Rynek restauracyjny w Polsce systematycznie rozwija się i powiększa, czego doskonałym przykładem jest sektor gastronomiczny we Wrocławiu. Po czasach kryzysu gospodarczego przyszedł okres ożywienia w świecie gastronomii. W 2011 roku powstało wiele nowych restauracji i, co ważne, wiele z nich odniosło sukces już w pierwszym roku swojej działalności. Dokładnie tak jak Mosaiq Restaurant & Wine Lounge we Wrocławiu.
2010 – 2012 – kulinarne słupki w górę
Rok 2011 był dobrym rokiem dla sektora gastronomicznego w Polsce, pozwalającym zapomnieć o trudnym roku 2009, w którym przychody z działalności gastronomicznej były niższe o 75 mln zł od roku 2008, a liczba placówek gastronomicznych, takich jak bary, punkty gastronomiczne, stołówki, spadła o 2,5 tys. Kryzys nie dotknął jedynie rynku restauracji – w 2009 roku powstało 400 nowych lokali. Tendencja wzrostowa utrzymywała się także w 2010 i 2011 roku. Euromonitor prognozuje jeszcze większe ożywienie w sektorze gastronomii w 2012 roku.
Także w skali regionalnej rynek gastronomiczny rozwija się – Wrocław przoduje w Polsce w zakresie handlu i usług. Według Raportu na temat wielkich miast Polski, przygotowanego przez PricewaterhouseCoopers, stolica Dolnego Śląska posiada doskonale rozwiniętą przestrzeń handlową: na 1000 mieszkańców przypada aż 840 m2. W raporcie obliczono wskaźnik KTI, dotyczący sektora handlu i usług, opierający się na rozmiarze nowoczesnej powierzchni handlowej, liczbie bankomatów, sklepów, hoteli i restauracji na 1000 mieszkańców. PwC zbadało poziom KTI w Białymstoku, Bydgoszczy, Katowicach, Krakowie, Łodzi, Lublinie, Poznaniu, Szczecinie, Trójmieście, Warszawie i Wrocławiu. Przy średnim poziomie dla 11 miast, wynoszącym 100, KTI Wrocławia w zakresie handlu i usług jest na najwyższym poziomie – 122,6.
W 2011 roku na kulinarnej mapie Stolicy Dolnego Śląska pojawiły się nowe lokale, serwujące głównie kuchnię włoską i sushi. Restauracją o najciekawszym prawdopodobnie profilu, otwartą w tym roku, była Mosaiq Restaurant & Wine Lounge – serwowana przez jej zespół kuchnia międzynarodowa wpisuje się w wielokulturowy charakter Wrocławia.
Przepis na sukces
Mosaiq powstała w marcu tego roku. Od samego początku chcieliśmy, by było to miejsce spotkań Wrocławian, turystów z innych regionów Polski, a także licznych i wszędzie tu widocznych obcokrajowców, którzy odwiedzają stolicę Dolnego Śląska, bądź w niej mieszkają. Ostatnie miesiące pokazały, że nasza koncepcja „kulinarnej mozaiki” wielokulturowego Wrocławia spotkała się z uznaniem klientów. W tym roku odwiedzili nas goście blisko 40 różnych narodowości” – mówi Dagmara Krzeczkowska, właścicielka restauracji Mosaiq.
Wielkim wyróżnieniem dla wrocławskiej restauracji było otrzymanie Certificate of Excellence For the Year of 2011, ustanowionego przez największy zagraniczny portal turystyczny TripAdvisor, który jest odwiedzany co miesiąc przez 65 mln użytkowników i jest uznaną światową rekomendacją dla restauracji we wszystkich zakątkach świata. „Wrocławia nie ma w przewodniku Michelin, dlatego nie można starać się w tym mieście o słynne wyróżnienia Michelin, ale na szczęście jest TripAdvisor. Dzięki niemu trafiłem do Mosaiq. I to był szczęśliwy traf” – to jeden z wpisów gości restauracji.
Co było kluczem do sukcesu dla Mosaiq Restaurant & Wine Lounge? Przede wszystkim pasja do kuchni i konsekwencja w tworzeniu wielokulturowego menu. Profil restauracji został w dużej mierze zdeterminowany charakterem Wrocławia – miasta pełnego światowego biznesu i kultury. Jedną z największych zalet Mosaiq jest prawdziwa różnorodność i bogactwo smaków, składników. We Wrocławiu brakuje wielokulturowych restauracji, dlatego też Mosaiq wyróżnia się na tle innych lokali – przekonuje Jay Tarnavan, Amerykanin żyjący we Wrocławiu od półtora roku, właściciel biura podróży Jayway Travel. Niesamowitym przeżyciem była dla mnie kolacja Thanksgiving dla grupy mieszkających we Wrocławiu Amerykanów, którą spontanicznie przygotowała moja koleżanka wraz z Dagmarą Krzeczkowską w Mosaiq. Nigdzie indziej w mieście nie zorganizowano podobnego wydarzenia. Zespół kucharzy Mosaiq zaserwował nam tradycyjne amerykańskie potrawy, takie jak faszerowany indyk czy ciasto z dyni – wspomina Jay Tarnavan. Dzięki takim przedsięwzięciom, jak kolacja Thanksgiving w Mosaiq, restauracje zdobywają wiernych i zadowolonych klientów.
Kulinarne trendy
W świecie gastronomii, podobnie jak w innych dziedzinach gospodarki, niezwykle ważnym czynnikiem, wpływającym na odniesienie sukcesu, jest podążanie za zmieniającymi się trendami oraz oczekiwaniami klientów. Według raportu międzynarodowej grupy badawczej IPSOS, Polacy coraz chętniej rezygnują z ciepłego posiłku po pracy na rzecz lunchu, często spożywanego w restauracjach. Chcemy być na bieżąco ze wszystkimi branżowymi wiadomościami, monitorujemy wszelkie zmiany w świecie gastronomii, aby Mosaiq spełniała jak najwięcej oczekiwań naszych gości. Wielu z nich pomaga nam w dopracowywaniu przepisów, by nasze dania kuchni światowej były jak najbardziej autentyczne. Nasze lunche wrosły już w codzienność biznesmenów-obcokrajowców, mieszkających we Wrocławiu – tłumaczy Dagmara Krzeczkowska. Polubiłem Mosaiq, ponieważ jest to dobre miejsce na biznesowy lunch czy kolację – potwierdza Joe Kozlak, mieszkający we Wrocławiu od 12 lat i pracujący w firmie C.H Robinson Europe.
Polskie trendy w gastronomii ulegają ciągłym zmianom – Polacy coraz chętniej wybierają lunche i kolacje w restauracjach i próbują nowych, często egzotycznych, smaków. Obserwowanie tych zmian i otwieranie się na zagraniczne kulinarne tradycje sprawia, że nowopowstałe miejsca, takie jak Mosaiq we Wrocławiu, są w stanie osiągnąć sukces i stać się kawałkiem świata dla Polaków, a dla świata – kawałkiem domu.
Restauracja MOSAIQ Restaurant & Wine Lounge powstała w marcu 2011 roku. Menu restauracji inspirowane jest wielokulturowym Wrocławiem – od wieków miastem spotkań wielu kultur. Kuchnia jaką oferuje Mosaiq opiera się na tradycji kuchni francuskiej z elementami włoskimi, polskimi i azjatyckimi. Oferta restauracji skierowana jest w głównej mierze skierowana do przedstawicieli biznesu i turystów. Eleganckie i kameralne wnętrze może posłużyć do organizacji biznesowych spotkań, firmowych przyjęć czy romantycznych kolacji. Restauracja otwarta jest przez 7 dni w tygodniu. Więcej informacja na stronie www.mosaiq.pl. Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia MOSAIQ!