Na ryby do Concordia Design

Newsy

Na ryby do Concordia Design

27 czerwca 2014

Restauracja Concordia Taste, mieszcząca się w Concordia Design  po raz kolejny wprowadza nowe, wakacyjne menu. Tym razem  królują w nim ryby – świeże i polskie, dostarczane przez najlepszych, polskich hodowców, a przyrządzane według autorskich, zaskakujących przepisów Tomasza Trąbskiego – szefa kuchni restauracji Concordia Taste.

Już od  czerwca przez całe wakacje będzie można spróbować m.in. marynowanego okonia z zieloną salsą, wędzonego węgorza z buraczkowym chutney, pikantnej zupy rybnej z wątróbką z dorsza, czy pieczoną sielawę z paluchami z batatów.

„Na ryby”,  wybrali się również Ewa Voelkel-Krokowicz, – właścicielka Concordia Design, Tomasz Trąbski – szef kuchni i Leszek Józefowski – menadżer restauracji Concordia Taste. W trakcie takiego połowu nad  jednym  z wielkopolskich jezior, powstała oryginalna sesja zdjęciowa, której autorem jest Piotr Simon. Jej efekty będzie można oglądać w Concordia Design przez cały sezon wakacyjny . Serie autorskich plakatów powstałych na bazie fotografii zaprojektowała Magda Strączyńska – poznańska graficzka i ilustratorka znana z wielu innych projektów dla Concordia Design.

Wprowadzanie nowego menu to zawsze wydarzenie w poznańskiej Concordia Design, tym razem potraktowano je nieco z przymrużeniem oka – potrawy w letniej karcie dań są jak najbardziej „serio”, sesja zdjęciowa wprowadza jednak gości restauracji w letni, wakacyjny klimat wycieczki na ryby.

Tradycyjnie, razem z sezonowym  menu, zmienia się również wystrój restauracji. Jest morsko, żeglarsko i wakacyjnie, a niektórym może się nawet zdarzyć, że rybne menu dostaną w butelce.  Autorami i projektantami nowej aranżacji wnętrza  już po raz trzeci są studenci poznańskiej School of Form, którzy mogą sprawdzić swoje projektowe umiejętności w praktyczny sposób – tworząc dekoracje i wystrój restauracji. 

W ofercie restauracji  dostępna jest również codzienna  karta, która zmienia się sezonowo. W odsłonie letniej  menu Concordia Taste znajdą się m.in. portugalskie kalmary nadziewane kiełbasą Chorizo i grecką fetą oraz grillowany w przyprawach tuńczyk podawany z salsą z mango i chilli. „Proste” kluski ziemniaczane są  podawane z serem Pecorino i suszonymi pomidorami, a wykwintny comber jagnięcy z musem z selera. Delikatny łosoś wystąpi w towarzystwie kaszy gryczanej, a miłośnicy mocniejszych wrażeń mogą zamówić „świńskie żebro” lub grillowaną kiełbasę z dzika.  W menu znajdują się również propozycje śniadaniowe. Dostępne są w różnych wariacjach: omplety, kanapki, wrapy, jajecznice, bajgle a nawet kaszka manna. Letnie menu obowiązywać będzie do końca wakacji.  

W każdym tygodniu szef kuchni zaskakuje stałych bywalców  restauracji przygotowując  specjalne tematyczne lunchowe menu. Można je dowolnie mieszać i łączyć zamawiając danie główne wraz z zupą, lub samą zupę i deser.  

Na okres wakacyjny przed Concordia Design powstał letni ogród, gdzie na świerzym powietrzu można rozpocząć dzień od “śniadanie na trawie”. Kawa jest przepyszna, lemoniada orzeźwiająca, a leżaki baardzo wygodne.