Najlepsi młodzi kucharze, wołowina i koniak

Newsy

Najlepsi młodzi kucharze, wołowina i koniak

02 marca 2015

XIII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Kulinarnych – L’Art de la cuisine Martell dobiegł końca. Ogrom emocji, wybitni kucharze, wykwintne dania oraz koniak – to tylko niektóre elementy tegorocznego konkursu kulinarnego. Na czas jego trwania średniowieczny Zamek Ryn stał się areną kuchennych zmagań. Do walki o tytuł najlepszych stanęło 15 dwuosobowych drużyn reprezentujących restauracje z całej Polski. Pucharu bronili także ubiegłoroczni laureaci konkursu. XIII edycja była wyjątkowa ze względu na obchody 300 urodzin Domu Koniaku Martell oraz blisko 700 rocznicę istnienia Zamku Ryn. Zwycięzcami tegorocznej edycji zostali Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka z Restauracji Enjoy Platinum Palace Residence w Poznaniu. Mistrzem ceremonii był Dariusz Struciński – wybitny szef kuchni Hotelu Anders, a imprezę tradycyjnie już poprowadzili Karol Okrasa oraz Dariusz Maląg.

Najważniejszy składnik – wołowina!

Zadaniem uczestników tegorocznej edycji konkursu było przygotowanie potrawy z wołowiną oraz wybór najlepiej komponującego się z nią wariantu koniaku Martell. Jury pod przewodnictwem Pawła Oszczyka

oraz Jarosława Walczyka, w skład którego weszły największe kulinarne autorytety, m.in. Adam Chrząstowski, Tomasz Deker czy Andrzej Bałdyga, oceniało smak, wygląd, kompozycję oraz ekspozycję głównego składnika. Kucharze wzbili się na wyżyny swoich umiejętności. Wśród nagrodzonych potraw znalazły się takie smakołyki jak ciepło-zimny rostbef z chrupiącą kaszą gryczaną na sosie z goi oraz purre ze skorzonery i szpiku.

Konkursowe zmagania

Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka w ciągu 60 minut stworzyli danie składające się rostbefu wędzonego w towarzystwie szpiku wołowego z konfiturą z cebuli oraz sosem z czerwonego wina. Wołowina oraz dodatki zostały podkreślone głębokim, aksamitnym smakiem koniaku Martell. Trunek ten można podawać zarówno solo jak i uzupełnienie posiłku. Jego wyjątkowe aromaty i nuty smakowe sprawiają, że podczas degustacji z poszczególnych składników dania wyłaniają się dodatkowego smaki. – komentuje Dariusz Fabrykiewicz, Ambasador Koniaku Martell, Wyborowa Pernod Ricard.

Trójka wyróżnionych

XIII edycja konkursu była bardzo zaskakująca. Poziom był bardzo wysoki, a młodzi kucharze pokazali to, co w gastronomii najlepsze. Innowacyjne pomysły, wyborne smaki oraz wcześniej niespotykane połączenia składników. To wszystko sprawia, że konkurs L’Art de la cuisine Martell na stałe zagościł w kalendarzach kulinarnych mistrzów. Dzięki konkursom takim jak ten, mamy możliwość poznania i odkrycia młodych talentów gastronomicznych. Dodatkowo L’Art de la cuisine Martell zaliczany jest do grona konkursów wchodzących w skład Kulinarnego Pucharu Polski co czyni go bardzo prestiżowym. – komentuje Dariusz Struciński

Tegoroczni laureaci konkursu:

1 miejsce: Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka, Restauracja Enjoy Platinum Palace Residence – Poznań

  • Rostbef wędzony oraz szpik wołowy z konfiturą z cebuli i sosem z czerwonego wina

2 miejsce: Filip Stępień i Dawid Ślęczka, Hotel Galaxy Restauracja Andromeda – Kraków

  • Ciepło-zimny rostbef z chrupiącą kaszą gryczaną na sosie z goi oraz purre z skorzonery i szpiku 

3 miejsce: Daniel Olas i Dawid Szkudlarek, Hotel Zdrojowy PRO VITA i Folwark Folińscy – Kołobrzeg

  • Stek z krzyżowej demi glace z krokietem ziemniaczanym, pietruszką oraz szpikiem smażonym z warzywami 

Organizatorem Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la cuisine Martell jest Grupa Anders przy merytorycznej współpracy Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Wiecej o marce Martell:

Martell został założony w 1715 roku w regionie Charente przez Jeana Martella i jest jednym z najstarszych pośród wielkich Domów Koniaku. To co wyróżnia Martell od innych koniaków, to metoda podwójnej destylacji w tradycyjnych alembikach, jedynie sklarowanej części wina, która pozwala na wydobycie esencji wina zwanej eaux-de-vie. Używane w procesie produkcji winogrona pochodzą z 4 najlepszych “crus”, czyli “obszarów upraw”- inaczej regionów prowincji: Borderies, Grande Champagne, Petite Champagne oraz Fins bois. Beczki używane przez Martell w procesie dojrzewania eaux-de-vie wytwarzane są z drobnoziarnistego rodzaju drewna dębowego z lasów “Troncais”. Rodzina koniaków Martell na polskim rynku składa się z: Martell V.S., Martell V.S.O.P., Martell X.O, Martell Cohiba, Martell Chanteloup Perspective i Martell L’Or.