20 października br. w ZSR CKP i CKU w Miętnem miał miejsce pokaz carvingu, kuchni molekularnej oraz gotowania metodą sous vide (gotowanie w niskich temperaturach). Patronem pokazu było Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro-Toques, które reprezentowali: Marek Rybacki, Zbigniew Łęgowski oraz Renata Rybacka.
Do Miętnego przybył także Dariusz Karwowski – przedstawiciel firmy RM Gastro będącej sponsorem strategicznym pokazu. Pan Dariusz zapoznał uczestników pokazu z możliwościami i zastosowaniem pakowarki próżniowej oraz pieca konekcyjno-parowego.
Uczniowie oraz nauczyciele sekcji żywieniowo – hotelarskiej mieli okazję poznać nowe kierunki rozwoju światowej gastronomii, które zaczynają się pojawiać i bardzo szybko rozwijać również w Polsce. Uczniowie pod okiem mistrzów próbowali sił w dziedzinie carvingu, gotowania w ciekłym azocie oraz zapoznali się z techniką sous vide, polegająca na gotowaniu w niskich temperaturach. Uczniowie z grupy carvingowej już po kilkuminutowym szkoleniu potrafili wyrzeźbić różę z cukinii i liście oraz kwiaty z białej rzodkwi. Również w błyskawicznym tempie pojęli, jak z soku warzywnego zrobić sorbet, z bitej śmietany parujące bezy, a z mięty kruche chipsy, czyli poznali z bliska technikę gotowania w ciekłym azocie, a następnie mieli okazję degustować przygotowane przez siebie dania . W trakcie trwania całego pokazu nie zabrakło również różnych smaków i aromatów, wyczarowanych metodą sous vide.. Można było spróbować fileta z kurczaka marynowanego w soku z marchwi, polędwiczek wieprzowych w kawie, czy też ryby w świeżych ziołach. Dużym zainteresowaniem cieszyła się także gruszka gotowana w próżni z rumem i ziołami.
-Zorganizowany pokaz okazał się świetnym sposobem na zainteresowanie młodych ludzi nowymi trendami w polskiej gastronomii. Oby pojawiało się jak najwięcej takich inicjatyw poszerzających horyzonty wiedzy w tak znakomitej atmosferze – mówili pedagodzy szkolni.