12 czerwca br. na tarasie poznańskiej Arkadii powstanie Eko targ. Ambasadorem jedzenia sezonowego tworzonego z produktów lokalnych jest istniejąca w tym miejscu od kilku lat restauracja Toga prowadzona przez Ewę i Piotra Michalskich.
To m.in. restauracja Toga wraz z przyjaciółmi i Empikiem Megastore postanowili powołać do życia Eko targ, który będzie odbywał się co drugą środę w ramach projektu Przylądek Arkadia na tarasie w godzinach 13.00-19.00.
– Widząc coraz większe zainteresowanie poznaniaków tego typu inicjatywami oraz mając szacunek dla lokalnych produktów i ich producentów postanowiliśmy uruchomić miejsce, w którym spotykać się będą nabywcy i wytwórcy szukający jedzenia najwyższej jakości – mówi Piotr Michalski właściciel restauracji Toga. – W naszej restauracji wykorzystujemy właśnie takie produkty. O tym jak je można przygotować i jak smakują, pokazujemy naszym klientom w codziennym menu. Warto spróbować jak smakuje tuk lub grzanki z kozim serem i miętą od Marka Grądzkiego – dodaje.
To nie jedyna inicjatywa gastronomiczna na Przylądku Arkadia. Restauracja Toga w każdą sobotę zaprasza do udziału w warsztatach kulinarnych w niedzielę 16, 23, 30 od 14.00 do 16.00. – Chcesz nauczyć się gotowania, czy wykorzystania produktów z Eko targu, chcesz jeść ekologicznie – pokażemy jak to zrobić – mówi Ewa Paulina Michalska.