Młodzi cukiernicy z Polski powalczą w MŚ w Brazylii

Newsy

Młodzi cukiernicy z Polski powalczą w MŚ w Brazylii

12 listopada 2012

12-16 listopada br. już po raz 15-sty z inicjatywy UIPCG (Międzynarodowej Unii Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy) w Sao Paulo odbędą się Mistrzostwa Świata Młodych Cukierników. Zgodnie z obowiązującym regulaminem, w konkursie udział wezmą indywidualni zawodnicy, którzy nie ukończyli 25 roku życia. Każdy młody cukiernik w tego typu zawodach może wziąć udział tylko jeden raz w życiu.

W ubiegłych latach reprezentanci Polski już dwukrotnie stawali na najwyższym podium. Najpierw tytuł mistrzyni świata młodych Cukierników wywalczyła w Lizbonie Marlena Szymaś. Jej sukces powtórzył dwa lata później w Paryżu Michał Doroszkiewicz.

W tym roku Polskę reprezentować będą:

Aleksandra Sowa – ze znanej cukierni „Adam Sowa” w Bydgoszczy, której cukiernicy już niejednokrotnie odnosili sukcesy w krajowych i międzynarodowych konkursach. Aleksandra jest już znana w środowisku cukierniczym i już zimą tego roku zapewniła sobie awans do Mistrzostw. Przygotowuje się pod okiem niekwestionowanego Mistrza Cukiernictwa Pawła Małeckiego specjalizującego się w wyrobach czekolady. Trenerem prac w karmelu jest Maciej Pięta, natomiast pralin Mariusz Buritta zdobywca tytułu Eastern Europe Chocolate Master.

Mariusz Górecki z cukierni Przemysława Kuczory we Wrześni. Ten niespełna 18-letni uczeń cukiernictwa – z Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 we Wrześni – jest objawieniem 2012 r. Najpierw zdobył złoty medal Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2012, które odbyły się w lutym br. podczas targów Expo Sweet w Warszawie, a następnie zwyciężył w XV Ogólnopolskim Turnieju Cukierniczym im. Wojciecha Kandulskiego w Poznaniu. Mariusz przygotowuje się pod okiem dwóch wybitnych poznańskich cukierników, trenera Fundacji Gastronomii na Obcasach- Pawła Mieszały oraz Michała Doroszkiewicza laureata Mistrzostw Świata Młodych Cukierników, które odbywały się w Paryżu.

W międzynarodowym jury Polskę będzie reprezentował Leszek Truskolawski – prezes Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP, właściciel cukierni „U Lecha” w Łapach. Zaznaczyć należy kolejny punkt regulaminu konkursu, w Jak to bywa na Międzynarodowych konkurach, polski juror nie będzie oceniał pracy naszych zawodników.

W Mistrzostwach cukiernicy startują indywidualnie. Każdy musi w regulaminowym czasie 16 godzin (2 dni po 8 godzin), przygotować prace składające się z: eksponatu dekoracyjnego (rzeźba z dowolnego cukierniczego materiału plastycznego np. karmel czy czekolada), 2 tortów typu entrement (okrągły o średnicy 20 cm), 2 tortów lodowych, 5 rodzajów pralin po 2 sztuki każdej, 8 figurek marcepanowych (2 x4 kształty) oraz 8 identycznych deserów – konkurencja typu black box (każdy z zawodników na dzień przed startem wylosuje sześć składników przygotowywanego deseru). Maksymalnie zawodnik może otrzymać 320 punktów, które będą sumą ocen za: smak, wygląd, jakość wykonania, innowacyjność, technologię pracy, higienę i czystość.

Tematem prac Aleksandry Sowy będzie „Kobieta i Kwiaty”, na przykład sylwetka pięknej Polki z czekolady o długich blond włosach z karmelu stanowić będzie główną pracę – rzeźbę cukierniczą. W przygotowaniu projektu rzeźby pomagała Pani Aleksandrze uznana artystka plastyk pani Marta Tomczyk. Największą liczbę punktów jurorzy konkursu przyznawać będą za praliny, wykonane własnoręcznie bez użycia formy. Kompozycje smakowe pralin pani Aleksandry nawiązywać będą do kwiatów, znajdą się w nich – ekstrakty z bergamotki, fiołka, płatki róż oraz kwiaty imbiru. Tort to połączenie delikatnego czekoladowego musu, czarnych porzeczek i chrupiących orzechów. Podczas komponowania smaków zrezygnowano z typowo polskich, bowiem konkurs ma nawiązywać do najnowszych, międzynarodowych trendów. Z uwagi na miejsca odbywania tegorocznej edycji Mistrzostw Świata Młodych Cukierników, a mianowicie pięknej słonecznej Brazylii prace figurek z marcepanu przedstawiać będę opalające się na plaży, wesołe dziewczęta w kapeluszach.

Mariusz Górecki tematyką swoich cukierniczych prac nawiązywać będzie do stylów tańca od klasycznego do nowoczesnego. Rzeźba przedstawiać będzie kobietę tańczącą w stylu modern dance. Praca wykonana zostanie z karmelu w stonowanej, cielisto – białej kolorystyce, charakteru ekspozycji doda imponująca dekoracja świetlna.

Cztery podwójne figurki z marcepanu przedstawiać będą chłopców tańczących break dance. 2 torty lodowe będą miały kształt rolady o smakach wanilii, jeżyn i czarnej porzeczki. Torty entrement będą o smaku egzotycznych owoców. Natomiast praliny nawiązywać będą do stylów tańca: flamenco, tango, walc, samba i salsa. Mariusz Górecki będzie najmłodszym zawodnikiem w tej edycji Mistrzostw Świata Młodych Cukierników.