Młodzieżowe Mistrzostwa Karkonoszy – II edycja

Newsy

Młodzieżowe Mistrzostwa Karkonoszy – II edycja

07 czerwca 2010

28 maja br. odbyła się II edycja Młodzieżowych Mistrzostw Karkonoszy Kucharzy i Barmanów. W zawodach wzięło udział 9 szkół z byłego województwa jeleniogórskiego, m.in. z Jeleniej Góry, Lubania, Zgorzelca, Bolesławca, Biedrzychowic, Mysłakowic i Szklarskiej Poręby.
Uczniowie startowali w zespołach dwuosobowych, a za zadanie mieli przyrządzenie potrawy ze schabu oraz deseru z truskawek i lodów. Konkursowe dania oceniało siedmioosobowe jury, a przewodniczącym był Józef Żądło, honorowy prezes Zrzeszenia Handlu i Usług w Jeleniej Górze oraz Szef Kuchni w Pensjonacie „Makado” w Karpaczu.
Pierwsze miejsce wywalczyli Klaudiusz Pacocha i Jakub Marcinowski z Zespołu Placówek Resocjalizacyjno-Wychowawczych w Szklarskiej Porębie. Drugie miejsce zajęli Natalia Przygoda i Tomasz Janiczak z Zespołu Szkół Licealnych i Usługowych w Jeleniej Górze, a trzecie Daria Grzeszczyszyn i Ewelina Kotkiewicz z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Zgorzelcu.
Głównym organizatorem było Zrzeszenie Handlu i Usług w Jeleniej Górze. Honorowy Patronat nad wydarzeniem objął Prezydent Miasta Jeleniej Góry – Marek Obrębalski. Sponsorami imprezy byli: Urząd Miasta Jelenia Góra, Naczelna Rada Zrzeszeń Handlu i Usług w Warszawie, Sudeckie Stowarzyszenie Szefów Kuchni, Kujawsko-Pomorskie Zrzeszenie Handlu i Usług w Bydgoszczy oraz Karkonoska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A.