Gourmand World Cookbook Awards to prestiżowy konkurs na najlepsze książki kulinarne z całego świata. Organizowany jest od 1995 r. i ma na celu wyróżnienie 50 najciekawszych publikacji o tematyce kulinarnej, jakie ukazały się na rynku w danym roku. Do tegorocznej edycji konkursu zgłoszono kilkanaście tysięcy książek z 187 krajów.
Publikacja Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek została nominowana w kategoriach: książka o kuchni japońskiej, książka o historii kuchni oraz książka o słodyczach. Oprócz „Japońskich słodyczy” wśród polskich nominowanych znalazły się następujące publikacje: „Kuchnia Haute Couture” Marty Grycan, „Rób co chcesz tylko gotuj” Ewy Dobek oraz „Dzika Kuchnia” Łukasza Łuczaja.
Zwycięzcy Gourmand World Cookbook Awards zostaną ogłoszeni podczas targów Beijing Cookbook Fair, które odbędą się 19-21 maja 2014 roku w Pekinie.