31 maja w Podlaskiej Akademii Kulinarnej w Białymstoku odbyła się druga edycja konkursu na „Najlepszą Restaurację Województwa Podlaskiego”. Przedmiotem konkursu była prezentacja najlepszej przekąski i dania gorącego z wykorzystaniem produktów regionalnych, a jego celem kultywowanie, propagowanie i pogłębiane wiedzy o podlaskiej tradycji kulinarnej. Każda restauracja biorąca udział w tegorocznej edycji musiała przygotować przystawkę z wykorzystaniem podrobów oraz danie główne z użyciem serów regionalnych i trawy żubrowej. Jury profesjonalne w składzie: Maciej Rosiński – Przewodniczący, Robert Sowa, Tomasz Jakubiak, Paweł Gruba i Zbyszek Kopycki pierwsze miejsce przyznało Restauracji Czarna Owca z Białegostoku. Drugie miejsce przypadło Restauracji Carskiej z Białowieży, a trzecie Restauracji pod Sokołem z Sokółki.
Fot. Paweł Gruba & Podlaska Akademia Kulinarna