Od 1 października wchodzą w życie przepisy, zezwalające na przekazywanie żywności organizacjom charytatywnym, bez płacenia za to podatku. Zwolnienie z VAT-u obejmie zarówno niewielkie, osiedlowe sklepiki, jak i sieci marketów. Podatku nie będą płacić także restauratorzy i właściciele firm cateringowych, którzy będą mogli przekazać niesprzedane, pełnowartościowe dania na rzecz znajdujących się w potrzebie.
Warunek zwolnienia z VAT-u jest jeden – należy przekazać żywność tylko i wyłącznie organizacjom pożytku publicznego, które mają prowadzić dokumentację.
Przedstawiciele banków żywności zapewniają, że to zadanie ich nie przerośnie. Już teraz organizacje pożytku publicznego prowadzą ewidencje, pokazujące dokąd trafiają produkty pochodzące od poszczególnych darczyńców i ile osób z nich korzysta.
Dotychczas dla przedsiębiorców bardziej opłacalne było wyrzucenie niesprzedanej żywności na śmietnik, ponieważ urzędy skarbowe domagały się zapłacenia podatku VAT od każdego produktu przekazanego na cel charytatywny. W mediach głośna była sprawa pewnego piekarza, który codziennie przekazywał potrzebującym niesprzedany chleb, za co urząd naliczył mu podatek w niebotycznej wysokości.