15 października o godzinie 20.00 podczas Gali VI EDYCJI POLAND 10O BEST RESTAURANTS AWARDS 2016 w Dworku Gościnnym w Szczawnicy poznamy najlepszą restaurację w Polsce w 2016 roku.
Dworek Gościnny – miejsce tegorocznej Gali to miejsce niezwykłe. Tutaj niegdyś bawiła się przedwojenna śmietanka towarzyska, a obecnie skupia życie kulturalne i artystyczne regionu. Zniszczony przez pożar w 1962 r. został odbudowany od podstaw i oddany do użytku w 2011 r. Dzięki swoim nowatorskim rozwiązaniom obiekt ten jest doskonałym miejscem na organizację wszelkiego rodzaju eventów rodzinnych, biznesowych i kulturalnych.
Konkurs i zarazem przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce to prestiżowy, pierwszy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem w głównej mierze oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Na ocenę i końcowy wynik składają się: ocena restauracji przeprowadzona przez ankieterów wśród klientów odwiedzających daną restaurację oraz ocena poprzez stronę internetową Akcji, głosowanie SMS, głosowanie poprzez Facebook oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping.
Do VI edycji Poland 100 Best Restaurants otrzymano 1306 nominacji. 100 najlepszych restauracji z największą ilością pozytywnych ocen znalazło się na liście Poland 100 Best Restaurants 2016 i zostanie umieszczonych w tegorocznym wydaniu przewodnika, którego premiera nastąpi podczas Gali.
Oficjalne wręczenie nagród POLAND 100 BEST RESTAURANTS 2016 odbędzie się podczas Gali kończącej VI edycję Akcji. Nagrody będą przyznawane w KATEGORII NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE oraz NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE w trzech grupach : AWARD OF EXCELLENCE – jeden widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 widelce, GRAND AWARD – 3 widelce oraz GRAND AWARD – 3 widelce PLUS. Miejsce restauracji w grupie ustalane jest na zasadzie – 75% oceny konsumentów – ankiety, głosowania, 25% oceny inspektorów.
Przyznane zostaną również nagrody specjalne m.in. w kategoriach – Szef Kuchni Roku, Osobowość Kulinarna Roku, Telewizyjny Program Kulinarny Roku, Wydawnictwo Kulinarne Roku, Blog Kulinarny Roku.
Na gali pojawią się właściciele restauracji, szefowie kuchni, wybitne osoby świata polskiej gastronomii m.in. MARCIN PRZYBYSZ – zwycięzca III EDYCJI TOP CHEF 2014, TOMASZ PUROL – zwycięzca V EDYCJI TOP CHEF 2015, DAWID SZKUDLAREK – zwycięzca VI EDYCJI TOP CHEF 2016 , EWA WACHOWICZ – członkini jury programu Top Chef, autorka programu Ewa gotuje emitowanego w TV Polsat, ROBERT SOWA – kucharz, restaurator, autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej, autor wielu książek kulinarnych, JAROSŁAW WALCZYK – prezes elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, szef kuchni najlepszej restauracji w Polsce w 2015 roku, KRZYSZTOF BIELAWSKI – Młody Talent 2016 wg. przewodnika Gault&Millau Polska, IWONA NIEMCZEWSKA – Kobieta Szef 2016 wg. przewodnika Gault&Millau Polska, ADAM CHRZĄSTOWSKI ceniony autor kulinarnych felietonów, JOSEPH SEELETSO – urodził się w Botswanie, ma książęce korzenie, gotował dla koronowanych głów, dzielił się swoimi doświadczeniami z uczestnikami programu “Top Chef” będąc jurorem. Autor książki „Kulinarna podróż zmysłów” oraz wielu innych.
Te niezwykle cenione wyróżnienia przyznawane są nie tylko za najwyższą jakość usług, ale też umiejętność przemieniania jedzenia w sztukę. Dobra kuchnia musi wpływać na nasze emocje: poprawiać nastrój, wzruszać, a nawet rozśmieszać.