MRiRW: Jabłko – duma polskiego sadownictwa

Aktualności

MRiRW: Jabłko – duma polskiego sadownictwa

Dla Polski jabłko jest owocem szczególnym i powodem do dumy narodowej. Jako największy producent jabłek w Europie i czwarty co do wielkości na świecie, polskie jabłka słyną ze swojego smaku i jakości, docenianych przez międzynarodowych konsumentów. Dlatego jabłko zostało uznane za oficjalny owoc przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej – informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW).

Ta inicjatywa nawiązuje do promocji polskich truskawek podczas prezydencji w 2011 r. i stanowi wyjątkową wizytówkę polskiego rolnictwa. Wybierając polskie jabłka, uczestnicy wydarzenia doświadczą autentycznego smaku Polski, wspierając jednocześnie polskich sadowników. Te jabłka są uznawane w rejestrze UE za Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG), wyróżnienie przyznawane regionalnym produktom najwyższej jakości.

Polskie jabłka w liczbach

Produkcja jabłek w Polsce obejmuje: 150 000 ha sadów jabłkowych (najwięcej w Unii Europejskiej), 80 500 sadów, ok. 4 mln ton rocznej produkcji, 817 000 ton eksportu w 2023 r., rocznie przetwarza się 50-70 % produkcji.

Jabłka polskie ekologiczne

Produkcja ekologicznych jabłek w Polsce obejmuje: 5500 hektarów sadów ekologicznych, 172 tys.  ton ekologicznych jabłek, 2000 ha sadów ekologicznych jest w trakcie przestawiania na produkcję ekologiczną, co daje czwarte miejsce w UE po Niemczech (8000 ha), Włoszech (8800 ha) i Francji (17 700 ha).

Przetwórstwo jabłek w Polsce – skupienie się na sokach

Z rocznej produkcji jabłek w Polsce wynoszącej 4,2 mln ton, 50-70 % jest przetwarzane, w zależności od sezonu. Flagowymi produktami jabłkowymi w Polsce są zagęszczone i niezagęszczone soki jabłkowe. Większość zagęszczonego soku jabłkowego produkowanego w Polsce jest eksportowana, a głównym odbiorcą są Niemcy (około 40 %). W ostatnich latach produkcja niezagęszczonego soku jabłkowego (NFC: not from concentrate) wzrosła ze względu na rosnący popyt w krajach UE. Polski sok NFC jest eksportowany głównie do Niemiec i Austrii.

Inne przetwory z jabłek obejmują musy jabłkowe, konfitury, pieczone jabłka i nadzienia do wyrobów cukierniczych.

Gdzie trafiają polskie jabłka?

Polskie jabłka eksportowane są na następujące główne rynki:

W obrębie UE: Niemcy, Rumunia, Hiszpania, Szwecja, Holandia i Francja,

Poza UE: Egipt, Kazachstan i odległe rynki, takie jak Indie, Arabia Saudyjska i Zjednoczone Emiraty Arabskie.

źródło: PAP
oprac.: K. Walkowiak