Od 6 do 8 czerwca w Akademii Kulinarnej Farutex w Łodzi odbyły się trzy wyjątkowe pokazy kuchni nowoczesnej w wykonaniu Natalie Jewell. Szefową kuchni, która współpracowała m.in. z Albertem i Ferranem Adrià, zaprosiła firma Bidfood Farutex.
Natalie Jewell jest szefową kuchni i konsultantką kulinarną. Z wielokulturowego domu rodzinnego wyniosła miłość do połączenia smaków, wieloletnich tradycji, lokalnych specjałów, oraz twórczą energię. Współpracowała z takimi szefami kuchni, jak Jean Luc Figueras czy Eric Jacquin, choć jej najważniejszym doświadczeniem była praca w restauracji El Bulli pod okiem braci Alberta i Ferrana Adrià, twórców konceptu kuchni molekularnej.
Szefowa Jewell podczas pokazów „Potęga wyobraźni w kuchni nowoczesnej” zaprezentowała kuchnię inspirowaną doświadczeniami w kultowej restauracji El Bulli, przedstawiając podstawowe techniki innowacyjnych braci Adrià oraz własne wariacje na ten temat.
– Podczas trzech pokazów w Polsce chciałam włożyć całą swoją kreatywność, pasję i miłość w przygotowanie wspaniałych, pełnych wrażeń dań. Szczególnie zależało mi na tym, aby podzielić się wspaniałym doświadczeniem i zachęcić do eksplorowania tajników kuchni nowoczesnej – mówi Natalie. W jej menu znalazły się m.in. sferyfikacja gazpacho, bliny z kremem z oliwy z oliwek i konfitowanymi pomidorami, zupa miso z kostkami bulgogi, sałatką wakame i przyprawą shichimi tōgarashi oraz consommé kawowe. Trzy dania zostały przygotowane w formie porcji degustacyjnych.
W swoich przepisach Natalie Jewell wykorzystała produkty marki Texturas, które opracowali Ferran i Albert Adrià, a ich wyłącznym dystrybutorem w Polsce jest Bidfood Farutex.
W spotkaniu wzięło udział ponad 120 szefów kuchni i restauratorów z całej Polski.