Jakie są sposoby nalewania piwa? Z jakich składników składa się złocisty trunek? Jak należy go podawać? To tylko niektóre pytania, na które odpowiedzieć muszą najlepsi barmani. Już 13 września spotkają się oni w Poznaniu, aby wziąć udział w wyzwaniu, jakim jest finał polskiej edycji międzynarodowego konkursu International Master Bartender. Do rywalizacji o tytuł Master Bartender zaprasza ich marka Pilsner Urquell. Ikona czeskiego piwa już od 6 lat organizuje konkurs, który nieustannie podnosi standardy i wymagania dotyczące jakości serwowania złotego trunku.
Finał polskiej edycji konkursu International Master Bartender 2011 odbędzie w najbliższy wtorek, 13 września, na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Barmani biorący udział w konkursie zostaną poddani ocenie nie tylko miłośników dobrego smaku odwiedzających „GastroTrendy”, ale przede wszystkim wymagającego jury. W tym gronie znajdą się zarówno eksperci piwni, jak też Robert Makłowicz, który w kwestii smaku nie ma sobie równych.
Polscy uczestnicy konkursu przeszli długą drogę. Zanim otrzymali możliwość zaprezentowania się podczas krajowego finału, zostali zaproszeni na Experience Day, podczas którego doskonalili swoje umiejętności pod okiem ekspertów piwnych i sensoryków, a także pogłębiali wiedzę związaną ze złocistym trunkiem. Zarówno Experience Day, jak i liczne testy uczestników konkursu posłużyły do wyboru dziesięciu najlepszych barmanów, którzy wezmą udział w krajowym finale. Najlepszy z nich będzie reprezentował nasz kraj na międzynarodowym finale w Pradze, który odbędzie się już w październiku.
International Master Bartender to jeden z najbardziej prestiżowych międzynarodowych konkursów barmańskich na świecie. Każda jego edycja cieszy się ogromnym zainteresowaniem – w ubiegłym roku w konkursie udział wzięło aż 12 000 barmanów z 17 krajów. International Master Bartender daje im możliwość zarówno podnoszenia swoich kwalifikacji, jak i dzielenia się doświadczeniami oraz zdobycia cennych nagród. Oprócz nagrody pieniężnej jest to możliwość pracy w jednym z najbardziej prestiżowych lokali Pilsner Urquell na świecie – w ten sposób barmani stają się mistrzami nie tylko w serwowaniu piwa, ale zdobywają również cenną wiedzę merytoryczną, która ich zawód przemienia w prawdziwą pasję.
„Konkurs International Master Bartender jest świadectwem wysokiej jakości, o jaką troszczy się Pilsner Urquell nie tylko w zakresie samego produktu, ale także pełnego serwisu. Poprzez edukację i wspieranie rozwoju barmanów udowadniamy, że ikona czeskiego piwa, jaką jest pilzneński trunek, jest symbolem jakości na każdej płaszczyźnie” – powiedział Tomasz Kanton, kierownik ds. marek PR w Kompanii Piwowarskiej S.A.
Międzynarodowy finał szóstej edycji konkursu International Master Bartender odbędzie się 5 października w Pradze. Najlepsi z najlepszych będą rywalizowali pod okiem sędziów i międzynarodowych ekspertów. Powinni oni nie tylko wykazać się maestrią w zakresie nalewania i serwowania piwa, ale też posiadać należytą wiedzę merytoryczną. Wszyscy tegoroczni finaliści zostaną również zaproszeni do warzenia limitowanej edycji piwa Pilsnera Urquell, którą będzie można kupić w przyszłym roku. Specjalnie oznaczona partia będzie przypominała o 170 rocznicy powstania ikony czeskiego piwa.