Na taką okazję foodies, czyli pasjonaci sztuki kulinarnej najwyższych lotów, czekają z utęsknieniem. Warto przebyć dla niej setki, a nawet tysiące kilometrów. Rzadko bowiem pojawia się możliwość spróbowania dań z finałowego odcinka programu „Top Chef”, które oczarowało jury i przyniosło jego autorowi zasłużoną wygraną oraz jeden z najbardziej prestiżowych tytułów kulinarnych na świecie. Od 30 stycznia do 30 czerwca w poznańskiej restauracji Blow Up Hall 5050 zwycięzca programu „Top Chef”, Tomasz Purol zaserwuje swoje zwycięskie menu degustacyjne.
Menu degustacyjne z finału „Top Chef”:
Foie gras w orzechach laskowych z musem jabłkowym, gąbką rozmarynową, puree morelowym z rokitnikiem
Grasica cielęca z puree śliwkowym, żółtym burakiem, chipsem i sosem z kurczaka na wiśniówce
Polędwica z dorsza z pudrem z czarnej oliwki, puree ze szpinaku, kulką rakową z solirodem i nasturcją
Comber z sarny ze słonecznikiem, burakiem, dynią, trybulą, boczkiem z dzika i topinamburem
Mus z gorzkiej czekolady z bezą, kawiorem ze ślimaka, miętą i sorbetem z czerwonej pomarańczy.