Najlepsza restauracja w Polsce to Amber Room w Warszawie

Wydarzenia

Najlepsza restauracja w Polsce to Amber Room w Warszawie

18 października 2016

Finał VI edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants w tym roku odbył się w Szczawnicy w Dworku Gościnnym. Wybór okazał się pod każdym względem trafny. Dworek Gościnny – miejsce tegorocznej Gali to miejsce niezwykłe. Tutaj niegdyś bawiła się przedwojenna śmietanka towarzyska, a obecnie skupia życie kulturalne i artystyczne regionu. Zniszczony przez pożar w 1962 r. został odbudowany od podstaw i oddany do użytku w 2011 r. Piękne wnętrza zabytkowego obiektu wspaniale współgrały z nowoczesnymi multimediami. Dzięki swoim nowatorskim rozwiązaniom obiekt ten był doskonałym miejscem na organizację Gali Poland 100 Best Restaurants Awards 2016.

Konkurs i zarazem przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce to prestiżowy, pierwszy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem w głównej mierze oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Na ocenę i końcowy wynik składają się: ocena restauracji przeprowadzona przez ankieterów wśród klientów odwiedzających daną restaurację, głosowania na stronie internetowej akcji, głosowania w mediach społecznościowych oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping.

Nagrody były przyznawane w KATEGORII: NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE oraz NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE w czterech grupach : AWARD OF EXCELLENCE – jeden widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 widelce, GRAND AWARD – 3 widelce oraz GRAND AWARD – 3 widelce plus. Miejsce restauracji w grupie ustalane jest na zasadzie – 75% oceny konsumentów – ankiety, głosowania, 25% oceny inspektorów.

Najlepszą restauracją w Polsce została RESTAURACJA Amber Room z Warszawy nagrodę odebrali: Robert Skubisz Wiceprezes Zarządu & Szef kuchni wraz z Arkadiuszem Żochowskim – Managerem Operacyjnym. Najlepszą karczmą w Polsce została po rocznej przerwie krynicka karczma Cichy Kącik.

GRAND AWARD – TRZY WIDELCE PLUS otrzymało 12 restauracji, GRAND AWARD – TRZY WIDELCE 45 restauracje w tym 3 karczmy. BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – DWA WIDELCE 32 restauracje w tym 3 karczmy a AWARD OF EXCELLENCE – JEDEN WIDELEC 11 restauracji.

Przyznano również nagrody specjalne – Szef Kuchni Roku 2016 został Robert Skubisz – Amber Room, który został również nagrodzony za najlepsze TASTING MENU 2016.  OSOBOWOŚCIĄ KULINARNĄ ROKU 2016 został Jarosław Walczyk. W kategorii NAJLEPSZY TELEWIZYJNY PROGRAM KULINARNY 2016 nagrodę odebrała Ewa Wachowicz – EWA GOTUJE – Polsat. Rober Sowa został laureatem dwóch nagród specjalnych: IMPREZA KULINARNA ROKU 2016 – Konkurs Roberta Sowy Kulinarny Talent oraz KSIĄŻKA KUCHARSKA ROKU 2016 – Rober Sowa – „KROK PO KROKU z Robertem Sową”

Zaraz po uroczystym rozdaniu nagród, goście rozkoszowali się wspaniałymi potrawami przygotowanymi przez szefów kuchni restauracji restauracji Jazz Bar oraz Modrzewie Park Hotel. Znakomite desery przygotowała firma Ambasador.

PARTERZY VI EDYCJI POLAND 100 BEST RESTAURANDS AWARDS 2016: ZT KRUSZWICA S.A., AVIKO, DWOREK GOŚCINNY W SZCZAWNICY, MODRZEWIE PARK HOTEL, AMBASADOR, STAR WINES, GASTRO MAGIC, OERLEMANS, SNAILS GARDEN. PATRONAT HONOROWY: MAŁOPOLSKA ORGANIZACJA TURYSTYCZNA

WYNIKI:

KATEGORIA: NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2016

AWARD OF EXCELLENCE 1 WIDELEC

27 PORCJI – Kraków

RESTAURACJA KOWALL – Kowale

RESTAURACJA GOŚCINIEC FLORIAŃSKI – Kraków

RESTAURACJA CZARNA OWCA HOTEL PIWNICZNA SPA&CONFERENCE – Piwniczna Zdrój

RESTAURACJA JOKER – Tychy

LA CANTINA – Katowice

RESTAURACJA GRANDE COZZE – Kielce

TAWERNA KAPITAŃSKA – Oława

RESTAURACJA MIRAMARE HOTELU AURORA SPA AND WELLNESS – Międzyzdroje

RESTAURACJA ZIELONY OGRÓD – Zabrze

RESTAURACJA KREDENS – Opole

BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 WIDELCE

PIKADO – Toruń

RESTAURACJA MAGIEL KULINARNY – Sosnowiec

RESTAURACJA UMAMI – Pyskowice

BRICK KRAKOWSKA 18 – Tarnowskie Góry

RESTAURACJA HOTELU SPA LASKOWO – Jankowice

TRATTORIA LA CANTINA – Gdańsk

RESTAURACJA BARYŁKA – Gdańsk

RESTAURACJA NATURA – PRZYLĄDEK ROSEVIA FRIENDS & FAMILY RESORT – Jastrzębia Góra

SECRETARIAT – Sopot

RESTAURACJA POLANKA – Krosno

RESTAURACJA ORANŻERIA W HOTELU SPA DR IRENA ERIS WZGÓRZA DYLEWSKIE – Wysoka Wieś

TRATTORIA LA RIVA – HOTEL WILLA PORT CONFERENCE RESORT & SPA – Ostróda

RESTAURACJA & BAR STARA KAMIENICA – Warszawa

KUCHNIA OTWARTA – Warszawa

SZARA EMINENCJA – Warszawa

RESTAURACJA DOMEK W DOLINIE – Krynica Zdrój

NO7 RESTAURANT – Kraków

PIWNICA RYCERSKA – Kęty

RESTAURACJA MAGNIFICA – Kraków

RESTEURACJA MIODOWA 8 – Wadowice

RESTAURACJA JAZZ BAR – Szczawnica

RESTAURACJA MONTE – CARLO – Kielce

GOŚCINIEC RYŃSKI MŁYN – Ryn

RESTAURACJA KARCZMA LWOWSKA – Wrocław

ARTE ESPANOL RESTAURANTE – Tarnów

RESTAURACJA BROWAR CZENSTOCHOVIA – Częstochowa

RESTAURACJA GIERKRÓWKA – Zawada

RESTAURACJA PORTOWA – Gliwice

RESTAURACJA CADENZA – Katowice

GRAND AWARD – 3 WIDELCE

RESTAURACJA ART DECO HOTEL SPA DR IRENA ERIS POLANICA ZDRÓJ

RESTAURACJA REFEKTARZ HOTEL ZAMEK RYN

QUALE RESTAURANT – Łódź

RESTAURACJA PRZĘDZALNIA HOTEL FABRYKA WEŁNY & SPA – Pabianice

RESTAURACJA CAFE ORANŻERIA – Kraków

RESTAURACJA MODRZEWIE PARK HOTEL – Szczawnica

RESTAURACJA SZÓSTY ZMYSŁ – HOTEL SPA DR IRENA ERIS KRYNICA ZDRÓJ

RESTAURACJA ZAKOPIAŃSKA – Zakopane

EXCLUSIVE RESTAURANT POD GIGANTAMI – Warszawa

LE VICTORIA BRASSERIE MODERNE – Warszawa

SALINA RESTAURANT – Bochnia

RESTAURACJA MOONSFERA – Warszawa

RESTAURACJA SALTO – Warszawa

DEKANT WINEBAR & RESTAURANT – Warszawa

RESTAURACJA SZCZERE POLE W HOTELU BRANT – Wiązowna

RESTAURACJA HALKA – Warszawa

BOCIAN MORSKI – Sopot

RESTAURACJA ATMOSPHERE – Słupsk

RESTAURACJA HASHI SUSHI – Gdynia

BULAJ ARTUR MOROZ – Sopot

SZAFARNIA 10 – Gdańsk

MAŃANA BISTRO & WINE BAR – Chorzów

BEKSIEN – Bielsko-Biała

STUDIO QULINARNE – Kraków

RESTAURACJA BLUEBELL W HOTELU NATURA RESIDENCE – Siewierz

RESTAURACJA ASTORIA – Częstochowa

RESTAURACJA WINIARNIA TERRA MARE – Katowice

Z DRUGIEJ STRONY LUSTRA – Szczecin

PROJEKT KUCHNIA RAFAŁ LORENC – Koszalin

RESTAURACJA NEW ISLAND PUB W HOTELU MIKOŁAJKI – Mikołajki

RESTAURACJA PAŁACOWA HOTELU ANDERS – Stare Jabłonki

PAŁAC TŁOKINIA – Tłokinia Kościelna

RESTAURACJA DESTYLARNIA PAŁAC MIERZĘCIN WELLNESS & WINE RESORT – Mierzęcin

RESTAURACJA PAŁAC WIĘKSZYCE – Większyce

RESTAURACJA POD FREDRĄ – Wrocław

RESTAURACJA FARINA – Kraków

RESTAURACJA EGO W HOTELU ALTER – Lublin

RESTAURACJA THE PIANO – Bytom

RESTAURACJA VILLA GARDENA – Chorzów

RESTAURACJA LA MADDALENA – Wrocław

PROJEKT 36 – Sopot

AleGloria – Warszawa

GRAND AWARD 3 WIDELCE PLUS

AMBER ROOM – Warszawa

ATELIER AMARO – Warszawa

RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – Warszawa

RESTAURACJA PLATTER BY KAROL OKRASA – Warszawa

STREFA RESTAURACJA & BAR – Warszawa

SENSES RESTAURANT – Warszawa

RESTAURACJA WODNA WIEŻA – Pszczyna

RESTAURACJA SZEROKA № 9 – Toruń

RESTAURACJA ROMANTYCZNA – HOTEL SPA DR IRENA ERIS WZGÓRZA DYLEWSKIE – Wysoka Wieś

RESTAURACJA REZYDENCJA LUXURY HOTEL – Piekary Śląskie

APPASSIONATA – Radzionków

N31 RESTAURANT&BAR – Warszawa

NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2016

AMBER ROOM – Warszawa

 

KATEGORIA: NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE 2016

BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 WIDELCE

KARCZMA POD SOKOŁEM – Sokółka

JAKUBOWA IZBA – Ryki

KARCZMA LITWOROWY STAW – Białka Tatrzańska

GRAND AWARDS – 3 WIDELCE

KARCMA MUZYKANCKO – Poronin

KARCZMA CICHY KĄCIK – Krynica Zdrój

NORDOWI MOL – Celbowo

NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE 2016

KARCZMA CICHY KĄCIK – Krynica Zdrój

 

KATEGORIA: NAGRODY SPECJALNE

PARTNER POLSKIEJ GASTRONOMII

AVIKO Sp. z o.o.

PARTNER POLSKIEJ GASTRONOMII

ZT KRUSZWICA S.A.

PARTNER POLSKIEJ GASTRONOMII

GASTRO MAGIC

IMPREZA KULINARNA ROKU

Konkurs Roberta Sowy Kulinarny Talent

KULINARNY BLOG ROKU 2016

Minta Eats – Małgosia Minta

NAJLEPSZY PROGRAM KULINARNY 2016

EWA GOTUJE – Polsat

KSIĄŻKA KUCHARSKA ROKU 2016

Rober Sowa – „KROK PO KROKU z Robertem Sową”

DEBIUT ROKU 2016

RAGU Pracownia Makaronu – Wrocław

Joseph’s Bistro & Wine – Warszawa

GRAND PRIX NAJLEPSZA KARTA WIN 2016

Restauracja Refektarz Hotel Zamek Ryn

NAJLEPSZE TASTING MENU 2016

Robert Skubisz – Restauracja AmberRoom– Warszawa

KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE 2016

Michał Kuter

KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ 2016

Adam Chrząstowski

PROMOCJA POLSKIEJ KUCHNI NA ŚWIECIE 2016

Marek Widomski

SZEF KUCHNI JUTRA 2016

Marcin Przybysz

KUCHARZ ODKRYCIE ROKU 2016

Tomasz Purol

KUCHARZ MŁODY TALENT 2016

Dawid Szkudlarek

OSOBOWOŚC KULINARNA ROKU 2016

Jarosław Walczyk

SZEF KUCHNI ROKU 2016 – REGION CENTRALNY / łódzkie, mazowieckie

Wiesław Bober – Restauracja Przędzalnia Pabianice

SZEF KUCHNI ROKU 2016 – REGION WSCHODNI / Podlaskie, Lubelskie, Świętokrzyskie, Podkarpackie

Mariusz Zalichta – Restauracja Polanka Krosno

SZEF KUCHNI ROKU 2016 – REGION POŁUDNIOWY / Małopolskie, Śląskie

Janusz Myjak – Restauracja Szósty Zmysł Hotel SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój

SZEF KUCHNI ROKU 2016 – REGION POŁUDNIOWO – ZACHODNI / Opolskie, Dolnośląskie

Damian Bildź – Restauracja La Maddalena Wrocław

SZEF KUCHNI ROKU 2016 – REGION PÓLNOCNO ZACHODNI / Lubuskie, Wielkopolskie, Zachodniopomorskie

Dawid Łagowski – Restauracja Destylarnia Pałac Mierzęcin Wellness& Wine Resort

SZEF KUCHNI ROKU 2016 – REGION PÓŁNOCNY / Pomorskie, Kujawsko-Pomorskie, Warmińsko-Mazurskie

Artur Lachowicz – Restauracja Atmosphere Słupsk

SZEF KUCHNI ROKU 2016

Robert Skubisz – Restauracja AmberRoom Warszawa