ZNAJOMOŚĆ PROCEDUR
Tak jak w życiu codziennym, tak i w gastronomii szczególnie ważna jest odpowiednia higiena. Na chwilę obecną jest to najbardziej skuteczna broń w walce z niebezpiecznym przeciwnikiem. Chcąc skutecznie zmniejszyć ryzyko zarażenia, bardzo ważne jest sprecyzowanie zasad funkcjonowania czystej restauracji oraz przeszkolenie całego personelu. Nadzór nad ich przestrzeganiem powinien być wzmożony, a wprowadzone procedury bezwzględnie egzekwowane.
MASKI WŁÓŻ!
Jednym z podstawowych działań jest właściwe mycie rąk wodą z mydłem. Bardzo ważna jest nie tylko technika, ale również czas, jaki powinniśmy przeznaczyć na tę czynność. Substancje zawarte w mydle wnikają w strukturę wirusa i rozbijają chroniącą go osłonkę. Proces ten trwa i dlatego niezbędne jest przeznaczenie około 30 sek. na mycie dłoni. Z kolei skutecznym sposobem na osuszenie rąk są jednorazowe czyściwa.
– W restauracjach świetnie sprawdza się system Tork Reflex – dozownik do ręczników centralnie dozowanych oraz czyściwa włókninowe. Czyściwo jednorazowe po wykorzystaniu od razu wyrzucane jest do kosza. Tymczasem tradycyjne ręczniki lub ścierki stosowane wielokrotnie zwiększają ryzyko zakażeń krzyżowych – korzystając z nich, pracownicy nieświadomie roznoszą zarazki – rekomenduje rozwiązania nie tylko na czas epidemii Wojciech Nizio, Regional Brand Activation Manager marki Tork. Dozownik z mydłem i podajnik na czyściwo lub ręczniki powinny znaleźć się przy każdym zlewie. Ważnym zabiegiem zwiększającym poziom bezpieczeństwa jest również noszenie przez pracowników jednorazowych rękawiczek i maseczek.
STOSUJ DEZYNFEKCJĘ
W restauracjach oferujących jedzenie na wynos nie może zabraknąć nie tylko mydła, ale i płynów do dezynfekcji rąk oraz preparatów dezynfekująco-myjących przeznaczonych do różnych powierzchni, w tym również tych mających kontakt z żywnością. Kluczem do utrzymania higieny w miejscu pracy jest odpowiednia organizacja stanowisk, czyli wyposażenie ich w profesjonalne produkty o sprawdzonej jakości. Dla zapewnienia najwyższego stopnia higieny w restauracjach, istotne jest, by sięgać po profesjonalne i sprawdzone środki chemiczne.
STERYLNE NARZĘDZIA
Chcąc zapewnić warunki higienicznej czystości, na pewno należy rozpocząć od czyszczenia. Jednak nie każde sprzątanie będzie mogło zapewnić sukces. Proces ten musi zostać przeprowadzony przy zachowaniu należytej staranności, aby ostatecznie nie osiągnąć efektu odwrotnego od zamierzonego. Nie wystarczy zaopatrzyć się w renomowane środki czystości dedykowane HoReCa. Podstawowym warunkiem jest stosowanie czystego sprzętu.
– Ścierki, mopy i pozostałe narzędzia, z których korzystamy, muszą być odpowiednio przygotowane, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się zarazków. W innym wypadku mogą stanowić środowisko sprzyjające namnażaniu się bakterii ze względu na poziom wilgotności, a jednocześnie środek transportu umożliwiający przenoszenie zanieczyszczeń i mikroorganizmów, takich jak wirusy, na kolejne obszary – przestrzega przed popełnianymi błędami Piotr Żabowski-Żychowicz, Sales & Marketing Director Werner & Mertz Polska.
Paula Wendland
fot.pixabay