Konkurs przeznaczony jest dla kreatywnych uczniów, którzy wiążą swoją przyszłość z zawodem kucharza.
W tym roku uczestnicy muszą zmierzyć się z przygotowaniem wegetariańskiego dania głównego z bakłażana i dowolnej kaszy.
Konkurs składa się z trzech etapów:
I eliminacje wstępne polega na przygotowaniu przez uczestników receptur oraz nadesłanie ich wraz ze zdjęciem potrawy na adres elzbieta.gizinska@unilever.com do dnia 01.10.2019 r.
II etapem jest półfinał, zostanie on rozegrany 23.10.2019 r.
III etapem jest finał, który zostanie rozegrany 20.11.2019 r.
Zarówno półfinał jaki i finał odbędą się w Akademii Chefmanship w Poznaniu.
Produkty do przygotowania potraw półfinałowych i finałowych uczestnik zobowiązany jest zabezpieczyć (zakupić i dostarczyć) we własnym zakresie. Organizator pokrywa każdorazowo koszty zakupu produktów do kwoty 250 zł brutto na podstawie faktury wystawionej na Unilever.
Laureat konkursu wyjedzie na staż do restauracji uhonorowanej gwiazdką Michelin oraz otrzyma nominację do finału konkursu nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski.
Organizatorem konkursu jest UFS.
Poradnik Restauratora jest patronem medilanym tego wydarzenia.