Do 1 marca potrwają największe w Polsce targi cukiernicze i lodziarskie Expo Sweet. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
W tym roku Expo Sweet w maksymalnym wymiarze. Wszystkie 4 hale warszawskiego centrum wystawienniczego Expo XXI są wypełnione wystawcami do ostatniego miejsca.
Konkursy, pokazy i prelekcje tematyczne
Oprócz oferty wystawienniczej, zaplanowano szereg atrakcji, konkursów, pokazów i prelekcji tematycznych. Po szczegóły zapraszamy na stronę www.exposweet.pl gdzie można zapoznać się z programem targów i zapisać na szkolenia lub pokazy specjalistyczne.
Tradycyjnie każdy dzień ma swój temat wiodący – niedziela to był dzień tortów.
Lodziarskie Mistrzostwa Polski
Tomasz Szypuła i Marek Moskwa wywalczyli złoty medal podczas Lodziarskich Mistrzostw Polski oraz nagrody specjalne za najlepsze lody waniliowe, czekoladowe, sorbetowe i autorskie. Tym samym zakwalifikowali się do Mistrzostw Świata Coppa del Mondo della Gelateria, które odbędą się w Rimini podczas targów SIGEP (styczeń 2024). Zwycięzca otrzymał również dofinansowanie w kwocie 20 tys. zł netto z przeznaczeniem na przygotowania do startu w w/w imprezie.
Drugie miejsce zdobył zespół Karol Łazarewicz-Pudłowski i Michał Turzyński, a trzecie Daria Marszałek i Adam Marszałek.
W tym roku temat prac wykonywanych podczas Mistrzostw był dowolny.
Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru
Pierwsze miejsce zdobył zespół z Cukierniczego Atelier Małgosia – Łukasz Roguski i Kamil Roguski. Na drugim miejscu uplasowali się Wojciech Kazanowski i Zuzanna Kulig z Aries Hotel & Spa Zakopane (restauracja Halka), a na trzecim Katarzyna Arendarczyk i Marcin Świerkosz Hotel Hilton (restauracja Mercato).
W jury zasiadali: Marcin Soból, Bożena Sikoń-Wojtala, Krzysztof Szulborski, Bartosz Peter, Paweł Małecki (przewodniczący jury) i Michał Świerad.
W tym roku temat mistrzostw brzmiał: Polskie desery – wczoraj, dziś i jutro.
Każdy zespół musiał przygotować dwa zestawy po osiem sztuk identycznych deserów restauracyjnych a la carte. Pierwszy zestaw ośmiu deserów to desery wykonywane z dowolnym użyciem czekolady, bez żadnych innych ograniczeń. Drugi zestaw ośmiu deserów musiał mieć charakter deserów owocowych i być wykonany bez składników pochodzenia odzwierzęcego.
Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych
A w środę w szranki stanie młode pokolenie cukierników. Temat Mistrzostw brzmi następująco „Mikołaj Kopernik – wstrzymał Słońce, ruszył Ziemię”. Każdy startujący zespół ma do przygotowania 8 deserów restauracyjnych a’ la carte oraz dwa torty. Ogłoszenie wyników i uroczyste wręczenie nagród odbędzie się o godzinie 15.
Jednocześnie przez wszystkie dni targów trwa Konkurs Dekoracji Cukierniczych.
Prelekcje i nie tylko
Obok Forum Mistrzostw będzie zlokalizowana sala szkoleniowa, gdzie odbywają się prelekcje z zakresu oszczędzania energii i alternatywnych źródeł zasilania dla piekarni i cukierni. Cukierniczy mistrz świata Roberto Lestani poprowadzi pokazy pt. „Cukiernictwo – od podstaw po mistrzostwo świata”. Zawodnicy startujący w Lodziarskich Mistrzostwach Polski poprowadzą praktyczne warsztaty z produkcji lodów na naturalnych składnikach, a reprezentantki Polski przygotowujące się do Mistrzostw Świata w Dekoracji Tortów w Mediolanie – pokazy z przygotowania i wykonania mistrzowskich dekoracji.
To oczywiście nie wszystko – będzie można zobaczyć pracę wystawioną w World Chocolate Maters w Paryżu oraz pracę, którą reprezentanci Polski wywalczyli 4. miejsce na SIGEP w tym roku oraz wiele, wiele innych atrakcji.
20 bezpłatnych podwójnych wejściówek na hasło „Poradnik Restauratora”
Zapraszamy do zapoznania się z programem i odwiedzenia Expo Sweet. Bilety i wejściówki można pobrać na stronie www.exposweet.pl. Dla naszych Czytelników zostawimy codziennie 20 bezpłatnych podwójnych wejściówek na hasło „Poradnik Restauratora” – kto pierwszy ten lepszy.
Przypominamy, że targi odbywają się w Warszawie przy ul. Prądzyńskiego 12/14 blisko Dworca Zachodniego, przy którym, od strony ul. Tunelowej, będą czekać na Państwa bezpłatne autobusy targowe.