Co by się stało, gdyby 100 świetnych szefów kuchni zebrać w jednym miejscu? Sprawdzimy! Obiecujemy, że walki na noże nie będzie, ale wrażenia ( i to nie tylko te smakowe) z pewnością będą niezapomniane.
Absolutna śmietanka polskiej gastronomii 15 czerwca spotka się w Warszawie. W kultowej warszawskiej restauracji Concept 13 odbędzie się regionalne spotkanie dla najlepszych szefów kuchni. Weźmie w nim udział ponad 100 mistrzów kulinariów z województw mazowieckiego, łódzkiego i Lubelszczyzny. Są to absolutni wirtuozi w swojej profesji.
To pierwsze z cyklu spotkań pod hasłem „Gault&Millau Tour”, które Gault&Millau Polska zorganizuje w tym roku. Polska została na potrzeby tego przedsięwzięcia umownie podzielona na cztery regiony, w których będą organizowane spotkania. Pierwszy „zlot” najlepszych szefów kuchni odbędzie się w Warszawie, następny 29 czerwca w Poznaniu, a kolejne we wrześniu w Krakowie i w Trójmieście.
Na spotkania zapraszani są szefowie kuchni z danego regionu reprezentujący restauracje, które w tym sezonie znalazły się pod lupą inspektorów Gault&Millau. Samo zaproszenie jest już dla szefów kuchni dowodem uznania.
Spotkanie Gault&Millau Tour ma być dla szefów kuchni rzeczywistym forum wymiany doświadczeń, źródłem kulinarnych inspiracji, płaszczyzną do wymiany wiedzy i doświadczeń uwalniającą nowe perspektywy wyrazu.
Najlepszym w danym regionie szefom kuchni zostaną przyznane nagrody w pięciu kategoriach:
- Szef Roku
- Szef Jutra
- Młody Talent
- Kobieta Szef
- Kuchnia Tradycyjna
Podobnie jak na Madrid Fusion, wszyscy laureaci zaprezentują swoje popisowe dania, a goście będą mogli nie tylko je oglądać, ale także ich skosztować. Ponadto gospodarz spotkania, w przypadku warszawskiego Tour będzie to Dariusz Barański, zaprezentuje swoich dostawców: małych lokalnych producentów, którzy zapewniają jego restauracji najlepszej jakości produkty. „Gospodarz” poczęstuje nas także przygotowanym przez siebie kilkudaniowym lunchem.