Najnowsza wersja międzynarodowych norm higieny żywności i HACCP dostępna po polsku

Aktualności

Najnowsza wersja międzynarodowych norm higieny żywności i HACCP dostępna po polsku

Wychodząc naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom rodzimych przedsiębiorców z branży spożywczej i gastronomicznej Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przygotowała polskie tłumaczenie najnowszej, międzynarodowej edycji „Ogólnych zasad higieny żywności” z rozdziałem obejmującym system HACCP. Wszyscy zainteresowani mogą znaleźć i bezpłatnie pobrać polską wersję tego dokumentu na stronie internetowej IJHARS.

Z satysfakcją zorganizowaliśmy i udostępniamy oficjalne polskie tłumaczenie najnowszej wersji dokumentu pt. „Ogólne zasady higieny żywności” wraz z rozdziałem obejmującym system HACCP, który został przyjęty przez Komisję Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w całości w 2022 r. Mamy nadzieję, że publikacja polskiego tłumaczenia tego dokumentu pomoże rodzimym przedsiębiorcom i specjalistom z branży spożywczej w jeszcze lepszym zarządzaniu jakością oraz bezpieczeństwem żywności na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego – mówi Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przyznając, że w ostatnich miesiącach bardzo wielu przedsiębiorców zwracało się do Inspekcji z zapytaniem o oficjalną, polską wersję językową wspomnianego dokumentu.

Jego publikacja będzie zatem wyjściem naprzeciw realnemu zapotrzebowaniu świata biznesu, w tym zwłaszcza przedstawicieli małych i średnich przedsiębiorstw branży rolno-spożywczej.

Ogólne zasady higieny żywności wraz z HACCP zostały opracowane przez ekspertów po to, aby chronić interesy konsumentów, poprzez zapewnienie bezpieczeństwa i wysokiej jakości żywności. Stosowanie tych standardów pomaga więc w budowaniu dobrej marki żywności, ale pozwala też zapobiegać stratom i marnowaniu żywności. Faktem jest, że wspomniany dokument nakłada liczne obowiązki na przedsiębiorców z branży rolno-spożywczej i gastronomicznej, ale jednocześnie daje im też niezbędny know how  i gotowe narzędzia do zastosowania – mówi prof. Danuta Kołożyn-Krajewska, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie.

Chociaż odpowiedzialność za jakość i bezpieczeństwo żywności zdaje się leżeć przede wszystkim po stronie wytwarzających ją przedsiębiorców, to jednak eksperci przypominają, że w rzeczywistości wszyscy uczestnicy rynku – w tym także konsumenci – mają w tym zakresie pewną rolę do odegrania.

„Skuteczne praktyki w zakresie higieny żywności są kluczowe dla uniknięcia niekorzystnych dla zdrowia ludzkiego i gospodarki konsekwencji chorób przenoszonych przez żywność, uszkodzeń ciała powodowanych przez żywność oraz psucia się żywności. Każdy, w tym producenci surowców, importerzy, wytwórcy i przetwórcy, podmioty prowadzące magazyny/logistykę żywności, osoby zajmujące się żywnością, detaliści i konsumenci, są odpowiedzialni za zapewnienie, że żywność jest bezpieczna i nadaje się do spożycia. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze powinny znać i rozumieć zagrożenia związane z produkowaną, transportowaną, przechowywaną i sprzedawaną przez nie żywnością, a także środki wymagane do kontroli tych zagrożeń istotne dla ich działalności, aby żywność docierająca do konsumentów była bezpieczna i nadawała się do spożycia” – czytamy we wstępie do omawianego wcześniej dokumentu.

Pełną wersję dokumentu znaleźć można pod linkiem: https://www.gov.pl/web/ijhars/ogolne-zasady-higieny-zywnosci-haccp-wersja-polska

źródło: gov.pl

oprac. red.