Takiej wizyty studyjnej jeszcze w Polsce nie było. 60 najlepszych szefów kuchni z całego świata jedzie do Lublina. Oto program ich pobytu oraz warsztatów, które poprowadzą. Gourmonde Lublin 2016 startuje 1 czerwca.
Lublin nie został Europejską Stolicą Kultury. Z całą pewnością w czerwcu 2016 będzie Światową Stolicą Smaku w najlepszym wydaniu. Mamy to szczęście, że w naszym mieście pracuje Maestro Jean Bos, przez lata nadworny kucharz Króla Belgii, człowiek wielkiego kulinarnego doświadczenia i wielkiej skromności. Choć zwiedził cały świat, gotował z najlepszymi, to wciąż szuka nowych smaków. Celebruje kuchnię prosto od człowieka.
To właśnie na zaproszenie Maestro do Lublina przyjeżdżają najlepsi szefowie kuchni z całego świata zrzeszeni w organizacji http://www.aregala.com. Aregala to stowarzyszenie promujące kulinarne tradycje różnych narodów. Kuchnia jest bowiem częścią kultury, Aregala promuje zatem także wartości kulturowe, turystyczne, społeczne, dobroczynne, historyczne – przywiązując wielką wagę do zagadnień edukacyjnych. Aregala powstała w 1982 roku, i dziś obejmuje Amerykę i Europę, działa między innymi w takich krajach jak Hiszpania, Włochy, Francja, Norwegia, Holandia, Niemcy, Polska, Portugalia, Turcja, Azja: Indonezja, Malezja, Tajlandia i Izrael i Egipt w Afryce. Agregala organizuje konferencje, fora, konwencje, wyjazdy studyjne i festiwale żywności. Na czele Agregala Polska stoi Prezydent Jean Bos.
Program pobytu
Środa 1 czerwiec:
Powitanie w Hotel AGIT Congress & Spa, Ul. Wojciechowska 29, 20-704 Lublin PolanGourmonde
www.agit-hotel.pl
0048-721 103 300
Kolacja w Hotel Agit Congress & SPA
Czwartek 2 czerwiec:
Śniadanie w Hotel Agit Congress & SPA
Warsztaty w Zespole Szkół nr 5 im. Jana Pawła II,
Adres: Józefa Elsnera 5, 20-854, Lublin
Powrót do Hotel Agit Congress & SPA
Piątek 3 czerwiec:
Śniadanie w Hotel Agit Congress & SPA
Warsztaty w Zespole Szkół nr. 5 im. Jana Pawła II
Powrót do Hotel Agit Congress & SPA
20.00 Godz. : spotkanie z Jean Bos w Hotel Agit Congress & Spa
Sobota 4 czerwiec:
Śniadanie w Hotel Agit Congress & SPA.
Po śniadaniu przemeldowanie do Hotelu Piano I Hotelu FOCUS
Hotel PIANO, ul. Jana Pawła II 19
20-535 Lublin
Hotel FOCUS, uL Kraśnicka 80
Finał konkursu “Lubelskie Smaki”
Po konkursie kolacja w restauracji Hades, Szeroka. Podczas kolacji wręczenie dyplomów i podziękowań, Jean Bos i Sylwia Castaño
Powrót do Hotel Piano oraz Hotel Focus
Niedziela 5 czerwiec:
Śniadanie w Hotel Piano i Focus
Powrót do Hotel Agit Congress & Spa
Przygotowanie Gala dinner przez Kucharzy bez granic
Poniedziałek 6 czerwiec:
Śniadanie w Hotel AGIT Congress & SPA
PROGRAM WARSZTATÓW
Czwartek 2 czerwiec lokal 1
10.00 -11.00 Seyfi Ali Ersahin Turkey
11.30 -12.30 Wolfgang P. Menge Germany
13.00 -14.00 Danillo Galhardo Brazil
14.30 – 15.30 Perparim Babalija Kosovo
Czwartek 2 czerwiec lokal 2
10.00- 11.00 Jarmo Raisanen Finland
11.30- 12.30 Navdeep Sharma India
13.00- 14.00 Robert Trivinio Colombia
14.30- 15.00 Knud Erik Larsen Denmark
Czwartek 2 czerwiec lokal 3 Live cooking
11.00 Anette Mellin Finland
12.00 Eddy Fernandez Cuba
13.00 Paulo Rabello Brazil
Piątek 3 czerwiec lokal 1
10.00 -11.00 Boris Marcell Colombia
11.30 -12.30 Silvia Castaño Finland
13.00 -1400 Krzysztof Gawlik Poland
14.30 -15.30 Carmen Guarize Brazil
Piątek 3 czerwiec lokal 2
10.00 -11.00 Karol Sklenar Slovakia
11.30 -12.30 Eddy Fernandez Cuba
13.00 -14.00 John Nocita Italy
14.30 -15.30 Mark McDonald USA
Piątek 3 czerwiec lokal 3 live cooking
11.00 Navdeep Sharma India
12.00 Seyfi Ali Ersahin Turkey
13.00 Knud Erik Larsen Denmark
(Warsztaty odbywają się w Zespole Szkół nr. 5 im. Jana Pawła II)