Najlepszy tester kawy Polsce

Newsy

Najlepszy tester kawy Polsce

29 sierpnia 2011

Najlepszy tester kawy zostanie wyłoniony w V Mistrzostwach Polski Cup Tasters, które odbędą się 14 września podczas targów Gastro Trendy w Poznaniu. Zawody organizuje Polski Oddział Europejskiego Stowarzyszenia Kawy Najwyższej Jakości (SCAE). Uczestnicy w ciągu zaledwie ośmiu minut będą musieli ocenić osiem zestawów kaw. Każdy zestaw zawiera trzy kawy speciality, w tym jedną różną od dwóch pozostałych, ale bardzo zbliżoną w smaku. Mistrz Polski będzie reprezentował nasz kraj na Mistrzostwach Świata w Wiedniu. Współorganizatorem i sponsorem wydarzenia jest Q Coffee. Nagrodę główną ufundowała firma Primulator. Kawy speciality przekazały polskie mini palarnie. Polski Oddział SCAE organizuje także podczas Gastro Trendy, w dniach 12, 13 i 15 września, otwarte i bezpłatne warsztaty kawowe dla właścicieli i managerów kawiarni oraz baristów. Więcej na www.gastrotrendy.pl.

 

Polski Oddział Europejskiego Stowarzyszenia Kawy Najwyższej Jakości (SCAE)

Ramowy Program Wydarzeń

 

12 września (poniedziałek)

9.00-17.00           Gusta smakowe Polaków – degustacja i ocena kaw w teście konsumenckim

 

9.00-17.00           Warsztaty z mistrzami barista – ćwiczenie metod zaparzania kawy

                               Prowadzący:

                               Leszek Jędrasik – Mistrz Polski Latte art 2011,

                               Maciej Pomorski – Wicemistrz Polski AeroPress 2011, Cafe Relaks

                               Basia Szparagowska – Wicemistrz Polski Aeropress 2011, trener

 

Prezentacje:

 

10.00-10.45        Espresso i napoje na bazie espresso

Prowadzący: Marcin Rusnarczyk – Mistrz Polski Barista 2005

Strauss Cafe Poland

 

11.00-12.30        Produkcja kaw speciality z gwatemali – zbiory, obróbka, klasyfikacja, palenie 

Prowadzący: Filip Bartelak – Q Grader, CEE SCAA Certified Cupping Judge, Ambasador Kaw Gwatemalańskich w Polsce

Q Coffee Consonni Gourmet SC

 

13.00-13.45        Cup tasting – ocena sensoryczna

Prowadzacy: Sławomir Saran – Mistrz Polski Barista 2008

Tree Some Coffee, Coffee Clue

 

14.30-16.00        Black thinking – czarna kawa i alternatywne sposoby jej parzenia

Prowadzący: Miłosz Strojkowski – koordynator ds. produktów kawowych

Cofeinna

13 września (wtorek)          

 

9.00-17.00           Gusta smakowe Polaków – degustacja i ocena kaw w teście konsumenckim

 

9.00-17.00           Warsztaty z mistrzami barista – ćwiczenie metod zaparzania kawy

Prowadzący: Leszek Jędrasik – Mistrz Polski Latte art 2011, Maciej Pomorski – Wicemistrz Polski AeroPress 2011, Cafe Relaks, Basia Szparagowska – Wicemistrz Polski Aeropress 2011, trener

Prezentacje:

 10.00-10.45        Zasada 4 M dla perfekcyjnego espresso

Paweł Trzciński – Mistrz Polski AeroPress 2011

Java Coffee Company

 

11.00-11.45        Kawy jednorodne – kraje pochodzenia, charakterystyka smakowa

Prowadzący: Błażej Stempin – Mistrz Polski Cup Tasters 2011

Filtry Cafe

12.00-12.45        Coffee in good spirits – łączenie kawy z alkoholem

Prowadząca: Elżbieta Citak – Mistrzyni Polski Coffee in Good Spirits 2011  

Węgierska Korona

13.00-13.45        Wygrać Mistrzostwa Barista – wskazówki dla zawodników

Prowadząca: Izabela Popiołek – Mistrzyni Polski Barista 2009, 2010, 2011

Green Coffee

14.00-15.15        Kawy w ekspresach przelewowych

Prowadzący: Marek Robacha – certyfikowany cup taster, sędzia mistrzostw barista

Primulator

14 września (środa)

10.00-16.00        V Mistrzostwa Polski Cup Tasters

15 września (czwartek)               

9.00-15.00           Gusta smakowe Polaków – degustacja i ocena kaw w teście konsumenckim

11.00-13.00        Cup tasting kaw speciality – wspólna degustacja kaw przygotowanych na Mistrzostwa, profesjonalny cupping i  zasady oceny

Prowadzący: Filip Bartelak  – Q Grader, CEE SCAA Certified Cupping Judge, Ambasador Kaw Gwatemalańskich w Polsce

Q Coffee Consonni Gourmet

Konrad Oleksak – koordynator Polskiego Oddziału SCAE, Certyfikowany Brew Master, SCAE Barista Certifier Level  1 i Level 2

Kofi Brand