Ekologiczna żywność, ekologiczne produkty codziennego użytku i ekologiczny styl życia coraz częściej goszczą w naszych domach. Trudno się temu dziwić, w końcu dbałość o zdrowie i środowisko naturalne to już nie tylko moda ale konieczność. Koneserzy stylu ECO to konsumenci świadomi i wymagający, poszukujący niebanalnych propozycji. Ich potrzeby z pewnością zaspokoi bogata oferta odbywających się w Łodzi w dniach 11-13 października br. Targów Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej NATURA FOOD.
Targi są najważniejszą branżowa imprezą w Polsce, dedykowaną bioproduktom, ekożywności oraz produktom regionalnym i tradycyjnym. NATURA FOOD to niepowtarzalna okazja do bezpośredniego kontaktu z funkcjonującymi na polskim i zagranicznym rynku producentami ekoproduktów i wysokiej jakości żywności niskoprzetworzonej. – 2012 r. w Targach uczestniczyło blisko 300 wystawców i 10 tysięcy zwiedzających – mówi Agata Szczepaniak Kierownik Projektu Międzynarodowych Targów Łódzkich. – Tegoroczna edycja z pewnością powtórzy sukces ubiegłorocznej, zarówno pod względem frekwencji, jak i oferty wystawienniczej. Zagraniczni goście pozwolą poznać międzynarodowe trendy w rozwoju sektora ekologicznego. Targi będą też okazją do nawiązania kontaktów biznesowych dla przedsiębiorców działających w branży bioproduktów.
Podczas tegorocznej edycji NATURA FOOD na zwiedzających czeka wiele atrakcji, w tym seminaria i prelekcje nt. nisko przetworzonej żywności wysokiej jakości, a także warsztaty dla szefów kuchni i dzieci, panele dyskusyjne, pokazy kulinarne oraz konkursy. Edukacyjny charakter imprezy ma na celu przede wszystkim zwiększenie stopnia świadomości ekologicznej konsumentów.
– Handel żywnością ekologiczną to poważny i trudny biznes. Z myślą o przedsiębiorcach z branży zaplanowany jest panel dyskusyjny pt. BIOBIZNES FORUM, podczas którego właściciele i pracownicy sklepów z żywnością ekologiczną będą mogli podzielić swoimi doświadczeniami z prowadzenia ekobiznesów – dodaje Agata Szczepaniak. Poznamy także wyniki konkursu o Złoty Medal NATURA FOOD na najlepszy produkt ekologiczny, naturalny i tradycyjny. Z kolei w ramach projektu „Kreowanie marki Łódzkie poprzez promocję tradycyjnych smaków regionu” odbędzie się V wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych „Tygiel Smaków” oraz konkurs kulinarny „Tradycyjne Smaki Regionu”dla uczniów szkół gastronomicznych z województwa łódzkiego.
Gościem specjalnym będą przedstawiciele węgierskiego sektora ekologicznego, którzy w ramach targowej ekspozycji zaprezentują najlepsze produkty ekologiczne z nad Balatonu a także podczas seminariów i warsztatów przedstawią dorobek i doświadczenia węgierskiej branży ECO.
Równolegle z NATURA FOOD odbędą się II Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO. Jest to wydarzenie dla producentów ekologicznych kosmetyków naturalnych, środków czystości do mycia, prania i sprzątania, a także ubrań dla dzieci z wysokiej jakości bawełny.
Honorowym Patronem Targów jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Związek Województw RP oraz Marszałek Województwa Łódzkiego i Prezydent Miasta Łodzi. Patronat Branżowy nad wydarzeniami objęli: EKOLAND Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi, POLSKA EKOLOGIA Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych oraz czasopismo o produktach ekologicznych “BioKurier”.
Więcej informacji na stronie www.NATURAFOOD.pl oraz www.beeco.com.pl
Organizatorem imprezy są Międzynarodowe Targi Łódzkie Spółka Targowa.