Nagrody regionalne Gault&Millau Polska rozdane

Wydarzenia

Nagrody regionalne Gault&Millau Polska rozdane

21 września 2016

Tegoroczna edycja Gault&Millau Tour za nami. Poznaliśmy dwudziestu najlepszych szefów kuchni w czterech regionach, na które Żółty Przewodnik podzielił Polskę. Ponad 600 gości, setki rozmów, kilkadziesiąt godzin networkingu i dziesiątki degustacji – tak wyglądała tegoroczna edycja Gault&Millau Tour w Polsce.

Podobnie jak w zeszłym roku, ten cykl spotkań miał niezwykle wysoki poziom. Nagrodzeni szefowie są nietuzinkowymi postaciami, o niekwestionowanych talentach. Gościliśmy w czterech znakomitych restauracjach w kraju, spotkaliśmy się z najlepszymi. Taką jakość i skalę wydarzenia gwarantuje u nas tylko Gault&Millau.

Regionalne tour’y są drugim z projektów realizowanych przez polski oddział Żółtego Przewodnika. Polska, na potrzeby lokalnych spotkań została podzielona na 4 regiony, w których odbywały się spotkania – centralnymi miastami były Warszawa, Poznań, Kraków i Gdańsk.

Na każdym ze spotkań byli szefowie kuchni z regionu, reprezentujący restauracje, które znalazły się w obowiązującej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2016, oraz Ci którym inspektorzy przewodnika przyglądali się w tym roku.

Najlepszym szefom z danego regionu zostały przyznane nagrody w pięciu kategoriach:

Region Centrum

  • Szef Roku – Witek Iwański, Aruana, Serock
  • Szef Jutra – Martin Gimenez Castro, Salto, Warszawa
  • Młody Talent – Marcin Przybysz, Belvedere, Warszawa
  • Kobieta Szef – Urszula Czyżak, Lawendowe Termy, Uniejów
  • Kuchnia Tradycyjna – Andrzej Polan, Mała Polana Smaków, Warszawa

Region Wielkopolska – Dolny Śląsk

  • Szef Roku – Artur Skotarczyk, Muga, Poznań
  • Szef Jutra – Ernest Jagodziński, Cucina88, Poznań
  • Młody Talent – Łukasz Budzik, Mennicza Fusion, Wrocław
  • Kobieta Szef – Katarzyna Daniłowicz, Olszewskiego 128, Wrocław
  • Szef Kuchni Tradycyjnej – Maciej Barton, Pałac w Orli, Orla

Region Małopolska – Podkarpacie – Bieszczady – Górny Śląsk

  • Szef Roku – Krzysztof Żurek, Trzy Rybki, Kraków
  • Szef Jutra – Łukasz Cichy, Biała Róża, Kraków
  • Młody Talent – Paweł Kras, Bottiglieria 1881, Kraków
  • Kobieta Szef – Katarzyna Rogowska, Cadenza, Katowice
  • Kuchni Tradycyjnej – Janusz Fic, Dwór Sieraków, Sieraków

Region Polska Północna

  • Szef Roku – Sebastian Krauzowicz, Sfera by Krauzowicz
  • Szef Jutra – Mariusz Siwak, Park Hotel, Szczecin
  • Młody Talent – Krzysztof Bielawski, Szeroka 9, Toruń

  • Kobieta Szef – Iwona Niemczewska, Z Drugiej Strony Lustra, Szczecin

  • Szef Kuchni Tradycyjnej – Grzegorz Labuda, Szafarnia 10, Gdańsk

Jednym z kluczowych założeń tourów, poza integracją środowiska i pokazaniem najlepszych kucharzy, jest poznanie szefów kuchni z przedstawicielami partnerów biznesowych Żółtego Przewodnika. Jest to kilkanaście firm, których produkty i oferowane rozwiązania mają najwyższą jakość na polskim rynku i są godne polecenia przez tak prestiżową markę na Gault&Millau.

fot: Wojciech Grzędziński/Gault&Millau Polska.