Karp faszerowany kaszą gryczaną i grzybami leśnymi zwyciężył w tegorocznej edycji konkursu wojewody na „Świętokrzyską potrawę świąteczną”, którego finał odbył się w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach – podaje Rzeczpospolita.
Przewodniczący jury, Robert Sowa, ogłaszając werdykt, zwrócił uwagę na delikatność potrawy, precyzję przygotowania, wybitne podanie i opowieść o tym, jak ją przygotowywano. Zwycięską potrawę przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Błoniach w gminie Koprzywnica, reprezentujące powiat sandomierski. Drugie miejsce w konkursie zajął barszcz wigilijny z kruchymi pierożkami, przyrządzony przez Koło Gospodyń Wiejskich z Gozdu w gminie Łączna, reprezentujący powiat skarżyski. W pierwszej trójce znalazły się także grycoki Zespołu Obrzędowego „Kowalanki” z Kowali w gminie Sitkówka-Nowiny w powiecie kieleckim. Do udziału w konkursie zaproszono wszystkie gminy województwa. Eliminacje powiatowe trwały trzy tygodnie. W finale rywalizowało 14 potraw.
(Źródło: Rzeczpospolita)