Trwa jedenasta edycja konkursu „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej”, organizowanego przez Unilever Food Solutions (UFS).
Tegoroczny temat zmagań konkursowych to: danie główne z kurczaka zagrodowego z dodatkiem miodu pszczelego, topinamburu, minimum jednego rodzaju Primerby Knorr i Redukcji drobiowej do sosów Knorr Professional.
Konkurs składa się z trzech etapów. Pierwszy z nich – eliminacje wstępne – zakłada przygotowanie przez uczestników autorskich receptur oraz nadesłanie ich wraz ze zdjęciem potrawy na adres elzbieta.gizinska@unilever.com do dnia 28 grudnia.
Spośród wszystkich zgłoszeń jury wyłoni półfinalistów konkursu.
Drugim etapem są półfinały, które zostaną rozegrane w Centrum Kulinarnym UFS w Poznaniu w dniach 21 stycznia i 4 lutego 2015r. Półfinalista bierze udział w jednym z półfinałów. Półfinał polega na przygotowaniu przez każdego Uczestnika, który zakwalifikował się do tego etapu 6 porcji tego samego dania konkursowego, którego receptura została zakwalifikowana do półfinału.
Trzecim etapem jest finał, który zostanie rozegrany również w Centrum Kulinarnym w Poznaniu. 11 marca odbędzie się finał podczas, którego Uczestnicy przygotują również 6 porcji dania konkursowego. Koszty dojazdu, zakwaterowania; półfinalistów i finalistów wraz z opiekunem (dzień przed półfinałem i finałem) oraz składników pokrywa organizator.
Udział w wieloetapowym konkursie to możliwość doskonalenia wiedzy i umiejętności w zakresie tradycyjnej i nowoczesnej kuchni, poznawania nowych trendów i technik kulinarnych czy zastosowań produktów convenience. To także szansa na uzyskanie porad i wskazówek bezpośrednio od najlepszych fachowców z branży, którzy zasiadają w jury. Dzięki temu młodzi kucharze już w czasie nauki w szkole mogą zaistnieć w środowisku zawodowej gastronomii. Laureat konkursu wyjedzie na tygodniowy staż do zagranicznej restauracji z gwiazdką Michelin oraz automatycznie zakwalifikuje się do finału prestiżowego konkursu dla profesjonalistów – Primerba Cup 2015.
To z kolei daje mu szansę na wystartowanie w Kulinarnym Pucharze Polski.
Szkoły gastronomiczne, których uczniowie zajmą I, II i III miejsce, otrzymają w nagrodę zestawy składające się z Sous vide – urządzenie do gotowania w niskich temperaturach oraz pakowarki firmy Hendi.
Trener Uczestnika, który zajął:
I miejsce, otrzyma mikser KitchenAid .
Trenerzy uczestników II i III miejsca, otrzymają w nagrodę Blender ręczny KitchenAid.
Szczegółowe informacje dotyczące tegorocznej edycji konkursu oraz regulamin można znaleźć na stronie www.ufs.com lub pod nr. tel. 61 8764 516.