Piwo coraz chętniej wraca na salony, a także przypomina o sobie, że może być wspaniałą podstawą do wykorzystywania go w kuchni. W wielu recepturach dodawany jest do potraw, jako element aromatyzujący, podobnie jak wino. Adam Zastróżny z Restauracji 3Kolory w Poznaniu przygotował kulinarną niespodziankę – sorbet na piwnym musie.
– Mus przygotowujemy z ciemnego piwa. Dodatek śmietanki, cukru pudru i sorbetu cytrynowego tworzy wspaniały orzeźwiający deser – zdradza tajemnice receptury Adam Zastróżny szef kuchni restauracji 3 Kolory malowniczo położonej nad brzegiem Jeziora Maltańskiego.
Jak traktować mus piwny? Najpewniej jako deser dla pełnoletnich czy też znakomity pomysł na ochłodę w upiorne upały, które pewnie dadzą o sobie jeszcze znać tego lata.
Jak zapewnia Adam Zastróżny mus piwny z sorbetem cytrynowym to pierwsza propozycja zastosowania musu piwnego. – Myślimy nad kolejnymi smacznymi propozycjami podania musu – dodaje szef kuchni 3 Kolory.