Tegoroczna edycja Gault&Millau Tour za nami. Poznaliśmy dwudziestu najlepszych szefów kuchni w czterech regionach, na które Żółty Przewodnik podzielił Polskę. Ponad 600 gości, setki rozmów, kilkadziesiąt godzin networkingu i dziesiątki degustacji – tak wyglądała tegoroczna edycja Gault&Millau Tour w Polsce.
Podobnie jak w zeszłym roku, ten cykl spotkań miał niezwykle wysoki poziom. Nagrodzeni szefowie są nietuzinkowymi postaciami, o niekwestionowanych talentach. Gościliśmy w czterech znakomitych restauracjach w kraju, spotkaliśmy się z najlepszymi. Taką jakość i skalę wydarzenia gwarantuje u nas tylko Gault&Millau.
Regionalne tour’y są drugim z projektów realizowanych przez polski oddział Żółtego Przewodnika. Polska, na potrzeby lokalnych spotkań została podzielona na 4 regiony, w których odbywały się spotkania – centralnymi miastami były Warszawa, Poznań, Kraków i Gdańsk.
Na każdym ze spotkań byli szefowie kuchni z regionu, reprezentujący restauracje, które znalazły się w obowiązującej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2016, oraz Ci którym inspektorzy przewodnika przyglądali się w tym roku.
Najlepszym szefom z danego regionu zostały przyznane nagrody w pięciu kategoriach:
Region Centrum
- Szef Roku – Witek Iwański, Aruana, Serock
- Szef Jutra – Martin Gimenez Castro, Salto, Warszawa
- Młody Talent – Marcin Przybysz, Belvedere, Warszawa
- Kobieta Szef – Urszula Czyżak, Lawendowe Termy, Uniejów
- Kuchnia Tradycyjna – Andrzej Polan, Mała Polana Smaków, Warszawa
Region Wielkopolska – Dolny Śląsk
- Szef Roku – Artur Skotarczyk, Muga, Poznań
- Szef Jutra – Ernest Jagodziński, Cucina88, Poznań
- Młody Talent – Łukasz Budzik, Mennicza Fusion, Wrocław
- Kobieta Szef – Katarzyna Daniłowicz, Olszewskiego 128, Wrocław
- Szef Kuchni Tradycyjnej – Maciej Barton, Pałac w Orli, Orla
Region Małopolska – Podkarpacie – Bieszczady – Górny Śląsk
- Szef Roku – Krzysztof Żurek, Trzy Rybki, Kraków
- Szef Jutra – Łukasz Cichy, Biała Róża, Kraków
- Młody Talent – Paweł Kras, Bottiglieria 1881, Kraków
- Kobieta Szef – Katarzyna Rogowska, Cadenza, Katowice
- Kuchni Tradycyjnej – Janusz Fic, Dwór Sieraków, Sieraków
Region Polska Północna
- Szef Roku – Sebastian Krauzowicz, Sfera by Krauzowicz
- Szef Jutra – Mariusz Siwak, Park Hotel, Szczecin
- Młody Talent – Krzysztof Bielawski, Szeroka 9, Toruń
- Kobieta Szef – Iwona Niemczewska, Z Drugiej Strony Lustra, Szczecin
- Szef Kuchni Tradycyjnej – Grzegorz Labuda, Szafarnia 10, Gdańsk
Jednym z kluczowych założeń tourów, poza integracją środowiska i pokazaniem najlepszych kucharzy, jest poznanie szefów kuchni z przedstawicielami partnerów biznesowych Żółtego Przewodnika. Jest to kilkanaście firm, których produkty i oferowane rozwiązania mają najwyższą jakość na polskim rynku i są godne polecenia przez tak prestiżową markę na Gault&Millau.
fot: Wojciech Grzędziński/Gault&Millau Polska.