Olimpiada Kulinarna odbywa się co cztery lata. W tym roku w Stuttgarcie spotka się ponad 2000 szefów kuchni z ponad 60 krajów świata. Po raz pierwszy Narodowa Kadra Polski Kucharzy wystawi swoją reprezentację w dwóch kategoriach wiekowych: seniorów i juniorów.
Kapitanem kadry jest Bartosz Peter, który na co dzień jest ekspertem w Instytucie Kulinarnym Transgourmet i jak nikt inny zna przestrzeń i możliwości studia, dzięki czemu potrafi doskonale zaplanować prace podczas treningów kadry.
– Miejsce treningów jest niezwykle ważne podczas przygotowań do startu w olimpiadzie. Wymiary i wyposażenie kuchni, w której będziemy gotować w Stuttgarcie jest podane do wiadomości zawodników z wyprzedzeniem, dzięki czemu możemy podczas treningów możemy odtworzyć tę przestrzeń i maksymalnie zbliżyć się do warunków konkursowych. Mis en place, precyzja i szybkość pracy ma kluczowe znaczenie podczas kilkugodzinnych przygotowań, kiedy nie możemy sobie pozwolić na opóźnienia, wypadki przy pracy czy kolizje w kuchni – komentuje Bartosz Peter, ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.
Start w olimpiadzie poprzedza seria treningów i wielogodzinne przygotowania w nowoczesnym Instytucie Kulinarnym Transgourmet, który jest partnerem strategicznym reprezentacji. Transgourmet i Selgros Cash & Carry od lat wspierają rozwój branży gastronomicznej w Polsce nie tylko prowadząc szkolenia i współpracując z najlepszymi szefami kuchni z całego świata, ale także współpracując z OSSKiC oraz z Narodową Reprezentacją Polski Kucharzy udostępniając im przestrzeń Instytutu Kulinarnego oraz umożliwiając pracę na najlepszych produktach.
– Podczas Olimpiady Kulinarnej zaplanowaliśmy trzy starty: Seniorzy zmierzą się w Chefs Table oraz Restaurant of Nations, a juniorzy w Restaurant of Nations. Kategoria Chefs Table jest niezwykle wymagająca, ponieważ w ciągu 5 godzin musimy przygotować finger food, talerz owoców morza, danie wegańskie oraz mięsne, deser oraz petit four dla 10 osób. Kluczowy jest czas, synchronizacja w zespole, estetyka podania, smak oraz najwyższej jakości składniki. Dzięki treningom w Instytucie Kulinarnym Transgourmet i współpracy z Selgros Cash & Carry mamy dostęp do jednej z największych spiżarni w Polsce i możemy pracować na najlepszych składnikach – podsumowuje Bartosz Peter.