Najlepszy polski barman poszukiwany

Newsy

Najlepszy polski barman poszukiwany

21 czerwca 2012

 Barmaństwo to nie tylko zawód – to przede wszystkim pasja. Barmani z całej Polski udowodnili to podczas kwalifikacji do międzynarodowego konkursu International Master Bartender organizowanego przez ikonę czeskiego piwa – markę Pilsner Urquell. 6 czerwca br. w Warszawie przeszli profesjonalne szkolenie z trudnej sztuki „perfect pour” i zebrali pierwsze punkty w teście wiedzy i umiejętności. Dziesiątka najlepszych  już w sierpniu br. zmierzy się o możliwość reprezentowania Polski w międzynarodowym finale w Pilźnie.

Barmaństwo moja pasja

Przygotowanie szkła, odpowiedni kąt nachylenia szklanki, siła strumienia z kranu, odpowiednia pianka – to tylko część rytuału zwanego w branży barmańskiej „perfect pour”, czyli doskonałego nalewania i serwowania piwa. Podczas kwalifikacji do międzynarodowego konkursu Pilsner Urquell International Master Bartender 2012, organizowanego przez ikonę czeskiego piwa Pilsner Urquell – barmani poznali tajniki tej niełatwej sztuki.

Jako promotor kultury piwnej obserwujemy, że coraz więcej barmanów w Polsce docenia swoją wiedzę i umiejętności serwowania piwa. To właśnie od poziomu opanowania przez nich sztuki barmańskiej zależą w dużej mierze doznania towarzyszące nam podczas spożywania złocistego trunku. Dlatego niezwykle cieszy nas ogromna popularność konkursu organizowanego przez Pilsner Urquell, która w tym roku przerosła nasze oczekiwania. – komentuje Tomasz Kanton, kierownik ds. PR marek w Kompanii Piwowarskiej S.A.

W drodze do zwycięstwa

W tajniki poprawnego wyszynku piwa polskich barmanów wprowadził Vojtech Homolka, czeski piwowar i znawca sztuki piwowarskiej. Podczas części praktycznej barmani poznali zasady „perfect pour” i mieli okazję zaprezentować swoje umiejętności. Teoretyczną część kwalifikacji poprowadził znany polski sensoryk, Maciej Chołdrych, który wprowadził barmanów w świat czeskiej kultury piwnej. Uczestnicy zgłębili historię i tajemnice kultowej już marki Pilsner Urquell. Mieli także okazję poznania składników tej ikony czeskiego piwa – chmielu Saaz, aromatycznego słodu czy charakterystycznego dla marki Pilsner Urquell dwurzędowego jęczmienia. Przedsmak globalnego finału Pilsner Urquell International Master Bartender  zapewniła część egzaminacyjna z testem z wiedzy i opanowania sztuki „perfect pour“, opartej na wzorcowych sposobach nalewania i serwowania piwa Pilsner Urquell.

Pierwszy etap eliminacji do Pilsner Urquell International Master Bartender 2012 za nami. Punkty zebrane w ich trakcie mogą zaprowadzić uczestników do finału krajowego. Aby zwiększyć swoje szanse na udział w nim, barmani będą musieli wykazać się wiedzą o umiejętnościami podczas wizyty „tajemniczego klienta” w ich lokalu. Kolejna ogólnopolska rozgrywka odbędzie się już w sierpniu br. Dziesięciu najlepszych barmanów zmierzy się w finale, a najlepszy będzie reprezentował Polskę podczas międzynarodowego finału w czeskim Pilznie, skąd wywodzi się Pilsner Urquell.

Idea

Pilsner Urquell International Master Bartender to jeden z najbardziej prestiżowych międzynarodowych konkursów barmańskich na świecie. Każda edycja cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Pilsner Urquell International Master Bartender daje uczestnikom możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji, dzielenia się doświadczeniami oraz zdobycia cennych nagród. Oprócz nagrody pieniężnej, zwycięzca otrzymuje możliwość pracy w jednym z najbardziej prestiżowych lokali Pilsner Urquell na świecie. W ten sposób barmani stają się mistrzami nie tylko w serwowaniu piwa, ale zdobywają również cenną wiedzę merytoryczną, która przemienia ich zawód w prawdziwą pasję.