Finał VI edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants w tym roku odbył się w Szczawnicy w Dworku Gościnnym. Wybór okazał się pod każdym względem trafny. Dworek Gościnny – miejsce tegorocznej Gali to miejsce niezwykłe. Tutaj niegdyś bawiła się przedwojenna śmietanka towarzyska, a obecnie skupia życie kulturalne i artystyczne regionu. Zniszczony przez pożar w 1962 r. został odbudowany od podstaw i oddany do użytku w 2011 r. Piękne wnętrza zabytkowego obiektu wspaniale współgrały z nowoczesnymi multimediami. Dzięki swoim nowatorskim rozwiązaniom obiekt ten był doskonałym miejscem na organizację Gali Poland 100 Best Restaurants Awards 2016.
Konkurs i zarazem przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce to prestiżowy, pierwszy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem w głównej mierze oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Na ocenę i końcowy wynik składają się: ocena restauracji przeprowadzona przez ankieterów wśród klientów odwiedzających daną restaurację, głosowania na stronie internetowej akcji, głosowania w mediach społecznościowych oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping.
Nagrody były przyznawane w KATEGORII: NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE oraz NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE w czterech grupach : AWARD OF EXCELLENCE – jeden widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 widelce, GRAND AWARD – 3 widelce oraz GRAND AWARD – 3 widelce plus. Miejsce restauracji w grupie ustalane jest na zasadzie – 75% oceny konsumentów – ankiety, głosowania, 25% oceny inspektorów.
Najlepszą restauracją w Polsce została RESTAURACJA Amber Room z Warszawy nagrodę odebrali: Robert Skubisz Wiceprezes Zarządu & Szef kuchni wraz z Arkadiuszem Żochowskim – Managerem Operacyjnym. Najlepszą karczmą w Polsce została po rocznej przerwie krynicka karczma Cichy Kącik.
GRAND AWARD – TRZY WIDELCE PLUS otrzymało 12 restauracji, GRAND AWARD – TRZY WIDELCE 45 restauracje w tym 3 karczmy. BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – DWA WIDELCE 32 restauracje w tym 3 karczmy a AWARD OF EXCELLENCE – JEDEN WIDELEC 11 restauracji.
Przyznano również nagrody specjalne – Szef Kuchni Roku 2016 został Robert Skubisz – Amber Room, który został również nagrodzony za najlepsze TASTING MENU 2016. OSOBOWOŚCIĄ KULINARNĄ ROKU 2016 został Jarosław Walczyk. W kategorii NAJLEPSZY TELEWIZYJNY PROGRAM KULINARNY 2016 nagrodę odebrała Ewa Wachowicz – EWA GOTUJE – Polsat. Rober Sowa został laureatem dwóch nagród specjalnych: IMPREZA KULINARNA ROKU 2016 – Konkurs Roberta Sowy Kulinarny Talent oraz KSIĄŻKA KUCHARSKA ROKU 2016 – Rober Sowa – „KROK PO KROKU z Robertem Sową”
Zaraz po uroczystym rozdaniu nagród, goście rozkoszowali się wspaniałymi potrawami przygotowanymi przez szefów kuchni restauracji restauracji Jazz Bar oraz Modrzewie Park Hotel. Znakomite desery przygotowała firma Ambasador.
PARTERZY VI EDYCJI POLAND 100 BEST RESTAURANDS AWARDS 2016: ZT KRUSZWICA S.A., AVIKO, DWOREK GOŚCINNY W SZCZAWNICY, MODRZEWIE PARK HOTEL, AMBASADOR, STAR WINES, GASTRO MAGIC, OERLEMANS, SNAILS GARDEN. PATRONAT HONOROWY: MAŁOPOLSKA ORGANIZACJA TURYSTYCZNA
WYNIKI:
KATEGORIA: NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2016
AWARD OF EXCELLENCE 1 WIDELEC
27 PORCJI – Kraków
RESTAURACJA KOWALL – Kowale
RESTAURACJA GOŚCINIEC FLORIAŃSKI – Kraków
RESTAURACJA CZARNA OWCA HOTEL PIWNICZNA SPA&CONFERENCE – Piwniczna Zdrój
RESTAURACJA JOKER – Tychy
LA CANTINA – Katowice
RESTAURACJA GRANDE COZZE – Kielce
TAWERNA KAPITAŃSKA – Oława
RESTAURACJA MIRAMARE HOTELU AURORA SPA AND WELLNESS – Międzyzdroje
RESTAURACJA ZIELONY OGRÓD – Zabrze
RESTAURACJA KREDENS – Opole
BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 WIDELCE
PIKADO – Toruń
RESTAURACJA MAGIEL KULINARNY – Sosnowiec
RESTAURACJA UMAMI – Pyskowice
BRICK KRAKOWSKA 18 – Tarnowskie Góry
RESTAURACJA HOTELU SPA LASKOWO – Jankowice
TRATTORIA LA CANTINA – Gdańsk
RESTAURACJA BARYŁKA – Gdańsk
RESTAURACJA NATURA – PRZYLĄDEK ROSEVIA FRIENDS & FAMILY RESORT – Jastrzębia Góra
SECRETARIAT – Sopot
RESTAURACJA POLANKA – Krosno
RESTAURACJA ORANŻERIA W HOTELU SPA DR IRENA ERIS WZGÓRZA DYLEWSKIE – Wysoka Wieś
TRATTORIA LA RIVA – HOTEL WILLA PORT CONFERENCE RESORT & SPA – Ostróda
RESTAURACJA & BAR STARA KAMIENICA – Warszawa
KUCHNIA OTWARTA – Warszawa
SZARA EMINENCJA – Warszawa
RESTAURACJA DOMEK W DOLINIE – Krynica Zdrój
NO7 RESTAURANT – Kraków
PIWNICA RYCERSKA – Kęty
RESTAURACJA MAGNIFICA – Kraków
RESTEURACJA MIODOWA 8 – Wadowice
RESTAURACJA JAZZ BAR – Szczawnica
RESTAURACJA MONTE – CARLO – Kielce
GOŚCINIEC RYŃSKI MŁYN – Ryn
RESTAURACJA KARCZMA LWOWSKA – Wrocław
ARTE ESPANOL RESTAURANTE – Tarnów
RESTAURACJA BROWAR CZENSTOCHOVIA – Częstochowa
RESTAURACJA GIERKRÓWKA – Zawada
RESTAURACJA PORTOWA – Gliwice
RESTAURACJA CADENZA – Katowice
GRAND AWARD – 3 WIDELCE
RESTAURACJA ART DECO HOTEL SPA DR IRENA ERIS POLANICA ZDRÓJ
RESTAURACJA REFEKTARZ HOTEL ZAMEK RYN
QUALE RESTAURANT – Łódź
RESTAURACJA PRZĘDZALNIA HOTEL FABRYKA WEŁNY & SPA – Pabianice
RESTAURACJA CAFE ORANŻERIA – Kraków
RESTAURACJA MODRZEWIE PARK HOTEL – Szczawnica
RESTAURACJA SZÓSTY ZMYSŁ – HOTEL SPA DR IRENA ERIS KRYNICA ZDRÓJ
RESTAURACJA ZAKOPIAŃSKA – Zakopane
EXCLUSIVE RESTAURANT POD GIGANTAMI – Warszawa
LE VICTORIA BRASSERIE MODERNE – Warszawa
SALINA RESTAURANT – Bochnia
RESTAURACJA MOONSFERA – Warszawa
RESTAURACJA SALTO – Warszawa
DEKANT WINEBAR & RESTAURANT – Warszawa
RESTAURACJA SZCZERE POLE W HOTELU BRANT – Wiązowna
RESTAURACJA HALKA – Warszawa
BOCIAN MORSKI – Sopot
RESTAURACJA ATMOSPHERE – Słupsk
RESTAURACJA HASHI SUSHI – Gdynia
BULAJ ARTUR MOROZ – Sopot
SZAFARNIA 10 – Gdańsk
MAŃANA BISTRO & WINE BAR – Chorzów
BEKSIEN – Bielsko-Biała
STUDIO QULINARNE – Kraków
RESTAURACJA BLUEBELL W HOTELU NATURA RESIDENCE – Siewierz
RESTAURACJA ASTORIA – Częstochowa
RESTAURACJA WINIARNIA TERRA MARE – Katowice
Z DRUGIEJ STRONY LUSTRA – Szczecin
PROJEKT KUCHNIA RAFAŁ LORENC – Koszalin
RESTAURACJA NEW ISLAND PUB W HOTELU MIKOŁAJKI – Mikołajki
RESTAURACJA PAŁACOWA HOTELU ANDERS – Stare Jabłonki
PAŁAC TŁOKINIA – Tłokinia Kościelna
RESTAURACJA DESTYLARNIA PAŁAC MIERZĘCIN WELLNESS & WINE RESORT – Mierzęcin
RESTAURACJA PAŁAC WIĘKSZYCE – Większyce
RESTAURACJA POD FREDRĄ – Wrocław
RESTAURACJA FARINA – Kraków
RESTAURACJA EGO W HOTELU ALTER – Lublin
RESTAURACJA THE PIANO – Bytom
RESTAURACJA VILLA GARDENA – Chorzów
RESTAURACJA LA MADDALENA – Wrocław
PROJEKT 36 – Sopot
AleGloria – Warszawa
GRAND AWARD 3 WIDELCE PLUS
AMBER ROOM – Warszawa
ATELIER AMARO – Warszawa
RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – Warszawa
RESTAURACJA PLATTER BY KAROL OKRASA – Warszawa
STREFA RESTAURACJA & BAR – Warszawa
SENSES RESTAURANT – Warszawa
RESTAURACJA WODNA WIEŻA – Pszczyna
RESTAURACJA SZEROKA № 9 – Toruń
RESTAURACJA ROMANTYCZNA – HOTEL SPA DR IRENA ERIS WZGÓRZA DYLEWSKIE – Wysoka Wieś
RESTAURACJA REZYDENCJA LUXURY HOTEL – Piekary Śląskie
APPASSIONATA – Radzionków
N31 RESTAURANT&BAR – Warszawa
NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2016
AMBER ROOM – Warszawa
KATEGORIA: NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE 2016
BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 WIDELCE
KARCZMA POD SOKOŁEM – Sokółka
JAKUBOWA IZBA – Ryki
KARCZMA LITWOROWY STAW – Białka Tatrzańska
GRAND AWARDS – 3 WIDELCE
KARCMA MUZYKANCKO – Poronin
KARCZMA CICHY KĄCIK – Krynica Zdrój
NORDOWI MOL – Celbowo
NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE 2016
KARCZMA CICHY KĄCIK – Krynica Zdrój
KATEGORIA: NAGRODY SPECJALNE
PARTNER POLSKIEJ GASTRONOMII
AVIKO Sp. z o.o.
PARTNER POLSKIEJ GASTRONOMII
ZT KRUSZWICA S.A.
PARTNER POLSKIEJ GASTRONOMII
GASTRO MAGIC
IMPREZA KULINARNA ROKU
Konkurs Roberta Sowy Kulinarny Talent
KULINARNY BLOG ROKU 2016
Minta Eats – Małgosia Minta
NAJLEPSZY PROGRAM KULINARNY 2016
EWA GOTUJE – Polsat
KSIĄŻKA KUCHARSKA ROKU 2016
Rober Sowa – „KROK PO KROKU z Robertem Sową”
DEBIUT ROKU 2016
RAGU Pracownia Makaronu – Wrocław
Joseph’s Bistro & Wine – Warszawa
GRAND PRIX NAJLEPSZA KARTA WIN 2016
Restauracja Refektarz Hotel Zamek Ryn
NAJLEPSZE TASTING MENU 2016
Robert Skubisz – Restauracja AmberRoom– Warszawa
KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE 2016
Michał Kuter
KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ 2016
Adam Chrząstowski
PROMOCJA POLSKIEJ KUCHNI NA ŚWIECIE 2016
Marek Widomski
SZEF KUCHNI JUTRA 2016
Marcin Przybysz
KUCHARZ ODKRYCIE ROKU 2016
Tomasz Purol
KUCHARZ MŁODY TALENT 2016
Dawid Szkudlarek
OSOBOWOŚC KULINARNA ROKU 2016
Jarosław Walczyk
SZEF KUCHNI ROKU 2016 – REGION CENTRALNY / łódzkie, mazowieckie
Wiesław Bober – Restauracja Przędzalnia Pabianice
SZEF KUCHNI ROKU 2016 – REGION WSCHODNI / Podlaskie, Lubelskie, Świętokrzyskie, Podkarpackie
Mariusz Zalichta – Restauracja Polanka Krosno
SZEF KUCHNI ROKU 2016 – REGION POŁUDNIOWY / Małopolskie, Śląskie
Janusz Myjak – Restauracja Szósty Zmysł Hotel SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój
SZEF KUCHNI ROKU 2016 – REGION POŁUDNIOWO – ZACHODNI / Opolskie, Dolnośląskie
Damian Bildź – Restauracja La Maddalena Wrocław
SZEF KUCHNI ROKU 2016 – REGION PÓLNOCNO ZACHODNI / Lubuskie, Wielkopolskie, Zachodniopomorskie
Dawid Łagowski – Restauracja Destylarnia Pałac Mierzęcin Wellness& Wine Resort
SZEF KUCHNI ROKU 2016 – REGION PÓŁNOCNY / Pomorskie, Kujawsko-Pomorskie, Warmińsko-Mazurskie
Artur Lachowicz – Restauracja Atmosphere Słupsk
SZEF KUCHNI ROKU 2016
Robert Skubisz – Restauracja AmberRoom Warszawa