkuwanie”. Pierwszego dnia targów Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi tyradycyjnie przyzna nagrody w konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne 2015.