22-24 kwietnia br. w Zespole Szkół Licealnych i Mistrzostwa Sportowego w Karpaczu odbyła się V edycja Młodzieżowych Mistrzostw Karkonoszy Kucharzy i Barmanów. Wzięło w niej udział 11 drużyn, których uczestnikami byli uczniowie szkół gastronomicznych. Tematem tegorocznych mistrzostw były zupy.
W programie mistrzostw przewidziano warsztaty szkoleniowe dla uczestników, podczas których uczniowie przygotowywali zupy w różnych wariantach smakowych, na zimno – chłodniki oraz na ciepło. Warsztaty odbywały się pod kierunkiem szefa kuchni hotelu Pałac Staniszów, Piotra Motały oraz szefa kuchni restauracji Mercury w Karpaczu, Dariusza Wyborskiego.
Wykonane dania zostały poddane ocenie przez jury degustacyjne złożone z szefów kuchni z Sudeckiego Klubu Szefów Kuchni pod przewodnictwem Józefa Żądło, honorowego Prezesa Zrzeszenia Handlu i Usług w Jeleniej Górze.
Jury oceniało wykonaną zupę w następujących kategoriach:
- przygotowanie techniczne i technologiczne uczestników ( 1-5 pkt )
- organizacja pracy na stanowisku konkursowym ( 1-5 pkt )
- wygląd dania konkursowego i jego smak ( 1-5 pkt )
- sposób serwowania ( 1-5 pkt )
I miejsce – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Biedrzychowicach – krupnik
II miejsce – Zespół Szkół nr 7 w Wałbrzychu – zupa czosnkowa
III miejsce – Zespół Szkół Licealnych i Mistrzostwa Sportowego w Karpaczu – zupa Minestrone.